Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,163 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vaginalne tablety

    , Autor: Jana2123

    Dobry den. V 9. Tyzdni som uzivala capiky nystatin galvex. Niekde som citala ze nie su vhodne v prvom trimestri. Bojim sa teraz ci nemohli ublizit babatku. Co si o tom myslite prosim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané vaginálne čapíky sa počas tehotenstva užívať môžu. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • skrátený krčok- Progestanelle 200mg

    , Autor: Ivanar

    Dobrý deň,

    som 22tt+1, zastupujúca doktorka mi na kontrole povedala, že mám skrátený krčok maternice (cervikometria 38mm-opakované meranie ukázalo 34mm). Mám vylúčiť presuny bicyklom, nateraz aj plávanie a byť v kľude. Zároveň mi predpísala mi Progestanelle 200mg. Chcem sa opýtať, či vaginálne tablety s progesterónom podávané takto ''dodatočne'' môžu mať nejaký vplyv na plod- pohlavie chlapec, alebo postačí kľudový režim.

    Zároveň- o týždeň letecky cestujem. Môže 2.h let ovplyniť ďalšie skracovanie krčka? Čo by ste odporúčali?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, progesterón nemá žiadny negatívny vplyv na plod. Dôležitá nie je len celková dĺžka krčka, ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka - funneling. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Macmiror complex a dojčenie

    , Autor: Barbi4

    Dobrý deň.
    Môžem použìvať Macmiror complex vaginálne tablety počas dojčenia 19 mesačnèho syna?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, počas dojčenia sa preparát môže používať.

  • Mycomax v tehotenstve

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, po antibiotickej liečbe infekcie močových ciest som dostala silný hrudkovitý výtok spojený so zacervenamím a svrbením. Aj bez absolvovania výteru mi gynekologička predpísala lieky MYCOmax 150 cps dur 150 mg 1x3 ks. Je to možné užívať v 11 tt. tehotenstva vzhľadom na bezpečnosť plodu ? Neexistuje nejaká iná liečba ? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien a posunu pH v pošve k zásaditému dochádza k zmenám pošvovej mikroflóry, takže treba rozlíšiť, čo je normálne a čo už je problém, pretože v tehotenstve sa tvorba pošvového sekrétu výrazne zvyšuje. Preto je, najmä v tehotenstve, najvhodnejšie najprv realizovať kultivačné vyšetrenie pošvy a až následne v prípade potreby predpisovať lieky. Počas tehotenstva sa MYCOmax v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné. Vhodnejšie je aplikovať si Canesten krém a vaginálne tablety. Po preliečení je vhodné realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Fluomizin

    , Autor: Krasti

    Prosím je vhodné užívať fluomizin pokiaľ neboli vykonané odbery ci stery? Počas bežnej gyn. prehliadky lekárka zistila číry penivy výtok a hneď to bez ďalšieho vyšetrenia nasadila. Môže to mať vplyv na tehotenstvo? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, väčšinou sa pred nasadením akejkoľvek liečby realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie až následne sa začína sa aplikáciou liečiva. Liek sa má používať počas tehotenstva a dojčenia len, ak je to nevyhnutné. S cieľom minimalizovať vystavenie novorodenca sa vaginálne tablety nesmú používať 12 hodín pred pôrodom. Nepoznám nález, ani všetky okolnosti, či informácie, preto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte informovať u Vášho obvodného gynekológa.

  • Macmiror complex

    , Autor: Jana2123

    Dobry den chcela by som si spytat ci vaginalne tablety macmior complex 500 mozu mat v druhom trimestri negativny vplyv na plod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o lokálne pôsobiaci preparát, vplyv na plod nemá.