Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Chcem sa opýtať

    , Autor: Patricia20071993

    Dobrý deň mam otázku. Som v 25 tyzdni tehotenstva od 15 týždňa mame oligohydramion. Raz mame dosť vody raz menej. Pridala sa k tomu insuficiencia placenty. Pri nahlásenie do perinateologickej ambulancii že prietoky sú veľmi kritické hospitalizácia. Som v nemocnici od piatku rána napichsli ma kortikoidmi na dozretie pluc ale prietoky mi nekontroluju. Ako často by mi ich mali sledovať alebo robiť monitor ci je babatko v poriadku keď ma prijímali s kritickými prietokmi. Mam obavu ci sa bábätku niečo nemôže stať keď zle vyživuje placenta babatko a sú zlé prietoky a lekári to neriešia. Mam sa obrátiť na inu nemocnicu alebo je to normálne. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemá zmysel realizovať USG vyšetrenie každý deň, či dva. Takto sa ale bez poznania bližších okolností a výsledkov vyšetrení neviem vyjadriť. Keďže ste hospitalizovaná, pri nejasnostiach sa nebojte pýtať službukonajúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a vedia sa najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Opakovaná mykóza

    , Autor: Lina22

    Zdravím, mám v tehotenstve opakovanú mykozu a bolo mi predpísané dávnejšie 10% borax glycerín na výplach pošvy. Robila som si výplach pošvy asi 10 krát . Chcem sa opýtať či je výplach škodlivé pre dieťa keďže sa neodporúča a či mohlo niečo poškodiť, som v 35 tt. Predtým som to užívala asi v 28tt. Pretože dnes mi bolo zase predpísané a povedané,že si to mám dávať lokálne a predtým som robila výplach. Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výplachy pošvy nemajú vplyv na plod, ale časté vaginálne výplachy môžu spôsobiť zmenu pošvového prostredia a následne je pošva náchylnejšia na vznik bakteriálnej vaginózy. Odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Ak Vám už boli predpísané vaginálne kapsulky, najlepšie je ich aplikovať večer pred spaním.

  • Vplyv tyroxinu na ogtt

    , Autor: Ivka T.M.

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či majú výsledky glukozového testu nejakú výpovednú hodnotu ak som hodinu pred ogtt užila tyroxin 125 keďže som nevedela že by sa nemal..výsledky mam nalačno 4,31 po hodine 7,23 po 2 hodinách 5,84. A ešte sa chcem opýtať či sú výsledky relevantné ak ma 20min po vypití roztoku prehnalo. Ďakujem za váš čas a vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užitie jednej tabletky thyroxínu nemá vplyv na výsledok oGTT testu. Ak došlo iba k jednorázovej stolici, a nie k opakovaným hnačkám, vplyv by to tiež nemalo mať.

  • Snazilky

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať či mykoza alebo kvasinkova infekcia môže zablokovať tehotenstvo počas plodných dni? S manželom sme mali nechránený styk 4dmi pred ovilaciou podľa kalendára ,a po sexe som začala mať svrbenie, opuch,začervenanie , nepohodlie a úplne malinky biely výtok ako tvaroh nebolo to nič strašne . Je tu šanca ? Podotýkam že už ročne dieta máme a pri nej sme sa nesnažili dlho hneď na druhý mesiac vyšlo , predtým som bola tehotná ešte raz to vyšlo na prvý krát sle v 8tt prestalo byt srdiečko. Aka je šanca teraz ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, kvasinková infekcia nevie zabrániť otehotneniu. Pravdepodobne u Vás došlo k vzniku vaginálnej infekcie. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká počas desiatich dní, najlepšie večer pred spaním. Lokálne viete použiť aj Canesten krém. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rhega

    , Autor: momofmattias

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ako sa postupuje v prípade ak mi počas ani po prvom tehotenstve nebola podaná Rhega, napriek tomu, že je manžel 0+, ja A- a syn 0+. Som v 12 týždni a mám neskutočné obavy. V prípade ak sa z odberov ukáze, že si telo robí protilátky, je možné to nejakým spôsobom vyriešiť, či len čakať, že “všetko dobre dopadne? “ Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, viac menej s tým už nič neurobíte. Určite je potrebné sledovať protilátky. V 20. týždni je vhodné podanie anti-D. Vhodná je aj konzultácia s hematológom.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.mam taky problém.som v 25tt. A pod prsníkom na pravej strane sa mi objavil asi pasovy opar podľa toho ako to vyzerá je to to.chcem sa opýtať ci je to nebezpečné hlavne teraz keď čakám dieta.na sa ozvat svojmu gynekológovi.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ovčie kiahne, ako aj pásový opar spôsobuje ten istý vírus, a to Varicella zoster vírus (VZV). Ten pri prvom prieniku do organizmu spôsobí ovčie kiahne. Po prekonaní kiahní vzniká u človeka imunita a ďalšie kiahne sa s pravdepodobnosťou limitne blízkou 100% už nikdy u človeka neobjavia.
    Vírus ale po zvyšok života pretrváva v organizme človeka, v nervových bunkách, a za istých okolností, najmä pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a prejaví sa ako pásový opar. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa. Odporúčam informovať Vášho obvodného gynekológa, dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, mať samostatný uterák, či osušku. Infekčné sú prasknuté pupienky. Liečba spočíva v užívaní antivirotík a symptomatologicej lokálnej liečbe.