Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,419 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehu

    , Autor: LH

    Zdravim chcem sa opytat som v 38tt a uz par dni pozorujem svrbenie pokozky je to vazne?treba to urgentne riesit alebo staci vyckat a koncom tyzdna mam vysetrenie v nemocnici tak tam to prekonzultovat.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vás svrbí na dlaniach, chodidlách a brušku, môže sa jednať o tehotenskú cholestázu, teda zvýšenie pečeňových testov. Odsledujte si to. Pre potvrdenie je nutné vyšetriť pečeňové testy z krvi. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako ste objednaná.

Podobné otázky

  • Probiotiká

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Je možné opakovane v tehotenstve (29tt) užívať vaginálne probiotiká Gynophilus? Kultivácia mi vyšla v poriadku, ale občas mávam ,,kvasinkovy” výtok. Tieto probiotíka som už mala celkom my sadli. Lekárka na sone mi odporúčala užívať vag. probiotiká počas celého tehu. Ja si však robím prestávky lebo má to ,,nebaví” a môj gynekológ mi povedal, že si môžem občas dať, nemusím stále. Je opätovné užívanie týchto probiotík ok? Zároveň som sa chcela informovať či náhodou nemáte skúsenosť s užívaním rybieho oleja Zinzino (ml som upravila na dávku ktorú odporúča WHO v tehotenstve do 450 mg Dha + epa). Len som si neni istá či tento produkt je vhodný v tehu keďže v lekárni sa kúpiť nedá. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno, vaginálne probiotiká môžete užívať počas celej dĺžky tehotenstva. Neuškodíte si, ani tehotenstvu. Rovnako tak môžete užívať sa rybí olej. Spomínaný preparát nepoznám, preto sa k jeho užívaniu v tehotenstve vyjadriť veľmi neviem, ak však obsahuje iba omega-3 mastné kyseliny, nemal by s tým byť problém.

  • Vitamín C

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    počas zimy som preventívne uživila vitamín C (celaskon) 1 tbl denne 250mg (užila som asi pól balenie cca 50 tbl). Teraz čítam že odporúčaná dávka v tehu je len 120mg. Multi preparáty pre tehotné neužívam. Prosím je tato dávka Ok, nemohla uškodiť? Som 29tt.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, neužívali ste extrémne dávky vitamínu C. Na tehotenstvo to negatívny vplyv mať nebude.

  • Zmrzlina z MC donaldu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dnes sme boli v MC donalde ja som tam nechcela jesť keďže som tehu a tak som si len dala zmrzlinu s karamelom ale keď som ju zjedla doma má strašili že listerioza. Mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Čo sa týka zmrzliny, nie listéria je nebezpečná, ale salmonela. V mimoriadne teplom počasí je vhodnejšie konzumovať hotovú - krabičkovú zmrzlinu, či nanuky, prípadne kopčekovú zmrzlinu. Strojovej zmrzliny je vhodnejšie sa, najmä vo veľmi teplom počasí, vyhnúť kvôli potenciálnemu možnému rýchlejšiemu premnoženiu salmonely.

  • Kvapky olynnth

    , Autor: Florencia 5

    A ešte som sa vás chcela spýtať pán doktor zistila som vlastne že začínam šiesty tt tehu testy krásne tmavé aj digitálny ukazuje 3+ hcg som mala nad 1300 v pondelok idem na kontrolné a všetko v poriadku nemám žiadne ťažkosti čoskoro ma čaká ultrazvuk. Ale som závislá na kvapkách do nosa užívala som dlhú dobu muconasal potom olynth mávam chronickú nádchu od decembra po kovide si musím dávať olynth Ha každý deň neviem bez toho fungovať a to som skúšala všetky možné alternatívy. Dnes som sa už pýtala na ten muconasal lebo som si ho raz strekla lebo som minula olynth. Ale už mám olynth no chcela som sa spýtať či to môže nejako ublížiť ten olynth HA? Vraveli mi že on je prijateľný v tehotenstve ale radšej sa opýtam aj vás. Ďakujem ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve je možné aplikovať viaceré preparáty kvapiek, či sprejov do nosa. Mnohé sú určené pre deti a tehotné ženy. Napísali ste to pomerne presne, že ste závislá, keďže dlhodobé užívanie kvapiekc či sprejov do nosa vyvoláva závislosť. Dlhodobé užívanie Olynthu sa neodporúča ani mimo tehotenstva. V lekárni Vám budú vedieť poradiť viac.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dakujem za predchadzajucu odpoved. Este som zabudla, ze doktor mi neche predpisat progesteron aj napriek tomu, ze som spinila so slovami, ze nema vyznam, kym nevidi embrio. Ze aj tak nepomoze.

    Je to pravda?

    Vitamin d musim, lebo mam deficit a ze v tehu je to potrebne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston Vám v prípade, že sa jedná o anembryomollu (chýbanie embrya) veľmi nepomôže. Ak sa jedná o tzv. implantačné špinenie, je lepšie, ak sa krv dostane von z maternice, ako by sa mala hromadiť v dutine maternice vo forme hematómu. V prípade deficitu vitamínu D ho užívajte podľa odporúčaní.