Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,845 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehu

    , Autor:

    Zdravim chcem sa opytat som v 38tt a uz par dni pozorujem svrbenie pokozky je to vazne?treba to urgentne riesit alebo staci vyckat a koncom tyzdna mam vysetrenie v nemocnici tak tam to prekonzultovat.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vás svrbí na dlaniach, chodidlách a brušku, môže sa jednať o tehotenskú cholestázu, teda zvýšenie pečeňových testov. Odsledujte si to. Pre potvrdenie je nutné vyšetriť pečeňové testy z krvi. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako ste objednaná.

Podobné otázky

  • Bolesti v ľahu na boku

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Prosím Vás, stále sa hovorí o tom, ako v treťom trimestri sa už nemá ležať na chrbte. Keď ale mňa jedine takto nebolí nič? Keď ležím na boku, pichá ma pri srdci z toho, neviem ktorý orgán si tam nevie nájsť svoje miesto... Neviete, prosím, poradiť, čo konkrétne sa mi tam môže na čo tlačiť? Je to taká bodavá ostrá bolesť. Som v 28. tt a už teraz neviem ako ležať aby dobre bolo aj mne aj pre Drobcovi, nieto ešte keď sa zväčšíme do konca tehu...

    Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte pri ležaní na chrbte žiadne ťažkosti, kľudne môžete ležať na chrbte. Preferujte polohy, pri ktorých nemáte ťažkosti. Zväčšovaním maternice dochádza k tlaku na veľké cievy, hlavne dolnú dutú žilu, čo môže spôsobovať nevoľnosť a iné ťažkosti.

  • Prietoky

    , Autor:

    Zdravim pan Doktor,

    mozem mat otazku? Pisala som Vam ohladom mojich vysledkov AFI, plodovej vody.

    Chcem sa opytat, preco moze byt menej plodovej vody, ak prietoky su v poriadku, babatko tiez. Chvala Bohu. Co podla Vas som robila zle? Malo pila? Alebo menej jedla? Priznam sa, ze som menej jedla v tom mesiaci, lebo ma vystrasila dr, ze som priprabrala viac ako som mala.... Velakrat som hladovala ale bola aj smadna. Ale stravovala som sa veeelmi zdravo, az extremne..... Ale menej jedla...
    Teraz som to uz upravila. Jem vsetko... Mam 67kg a mala som 58kg pred tehu...

    Fraxiparine zlepsuje cirkulaciu v placente? Koncom tehotenstva sa zvysuju aj naroky na nu? Preto je dolezite zvysit davku?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, meranie plodovej vody je viac menej subjektívne vyšetrenie, ak nie je výrazný nedostatok plodovej vody a pridružené iné patológie, nemusí to znamenať nič. Určite nedržte hladovku a nezdržujte sa pitia, to urobíte najhoršie. Prírastok 9 kg nie je vôbec veľa. Nízkomolekulárny heparín riedi krv, to znamená, že živiny sa dostanú aj do najmenších cievok a kapilár placenty, teda áno, dá sa povedať, že sa zlepší cirkulácia cez placentárnu jednotku. Placenta v priebehu tehotenstva starne, rovnako ako plod. Ku koncu tehotenstva môže byť natoľko prezretá, že nedokáže transportovať a spracovať dostatočné množstvo živín, ako aj odpadových produktov metabolizmu plodu a to má súvis s prípadným zvýšením dávky nízkomolekulárneho heparínu.

  • Vytok

    , Autor:

    Dobry den chcem sa opytat som na zaciatku tehu asi 4 tyzden 1.2.mam ist na gyn.na potvrdenie tehu tehotensky test mi vysiel pozitivny (5 testov ) vcera mi zacal taky slaby bielo zlty vytok ale nie stale a len tak trosku nepali ma nic ano nesvrbi ani ine komplikacie ...je to nieco coho by som mala bat ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve dochádza k zmene vaginálneho flóru, nemusíte sa obávať. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Nízke hcg

    , Autor:

    Dobrý deň, moja posledná menštruácia bola 4.novembra...urobila som si tehu test,ktorý vyšiel pozitívne. 22.12. som si bola tehotenstvo potvrdiť u svojho gynekológa, no vidieť bol len prázdny gestačný vak. Bola som oboznámená,že buď plod odumrel, alebo som mala ovuláciu posunutú a je ešte skoro...bola mi odobratá krv, ďalší termín kontroly 30.12.,kedy som sa teda dozvedela že hodnota hcg z dňa 22.12. bola len 38,22. No na ultrazvuku už bolo 30.12. vidno 9mm plod a vraj som v 7 týždni. Lekár mi k tomu nič viac nepovedal, neviem či je to teda v poriadku, keď je hodnota hcg taká nízka. Samozrejme mi bola odobratá krv znovu a mám prísť o dva týždne...ale rada by som vedela aj Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď to nie je časté, spomínaná hodnota betaHCG môže byť v 5.- 6. týždni tehotenstva normálna, ak bol navyše USG nález v poriadku. Spomínaný postup je štandardný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Salbutamol

    , Autor:

    Vážený pán doktor,
    chcela by som sa opýtať na liek Salbutamol.Bola som hospitalizovaná pre predčasné otváranie sa a predpísaný mi bol liek Salbutamol + Isoptin. Som v 27 tt tehu. No, bohužiaľ,sú na slovenskom trhu nedostupné (Salbutamol).Viete mi poradiť náhradu?Môže ňou byť Ventolin sirup?Môj gynekológ ani jeden z týchto liekov nepoužíva. Ako dávkovať Ventolin,keď som brala 2mg Salbutamolu, a pri
    ňom sa Isoptin neužíva?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Salbutamol sa u nás na liečbu hroziaceho predčasného pôrodu nepoužíva. Ventolin obsahuje rovnakú účinnú látku, ale nepoužívame ho v liečbe. Dávkovanie Vám tým pádom neviem povedať.