Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27 tt a od začiatku tehotenstva mám problém s kvasinkovou infekciou. Vybrala som už mnohé vaginálne tablety + probiotiká, ale po krátkom čase sa mi to opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg orálne, ale v pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že by sa nemal v tehotenstve užívať. Nechcem ohroziť dieťa, mala som predtým 2 potraty, čiže som dosť opatrná. Aký je váš názor na tento liek? Svojmu gynekológovi zatiaľ veľmi nedôverujem, nakoľko som u neho len krátko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné.
    Spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká dlhodobo. Kvasinková infekcia sa v tehotenstve vyskytuje často, záleží tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie, pretože nie za každých okolností je potrebné ju liečiť.

Podobné otázky

  • Snazilky

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať či mykoza alebo kvasinkova infekcia môže zablokovať tehotenstvo počas plodných dni? S manželom sme mali nechránený styk 4dmi pred ovilaciou podľa kalendára ,a po sexe som začala mať svrbenie, opuch,začervenanie , nepohodlie a úplne malinky biely výtok ako tvaroh nebolo to nič strašne . Je tu šanca ? Podotýkam že už ročne dieta máme a pri nej sme sa nesnažili dlho hneď na druhý mesiac vyšlo , predtým som bola tehotná ešte raz to vyšlo na prvý krát sle v 8tt prestalo byt srdiečko. Aka je šanca teraz ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, kvasinková infekcia nevie zabrániť otehotneniu. Pravdepodobne u Vás došlo k vzniku vaginálnej infekcie. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká počas desiatich dní, najlepšie večer pred spaním. Lokálne viete použiť aj Canesten krém. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Infekcia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    už som tu pár krát písala ohľadom kvasinkovej infekcie. Aj s mojím gynekológom to riešim na každej poradni.
    Kvasinkovú infekciu mám od začiatku tehotenstva. Doktor mi stále len predpisuje nystatin galvex čapíky a čokoľvek iné zavrhuje.
    Ten zaberie, ale len na pár dní a potom sa kvasinková infekcia zas vráti.
    A takto je to dookola celé tehotenstvo.
    Čo som čítala, tak by kvasinková infekcia nemala byť pre bábätko nebezpečná, iba ak ju mám počas pôrodu. A termín pôrodu mám na konci mája, tak už začínam byť z toho nervózna, že sa tej infekcie nemôžem zbaviť.
    Už som aj sladké prestala jesť (sem tam si dám, keď už mám veľkú chuť).
    A posledné dni cítim aj tlaky v podbrušku a niekedy také pichanie.
    Prosím poraďte mi niečo čím by som sa tej kvasinkovej infekcie mohla zbaviť, aj keď asi sa jej už do pôrodu nezbavím, keďže ma trápi celé tehotenstvo.
    Mám doma aj canesten krém (taký modrý), ale nebolo mi doporučené ho používať. Tak neviem.
    Inak s bábätkom je všetko v poriadku.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Canesten krém si aplikovať môžete, rovnako tak aj Canesten vaginálne tablety, ktoré sú voľnopredajné. Následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Vaginálna mykóza

    , Autor: M_8990

    Dobrý deň, pán doktor,
    na poslednej tehotenskej poradni som povedala gynekológovi, že ma trápi vagin. pálenie. Vyšetril ma pomocou zrkadla a usúdil, že sa jedná o kombinovanú infekciu, na ktorú mi nasadil Macmiror complex 500mg a krém Jenamazol na vonkajšie použitie. Pálenie ustupovalo ale asi v strede liečby som pocítila veľké zhoršenie, ale v liečbe som pokračovala až do konca. Keďže sa mi to vôbec nezlepšilo, musela som ísť znova k doktorovi. Na vyšetrenie nepoužil zrkadlá, ale niečo podrobnejšie (nevidela som presne, čo konkrétne) a podľa toho usúdil, že mám pleseň. Odobral mi stery. Zvláštne pre mňa je, že povedal, že to mám od partnera. Je pravda, že sme mali s manželom asi pred tromi týždňami nechránený pohlavný styk v čase, keď som sa cítila dole relatívne dobre - to bolo ešte pred prvou liečbou Macmirorom + Jenamazolom, potom sme už žiadny pohlavný styk nemali. Manžel sa po danom styku vyhádzal na žaludi. Myslíte, že tvrdenie doktora, že to mám od manžela, je správne? Ak by bol manžel len prenášač, nebol by bezpríznakový? Manžel používal vyše týždňa Canesten krém. Vyzerá, že už je to v poriadku. Myslíte, že je u ňho potrebný nejaký kontrolný ster? Myslím, si, že manžel dostal mykózu odo mňa (nie ja od neho), keď som ju ešte nemala veľmi silnú a teda príznaky, ako pálenie, boli u mňa slabé.

    Všade čítam, že mykóza je v tehotenstve častá v dôsledku hormonálnych zmien. Momentálne mám v rámci druhej liečby užívať Canesten kombi a počkáme na výsledky kultivácie.

    Prosím ešte o názor, či je možné, aby sa muž po styku vyhádzal len v dôsledku zlej hygieny, teda ak chýba umytie pred a po styku a nemusí sa jednať o infekciu, keď to po pár dňoch prejde samo.

    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvasinková infekcia je v tehotenstve, a v letných mesiacoch pomerne častá, prenášať si ju môžete navzájom. Ak liečba Canestenom u partnera zabrala a nemá žiadne prejavy, nie je potrebné u neho robiť kultivačné vyšetrenie, ak bolo kultivačné vyšetrenie robené u Vás. Je potrebné vyčkať výsledky kultivácie. Čo sa týka hygieny, imunitný systém si s bežnou infekciou miernej intenzity poradí aj sám. Je samozrejme vhodnejšie dodržiavať hygienický režim pred aj po pohlavnom styku, dá sa tým vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam. Odporúčam počas liečby, ako aj do obdržania výsledkov dodržiavať pohlavnú abstinenciu.