Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulacii

    , Autor: micka1992

    dobry vecer prosim vas kedy prichadzaju plodne dni a ovulacia ?AKO ZISTIM ZE MAM OVULACIU mam cyklus 26 dnovy. menzes. od 24.4 do 28.4. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne k ovulácii dochádza na 14. - 16. deň cyklu. Ak ste dnes skončili menštruáciu, teda ste 5. deň cyklu, k ovulácii by malo dôjsť 7. - 9. mája. Ak sa pokúšate otehotnieť, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne.

Podobné otázky

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Ešte otázočka , čo znamená ci bola tabletka správne užita ? + myslel som koniec plodných dni , nie ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “plodné dni” sú dni, v priebehu ktorých dochádza k ovulácii. Keďže ovulácia nemusí prebiehať na deň presne, ako aj vajíčko aj spermie majú istú životnosť, väčšinou toto obdobie zahŕňa 6 dní. Správne užitie tabletky znamená, či bol užitý vhodný preparát za vhodných okolností vo vhodný čas. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie totiž pôsobí trochu iným mechanizmom účinku. Preto je dôležité, v akej fáze cyklu je preparát užitý, ako aj či už k ovulácii došlo alebo ešte len má prísť. Dôležité je aj včasné užitie. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie má iné časové okno, kedy sa môže použiť. Kombinácia týchto faktorov má vplyv na výsledný účinok núdzovej antikoncepcie.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Dobrý večer, priateľka mala posledný den ovulácie a nam sa pretrhla ochrana a všimli sme si až keď bolo po. Priateľka zobrala do 13h tabletku, takisto sa lieči na štítnu zliazu + takisto ma menšiu nadváhu. Chcem sa opýtať aká je tam cca šanca že bude/nebude tehotná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola tabletka núdzovej antikoncepcie užitá včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od ďalších viacerých okolností, či už k ovulácii došlo alebo ešte nie, či aký preparát bol použitý.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.

  • Dátum Počatia

    , Autor: QueenDiana

    11.09.2023 (15:38 , Autor: QueenDiana
    Dobrý deň, chcem sa opýtať Pán doktor na Gynokologii mi dnes povedal že som v 11 týždni čo ja som bola na tom že som v 10 tyždni vraj sa to počíta od kedy som mala poslednu menštruáciu a poslednú menštruáciu som mala 1.07.2023 v Júli a neako mi to nevichadza doba tehotenstva či ? Ja však ani neviem že kedy došlo k oplodneniu a chcela by som to vedieť som prvo rodička a neviem ako sa to počíta a ani neviem dátum počatia a budem veľmi rada za vašu odpoveď inač veľmi pekne ďakujem ……..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 11. týždeň tehotenstva znamená týždeň tehotenstva od 10+1 do 11+0. Ak ste mali poslednú menštruáciu 01.07.2023, k 11.09.2023 ste v 10+3 týždni tehotenstva, čo je 11. týždeň tehotenstva v behu. Keďže k ovulácii dochádza približne na 14. deň cyklu, za štandardných okolností k oplodneniu došlo pravdepodobne v období okolo 14.07.2023.

  • Vajecnik

    , Autor: Hliva

    Dobry den, viete mi poradit? Posnazili sme sa o babatko prvy krat a citim lavy vajecnik. Citim tam take tlaky. Pozerala som aj obrazok maternice ci to nemoze byt uhniezdovanie vajicka na lavej strane maternici ale vyzera to skor na vajicko. Moze to byt este z ovulacie alebo z niecoho ineho? Doteraz som nikdy po ovulacii necitila pretrvavajuce bolesti ani tlaky na jednej dominantnej strane. Inak nemam ani ziaden vytok naznacuji zapalu vajecnika nemala by som mat ani z coho zapal v podstate. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať aj o ovulačné bolesti, ktoré môžu trvať aj dva, tri dni. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.