Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie pokozky

    , Autor: Natalia7

    Dobry den pan doktor, som v 16/3tt., par dni dozadu ma zacala jemne a len obcas svrbiet pokozka na bruchu a prsiach, pripisovala som to natahovaniu a napinaniu pokozky, kedze sa mi objavili aj nove mensie strie. Avsak, vcera som na bruchu spozorovala par drobnych "vyrazok" akoby ma nieco poprhlilo, v noci ma dost svrbela pokozka v oblasti brucha, prs a hrudnika, a dnes sa mi na tych miestach objavilo par drobnych cervenych vyrazok/pluzgierikov. Mohlo by to mat nieco spolocne s pecenou? Svrbenie pretrvava doteraz, da sa to este vydrzat. K svojej lekarke som objednana buduci tyzden. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, intrahepatálna cholestáza spôsobená tlakom plodu na pečeň, či HELLP syndróm sa v 17. týždni ešte nezvykne vyskytovať. Samozrejme, vhodné je vyšetriť aj pečeňové testy. Takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skôr si však myslím, že sa bude jednať o kožný problém. Určite to však netreba podceňovať. Navštívte lekára podľa odporúčania.

Podobné otázky

  • Svrbenie pokožky

    , Autor: Vlasta55

    Dobrý deň, už asi dva dní ma svrbi pokožka v oblasti, stehien zadku aj chrbta ale nieje to strašne hlavne v noci ma to svrbi som v 25tt myslite že by som to mala povedat svojmu gynekológovi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci sa nejedná o typické miesta svrbemia, môže sa u Vás jednať o prejavy tehotenskej cholestázy, kedy rastúca maternica tlačí na pečeň a žlčové cesty, ich vylučovanie je zhoršené, tie sa hromadia, čo spôsobuje svrbenie najmä brucha, dlaní, či chodidiel. Je určite vhodné to oznámiť Vášmu obvodnému gynekológovi, ktorý Vám vyšetrí pečeňové enzýmy a žlčové kyseliny. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehu

    , Autor: LH

    Zdravim chcem sa opytat som v 38tt a uz par dni pozorujem svrbenie pokozky je to vazne?treba to urgentne riesit alebo staci vyckat a koncom tyzdna mam vysetrenie v nemocnici tak tam to prekonzultovat.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vás svrbí na dlaniach, chodidlách a brušku, môže sa jednať o tehotenskú cholestázu, teda zvýšenie pečeňových testov. Odsledujte si to. Pre potvrdenie je nutné vyšetriť pečeňové testy z krvi. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako ste objednaná.