Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dominantný folikul

    , Autor: Erika137

    Dobrý deň
    Pred 3 dňami mi praskol dominantný folikul o veľkosti 22mm
    Teda na sone ho dr videla prasknutý bol taky splasknuty (2dni predtým bol oválny) a aj tekutina v bruchu
    Snažíme sa o dieťa
    Pohlavný styk bol 2 dní pred prasknutim a deň po prasknuti
    Moja otázka znie že keď bol tak pekne vivinuty môže byť aj prázdny teda neplodny?
    Dr mi hneď po prasknuti nasadila progestenal a som 4dpo a stále ma nepravidelne pichne akoby v maternici a v tom vaječníku kde bola ovulácia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prasknutím dominantného folikulu nemusí dôjsť za istých okolností k uvoľneniu vajíčka. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá.

Podobné otázky

  • Pichnutie v oblasti maternice a bolesť prsníkov

    , Autor: Erika137

    Dobrý den prajem
    Chcem sa spýtať ci je normálne ze 5dpo ma zobudila na ostrú bolesť a hneď prestala
    Od 6dpo ma začali bolieť prsia
    Ovulácia bola sledovaná udr dominantný folikul 23mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy je ovulácia sprevádzaná bolesťami v podbrušku pri prasknutí dominatného folikulu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Folikulometria

    , Autor: Erika137

    Dobrý deň
    Včera som bola 13dc a mala som na ľavom vaječníku dominantný folikul 2, 3 cm (23mm)
    Dnes mam 14 dc a boli ma vajecnik
    Myslíte že je to spravna veľkosť na prasknutie a nasledne uvoľnenie vajíčka?
    Nieje už moc veľký?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte o tehotenstvo, odporúčam nechránený pohlavný styk aspoň 2-3 krát týždenne. K ovulácii predpokladám dôjde v najbližších hodinách.

  • pregnyl

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcela by som sa opytat, mam t.č. 3. cyklus s Clostilegyt tbl. á 50 mg(2. mesiac 2x1 tbl.ň, prvý mesiac dominantný folikul, ale k ovulácii nedošlo, minulý mesiac bez tvorby dominantného folikulu, t.č. dnes 12. deň som bola folikulometrii na oboch vaječnikoch dominantný folikul 16-16,5 mm, endometrum 6,5 mm, pýtala som sa svojho gynekologa na Pregnyl inj., ale bolo mi opovedasné, že on s tym nema skusenosti, ze mozno to aplikovať iba v centrách asistovanej reprodukcie, ze je stým spojené riziko viacpočetnej gravidity. Chcela by som sa opytat na vas názor, lebo nerada by som bola aby zasa nedoslo k ovulacii. Moja 2. otazka je, či by to nemohli byt cysty? a do tretice- na 5. deň som mala realizované odbery krvi FSH 7,5, LH 37,5, Prol 17,3, androgény v norme- chcela by som sa opytat, ci ste sa stretli s tak vysokým LH, v podstate celý mesiac rovnako vysoké, bez nejakého peaku.Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to škoda, pretože vo vašom prípade by bol Pregnyl resp. Ovitrelle absolútne ideálne riešenie - na prasknutie folikulu je nutný peak LH, ktorý vo vašom prípade nie je možné inak dosiahnuť. Ak by sa mal podať Pregnyl - tak dnes - teda pri veľkosti folikulu 17 mm - po podaní pregnylu dôjde k ovulácii po 36 hodínách - vtedy jen utné plánovať pohlavný styk. o cysty zatial nepôjde ale je nutné aby folikuly praskli aby sa cysty nevytvorili. rada by som vám pomohla ale na diaľku to asi nepôjde.

  • clostilbegyt

    , Autor: bobula2

    dobry den, chcela by som sa opytat, podstupila som už 3 cykly s Clostilbegytom- v 1. cykle som uživala tbl. 5.-9. den cyklu, bol uspesny, avsak v 4. týzdni potrat, po 1/2 roku 2. cyklus s 1 tbl. Clostilbegyt , folikul narastol 20 mm, ale k ovulacii nedoslo(progesteron 21. den cyklu 3,59), tak som podstupila 3. cyklus c 2 tbl.- užila som obe ráno od 5. do 9. dc, ale dominantny folikul sa vobec nevytvoril. Moj gynekolog mi povedal, ze dalsi mesiac mam uživať 3 tbl.Clostilbegytu denne.Chcela by som sa opytat, cije tento postup spravny? Akodlho je mozne v kuse bez prerušenia uživať tento liek? nie je vhodnejsi nejaký iný postup? A je možné , že pri 1 tbl. sa folikul vytvoril a pri uzivani 2 tbl. nie? Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    osobne by som určite neodporučila užívanie 3 tabliet clostibegytu, môže mať negatívny vplyv následne na výšku sliznice kedže sa jedná o "antiestrogén" a teda napriek tomu, že sa vytvorí dominantný folikul následne je nízka sliznica a embryo sa nemá kde uhniezdiť. Odporučila by som zopakovať stimuláciu Clostibegytom 2 x denne, 1 tableta ráno jedna večer - nie naraz. Clostilbegyt sa môže užívať maximálne 6 mesiacov po sebe.