Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnetická rezonancia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcwm sa opýtať 14.8.2024 mám vyšetrenie -magnetická rezonancia ale stala sa nám nehoda cwz ovulacii ktorá práve prebieha a chcem sa spýtať či môžem vyšetrenie absolvovať kvôli možnému tehotenstvu. Ďalší menzes 19.8.2024
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na betaHCG. To má však zmysel realizovať najskôr 14 až 16 dní po možnom otehotnení.

Podobné otázky

  • Placenta praevia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.