Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    už som tu pár krát písala ohľadom kvasinkovej infekcie. Aj s mojím gynekológom to riešim na každej poradni.
    Kvasinkovú infekciu mám od začiatku tehotenstva. Doktor mi stále len predpisuje nystatin galvex čapíky a čokoľvek iné zavrhuje.
    Ten zaberie, ale len na pár dní a potom sa kvasinková infekcia zas vráti.
    A takto je to dookola celé tehotenstvo.
    Čo som čítala, tak by kvasinková infekcia nemala byť pre bábätko nebezpečná, iba ak ju mám počas pôrodu. A termín pôrodu mám na konci mája, tak už začínam byť z toho nervózna, že sa tej infekcie nemôžem zbaviť.
    Už som aj sladké prestala jesť (sem tam si dám, keď už mám veľkú chuť).
    A posledné dni cítim aj tlaky v podbrušku a niekedy také pichanie.
    Prosím poraďte mi niečo čím by som sa tej kvasinkovej infekcie mohla zbaviť, aj keď asi sa jej už do pôrodu nezbavím, keďže ma trápi celé tehotenstvo.
    Mám doma aj canesten krém (taký modrý), ale nebolo mi doporučené ho používať. Tak neviem.
    Inak s bábätkom je všetko v poriadku.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Canesten krém si aplikovať môžete, rovnako tak aj Canesten vaginálne tablety, ktoré sú voľnopredajné. Následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • Pupok

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor len nadviažem na tú predchádzajúcu tému. V pupku som mala psie chlpy lebo moje psy sú krátkoste ratliky a spávajú so mnou a občas sa mi aj zapichne ich chlp do prsta už sa mi aj stalo že mi to museli vyberať lebo to začalo byť zapálené lebo majú niekde ostré tvrdé chlpy tým že sú krátkoste a majú čierne trvde chĺpky na určitých miestach. občas sa mi dostane ten psi chlp aj do pupku keďže s nimi spím lebo pupok mám do vnútra. Je to iný chlp ako ľudský. Keďže som ich nevedela vybrať prstom lebo boli hlboko vyberala som ich pinzetou vybrala som tri lebo pred tým som cítila bodavu bolesť v oblasti pupka. Ako náhle som to vybrala bolesť ustála no dala som si na tampón vatový dezinfekciu asept a následne bepanten krém pretože som to mala veľmi podráždene a tiez mi odtiaľ vytiekla biela tekutina. Len sa chcem opýtať či takáto manipulácia s pupkom následná dezinfekcia a krém nemôže ublížiť bábätku? Som 8 tt a naozaj sa bojím. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, všetky použité preparáty a prípravky na dezinfekciu nemajú na tehotenstvo žiadny vplyv.

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27 tt a od začiatku tehotenstva mám problém s kvasinkovou infekciou. Vybrala som už mnohé vaginálne tablety + probiotiká, ale po krátkom čase sa mi to opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg orálne, ale v pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že by sa nemal v tehotenstve užívať. Nechcem ohroziť dieťa, mala som predtým 2 potraty, čiže som dosť opatrná. Aký je váš názor na tento liek? Svojmu gynekológovi zatiaľ veľmi nedôverujem, nakoľko som u neho len krátko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné.
    Spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká dlhodobo. Kvasinková infekcia sa v tehotenstve vyskytuje často, záleží tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie, pretože nie za každých okolností je potrebné ju liečiť.

  • Mrtvy zub

    , Autor: MIMI89

    Dobrý deň, môže byť neošetrený mŕtvy zub v tehotenstve nebezpečný pre plod, ak na röntgene zatiaľ nieje vidno infekciu? Alebo pre tehotenstvo a plod predstavuje nebezpečenstvo už viditeľný silný zápal z takéhoto zuba. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to skôr otázka pre stomatológa, odumretý zub nepredstavuje pre tehotenstvo žiaden problém, ak nie je prítomná infekcia, ani žiaden ďalší problém, či komplikácia z toho vyplývajúca. Postupujte podľa odporúčaní Vášho ošetrujúceho zubného lekára.