Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nizko placenta

    , Autor: Matiska

    Dobry den, som v 23 tyzdni. Vcera na poradni mi bolo povedane ze mam nizko placentu. Bola som oboznamena co sa moze diat, ze sa to moze este upravit alebo v horsom pripade krvacat.
    Chcem sa spytat nakolko mozem normalne fungovat, len nesportovat, obmedzit styk, dvihat tazke veci. Inak aj do prace mozem chodit. Ze ci to teda znamena, ze sa nemusim az tak znepokojovat a ci je to pravdepodobne 1.stupen? Nemam o tom zaznam ani v teh knizke. Zaujimave je ze prd dtyzdnom na druhom velkom utzv v specialnom stredisku mi o nizko polozenek placente nepovedali vobec nic, v zazname len ze je na prednej strene. Moze to znamena ze to nie je az tak vazne a je pravdepodobnost ze sa zdvihne ?
    Nizko polozena placenta sa prejavuje obcasnymi tlakmi? To mavam uz asi mesiac, no nie su bolestive, netrvaju dlho ani nie casto. Len som sa neopytala ci to je bezny stav tieto sem tam tlaky alebo treba vzdy kontaktovat lekara? Alebo mat kludovejsi rezim. Pani doktorka mi nasadila magnosolv.
    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 23. týždni je ešte veľmi skoro hovoriť o nízko uloženej alebo vcestnej placente. Je to pomerne častý nález. Maternica sa každým dňom zväčšuje a placenta sa tým vysunie vyššie. Nepoznám žiadne bližšie okolnosti ani výsledky USG, ale myslím si, že sa nemusíte vôbec znepokojovať a prakticky ani obmedzovať. pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti ako aj výsledky vyšetrení.