Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dieta

    , Autor: Danka42

    Dobry den. Potrebujem poradit ohladom tehotenstva a dietata. Kamaratova zena posledna menstruacia 25.11.2018 ale on vie s istotou ze pohlavny styk mali len 25.12.2018 ,10.1.2019 krvnym testom potvrdene tehotenstvo. Dieta narodene 29.8.2019 . Otazka je moznost ,ze by to dieta nebolo jeho? Je tam plnych 9m tehotenstva? Dieta bolo plne donosene. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vždy, ak dôjde k nevere, je možné, že dieťa môže byť nemanželské. Ak bola posunutá ovulácia, ktorá prebiehala v čase menštruácie, v tom prípade by bola štandardná dĺžka tehotenstva prekročená o viac ako týždeň. Pre jednoznačné potvrdenie otcovstva je vhodné realizovať genetické testy.

Podobné otázky

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor viem že som sa už na toto pýtala pred 4 dňami som mala vonkajší orgazmus stačilo že som sa pomasirovala a bolo.... samozrejme dnes som v 10 tt +4 už a stále sa snazime sexu vyhýbať aj používaniu prstov som totiž po IVF samozrejme sa snažím aj abstinovat sexuálne ale niekedy sú tie hormóny silnejšie a niekedy si to telo vypýta ako dnes zase som sa len chvíľu masírovala z vonku a prišiel orgazmus cítim sa dobre po ňom ale chcem len vedieť či je tam nejaké riziko pre dieťa? Či to môže spôsobiť Missed abort? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič nové. Orgazmus Missed Abortion nespôsobí, nemusíte sa obávať.

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    prepáčte ešte doplním moju otázku ku kiahňam. Som tehotná 27tt. Bola som v kontakte s dieťaťom s kiahňami ktoré to pravdepodobne dostalo od matky ktorá kiahne prekonala ale pravdepodobne má pásový opar. S ňou som bola tiež v kontakte. Ten pásový opar ma môže nejako ohroziť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má človek pásový opar, znamená to, že v minulosti prekonal ovčie kiahne. Herpetický vírus, ktorý ich spôsobuje, zostane vo tele v nervových gangkiách „driemať“ a za určitých okolností, napríklad pokles imunity, sa prebudí vo forme pásového oparu. Platí to isté, ak ste už prekonali ovčie kiahne, ste chránená. Infekčné pri pásovom opare sú iba pustulky, s ktorých obsahom po prasknutí príde človek do kontaktu. V jednej domácnosti je to pochopiteľné, ak si človek nedá pozor.

  • Kiahne

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    som tehotná 27tt a dnes som bola cely deň v kontakte s dieťaťom, u ktorého sa večer potvrdilo, že má kiahne. V detstve som kiahne prekonala. Môžem sa ešte nejako nakaziť resp. môže to ohroziť moje tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve prekonali kiahne, máte doživotnú imunitu, ktorou chránite aj Vaše dieťa. Nemusíte sa obávať. Na tehotenstvo to nebude mať žiadny vplyv.

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.