Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nevidno plod

    , Autor: Monigue

    Dobrý deň, pán doktor, prosím vás som tehotná a 22.11.
    som bola na kontrole. Moja gynekologička mi povedala,že plod nevidno. Viete mi poradiť? Posledná menštruácia bola 7.10.2021.
    Prosím vás môže to mať nejaký súvis s tým, že som mala pásový opar?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste mali pravidelný menštruačný cyklus by ste už mali byť cca v 7 týždni tehotenstva a embryonálne štruktúry, ako aj vitalitu už musí byť vidieť. Ak však bol menštruačný cyklus nepravidelný, je možné, že ste ešte v nižšom týždni tehotenstva a za istých okolností ešte nemusí byť vidieť embryonálne štruktúry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 8 TT a nevidno plod na usg

    , Autor: majan84

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je normálne, že som. V 8 týždni tehotenstva a na usg nevidno plod. V 6 TT som začala krvácať robili mi usg a bolo pekne vidno plod a nad ním malý hematom. Dostala som duphaston a po usg sa mi spustilo silné krvácanie tmavá krv a dva dni na to sa vyplavili kusky krvi. Test stále ukazuje ze som tehotná a som objednaná znova na krv. Je šanca, že plod ešte žije? Aký je postup ak sa náhodou plod vyplavil s kúskami krvi? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 8 týždni tehotenstva musí byť jednoznačne vidieť plodové vajce ako aj akciu srdca. Predokladám, že ste si robili tehotenský test, ten bude stále ukazovať tehotenstvo, pretože hladina beta-HCG ešte stále pretrváva. Potrat sa dá diagnostikovať už aj na základe USG vyšetrenia, test z krvi to len potvrdí. V prípade potratu sú dve základné možnosti. Keď sa plod potratí celý, dutina maternice je prázdna a pacientka silnejšie nekrváca, nie je nutná revízia dutiny maternice, avšak častejšie je nutné dutinu maternice zrevidovať. Je možné, že ste už potratili. Ak žena potratí a chce znova otehotnieť, je vhodné aby prebehli aspoň 2 - 3 menštruačné cykly a následne sa začne so snahou otehotnieť. Začnite užívať kyselinu listovú 2 mesiace pred plánovaným otehotnením. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • nevidno plod v gestacnom vaku

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, vcera som bola na vaginalne sono, podla poslednej menstruacie som 7+1 tyzden tehotenstva, avsak v plodovom vaku dr. nevidel plod, mam prist o tyzden. Mam obavy. Pisledna ms bola 4.9.2013, cyklus mam 31 dni a som si ista, ze oplodnenie nastalo po 21.9., vtedy bol pohlavny styk. Myslite, ze je to v poriadku, ze sa plod este len vyvinie a bude aj srdiecko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v danom týždni by už určite mala byť prítomná akcia plodu na viditeľnom embryu. Bohužiaľ niekedy sa vyskytne stav kedy sa embryo nevyvinie, je však veľmi rozumné počkať týždeň, ak by bol daný stav spôsobený len tým, že ste otehotneli neskôr. Držím palce.