Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,768 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pochybenie lekárov?

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, písala som Vám sem už častejšie ale zase ma zmátajú zlé myšlienky.
    Dňa 29.5 som mala poslednú ms. Otehotnieť som mohla až v týždni od 13.6 keďže som nechránený styk pred týmto dátumom nemala. Dňa 8.7 mi bolo potvrdené tehotenstvo amniová dutinka 3mm.
    22.7- amniová dutinka 20mm + prítomný žĺtkovy vak. Moja dr. mala 2 týždne dovolenku, preto som ďalšie komplikácie riešila na pohotovosti.
    28. 7 - som skončila na pohotovosti so slabým špinením, ktoré trvalo 4 dni. Na sone bola vidno amniová dutinka 18mm,žĺtkovy vak 7mm a zarodočný terčík 5,6mm (odpovedalo 6+3tt). Podľa poslednej ms som mala byť 8+4tt. Colorflow negatívny a akcia srdiečka negatívna tiež. Tehotenstvo bolo zhodnotené ako porušené a bol mi odporúčaný kyret pri rovnakom náleze na kontrolnom usg. Príznaky tehotenstva som naďalej mala ale rovnaké - bolesti pŕs, nechuť do jedla, ranné nevoľnosti. V pondelok 2.8 som teda prišla na kontrolné sono, ktoré bolo podľa slov rovnaké - nezmenené lekári mi teda odporúčali kyretáž, ktorú som po ich slovách o možných komplikáciach absolvovala. Bolo to želané tehotenstvo ale napriek tomu som sa vnútorne s tým po týždni vysporiadala a zobrala to tak, že to tak malo byť a príroda vie. Po kontrole po dovolenke mojej dr. som ale znovu zostala zneistená, keďže mi pani doktorka povedala, že sa v nemocnici veľmi urýchlili, že ovulácia mohla byť posunutá a z toho dôvodu sa toto všetko dialo a že si nie je 100% istá, že išlo o missed abortion, keďže tak zmenu - zarodočný terčík od 22.7 do 28.7 narástol na 5,6mm u nej nebol prítomný 6 dní vzad. Povedala mi, že mohli doktori v nemocnici hodnotiť missed abortion podľa rovnakého nálezu, kde nebol žiaden rozdiel po piatich dňoch ale že sa podľa nej malo ešte pár dní počkať, a práve preto mám od doby kontroly u nej veľmi smutné dni a plné výčitiek. Chcela by som sa teda na vás obrátiť s prosbou o vaše vyjadrenie podľa môjho opisu, že či naozaj sa podľa Vás mohlo pár dní počkať či sa udeje zmena alebo to bol jasný missed ab. a nebola žiadna nádej.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, žena cíti príznaky tehotenstva, aj keď sa jedná o patologické tehotenstvo, či už o zamlčaný potrat, anembryomollu alebo aj mimomaternicové tehotenstvo v čase, keď ešte nerobí ťažkosti v zmysle bolestí a krvácania. Posunutá ovulácia by vysvetľovala rozdiel v datácii tehotenstva podľa menštruácie a podľa USG nálezu. Hodnotiť záver iba na základe opisu výsledkov vyšetrení si takto nedovolím. Treba však povedať, že veľmi záleží aj od kvality USG prístroja. USG prístroje v nemocničných zariadeniach sú väčšinou na lepšej úrovni a dokážu poskytnúť kvalitnejšie a presnejšie merania, ako na periférii, ale k tomu sa Vám tiež neviem vyjadriť. Čisto teoreticky, ak ste nemali žiadne ťažkosti a tehotenstvo bolo žiadané, mohlo sa počkať ešte pár dní. Či by to však niečo zmenilo, si nemyslím. Akciu srdca už v 8. týždni tehotenstva musí byť vidieť aj počuť. To, že obvodná gynekologička nevidela zárodočný terčík a v nemocnici ho videli, nemení nič na celej situácii.