Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Posunutá ovulácia

    , Autor: Ziza33

    Dobrý deň,
    Bola som na druhej návšteve gynekológa ohľadom tehotenstva, prvýkrát bolo všetko v poriadku, ale druhýkrát o týždeň mi povedala, že je malé tak na 5. týždeň a ja som podľa správnosti mala byť už v 8. týždni. Tak mi predpísala progesterón. Ale podľa testu clear blue to vychádza naozaj na 5. týždeň. Tak sa chcem spýtať, či to môže byť posunutá ovulácia alebo niečo iné.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nepravidelnú menštruáciu, alebo posunutú ovuláciu, môže to byť vysvetlením spomínanej odchýlky. Je vhodné USG vyšetrenie skontrolovať. V tomto týždni tehotenstva sa ešte nemôže jednať o zaostávanie v raste.

Podobné otázky

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Môže byt vyssia hodnota fbhcg aj kvôli nesúladu datumu otehotnenia a poslednej menštruácie (posunutá ovulacia)? Pripadne môže táto hodnota značiť aj inú chorobu ako trizomie? Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota PAPP-A je v norme. Patologická je pod 0,5. Samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí. Podobne je to aj s fbHCG (free beta HCG). Výsledky získané z odberu krvi sa hodnotia spolu s hodnotami získanými z USG vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný USG screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný Triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak je neistá datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie, objektívne sa to prepočítava podľa USG datácie tehotenstva, ktorá je presnejšia (pre možný dlhší menštruačný cyklus, ako aj posunutú ovuláciu). Ak ste mali všetky USG vyšetrenia, ako aj Nifty negatívne, nemusíte sa obávať. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Dieta

    , Autor: Danka42

    Dobry den. Potrebujem poradit ohladom tehotenstva a dietata. Kamaratova zena posledna menstruacia 25.11.2018 ale on vie s istotou ze pohlavny styk mali len 25.12.2018 ,10.1.2019 krvnym testom potvrdene tehotenstvo. Dieta narodene 29.8.2019 . Otazka je moznost ,ze by to dieta nebolo jeho? Je tam plnych 9m tehotenstva? Dieta bolo plne donosene. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vždy, ak dôjde k nevere, je možné, že dieťa môže byť nemanželské. Ak bola posunutá ovulácia, ktorá prebiehala v čase menštruácie, v tom prípade by bola štandardná dĺžka tehotenstva prekročená o viac ako týždeň. Pre jednoznačné potvrdenie otcovstva je vhodné realizovať genetické testy.

  • Pochybenie lekárov?

    , Autor: andariaj_

    Dobrý deň pán doktor, písala som Vám sem už častejšie ale zase ma zmátajú zlé myšlienky.
    Dňa 29.5 som mala poslednú ms. Otehotnieť som mohla až v týždni od 13.6 keďže som nechránený styk pred týmto dátumom nemala. Dňa 8.7 mi bolo potvrdené tehotenstvo amniová dutinka 3mm.
    22.7- amniová dutinka 20mm + prítomný žĺtkovy vak. Moja dr. mala 2 týždne dovolenku, preto som ďalšie komplikácie riešila na pohotovosti.
    28. 7 - som skončila na pohotovosti so slabým špinením, ktoré trvalo 4 dni. Na sone bola vidno amniová dutinka 18mm,žĺtkovy vak 7mm a zarodočný terčík 5,6mm (odpovedalo 6+3tt). Podľa poslednej ms som mala byť 8+4tt. Colorflow negatívny a akcia srdiečka negatívna tiež. Tehotenstvo bolo zhodnotené ako porušené a bol mi odporúčaný kyret pri rovnakom náleze na kontrolnom usg. Príznaky tehotenstva som naďalej mala ale rovnaké - bolesti pŕs, nechuť do jedla, ranné nevoľnosti. V pondelok 2.8 som teda prišla na kontrolné sono, ktoré bolo podľa slov rovnaké - nezmenené lekári mi teda odporúčali kyretáž, ktorú som po ich slovách o možných komplikáciach absolvovala. Bolo to želané tehotenstvo ale napriek tomu som sa vnútorne s tým po týždni vysporiadala a zobrala to tak, že to tak malo byť a príroda vie. Po kontrole po dovolenke mojej dr. som ale znovu zostala zneistená, keďže mi pani doktorka povedala, že sa v nemocnici veľmi urýchlili, že ovulácia mohla byť posunutá a z toho dôvodu sa toto všetko dialo a že si nie je 100% istá, že išlo o missed abortion, keďže tak zmenu - zarodočný terčík od 22.7 do 28.7 narástol na 5,6mm u nej nebol prítomný 6 dní vzad. Povedala mi, že mohli doktori v nemocnici hodnotiť missed abortion podľa rovnakého nálezu, kde nebol žiaden rozdiel po piatich dňoch ale že sa podľa nej malo ešte pár dní počkať, a práve preto mám od doby kontroly u nej veľmi smutné dni a plné výčitiek. Chcela by som sa teda na vás obrátiť s prosbou o vaše vyjadrenie podľa môjho opisu, že či naozaj sa podľa Vás mohlo pár dní počkať či sa udeje zmena alebo to bol jasný missed ab. a nebola žiadna nádej.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žena cíti príznaky tehotenstva, aj keď sa jedná o patologické tehotenstvo, či už o zamlčaný potrat, anembryomollu alebo aj mimomaternicové tehotenstvo v čase, keď ešte nerobí ťažkosti v zmysle bolestí a krvácania. Posunutá ovulácia by vysvetľovala rozdiel v datácii tehotenstva podľa menštruácie a podľa USG nálezu. Hodnotiť záver iba na základe opisu výsledkov vyšetrení si takto nedovolím. Treba však povedať, že veľmi záleží aj od kvality USG prístroja. USG prístroje v nemocničných zariadeniach sú väčšinou na lepšej úrovni a dokážu poskytnúť kvalitnejšie a presnejšie merania, ako na periférii, ale k tomu sa Vám tiež neviem vyjadriť. Čisto teoreticky, ak ste nemali žiadne ťažkosti a tehotenstvo bolo žiadané, mohlo sa počkať ešte pár dní. Či by to však niečo zmenilo, si nemyslím. Akciu srdca už v 8. týždni tehotenstva musí byť vidieť aj počuť. To, že obvodná gynekologička nevidela zárodočný terčík a v nemocnici ho videli, nemení nič na celej situácii.