Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pregnyl

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcela by som sa opytat, mam t.č. 3. cyklus s Clostilegyt tbl. á 50 mg(2. mesiac 2x1 tbl.ň, prvý mesiac dominantný folikul, ale k ovulácii nedošlo, minulý mesiac bez tvorby dominantného folikulu, t.č. dnes 12. deň som bola folikulometrii na oboch vaječnikoch dominantný folikul 16-16,5 mm, endometrum 6,5 mm, pýtala som sa svojho gynekologa na Pregnyl inj., ale bolo mi opovedasné, že on s tym nema skusenosti, ze mozno to aplikovať iba v centrách asistovanej reprodukcie, ze je stým spojené riziko viacpočetnej gravidity. Chcela by som sa opytat na vas názor, lebo nerada by som bola aby zasa nedoslo k ovulacii. Moja 2. otazka je, či by to nemohli byt cysty? a do tretice- na 5. deň som mala realizované odbery krvi FSH 7,5, LH 37,5, Prol 17,3, androgény v norme- chcela by som sa opytat, ci ste sa stretli s tak vysokým LH, v podstate celý mesiac rovnako vysoké, bez nejakého peaku.Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to škoda, pretože vo vašom prípade by bol Pregnyl resp. Ovitrelle absolútne ideálne riešenie - na prasknutie folikulu je nutný peak LH, ktorý vo vašom prípade nie je možné inak dosiahnuť. Ak by sa mal podať Pregnyl - tak dnes - teda pri veľkosti folikulu 17 mm - po podaní pregnylu dôjde k ovulácii po 36 hodínách - vtedy jen utné plánovať pohlavný styk. o cysty zatial nepôjde ale je nutné aby folikuly praskli aby sa cysty nevytvorili. rada by som vám pomohla ale na diaľku to asi nepôjde.

Podobné otázky

  • Krvácanie v 5tt

    , Autor: Zuzu18

    Dobrý deň,

    v tomto cykle mi bol podaný pregnyl a beriem progesterón, tehotenstvo mi bolo potvrdené, hodnota hcg (4-5tt) pondelok 800, neskor (5tt) stvrtok 2008. Na konci 5tt som začala krvácať, žiadne bolesti len podľa mňa silné krvácanie, na pohotovosti lekár videl gestačný vak 7mm, endometrium 18mm. Pichli mi injekciu Dicynone. Krvácanie ustalo, o 2 dni opäť kúsok krvi, v podstate len pri utoeraní na vložke nie je nič. Akcia plodu ešte na konci 5tt, resp 5+2 nebola videteľná, je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nemusí byť ešte vidieť akciu zárodku. Krvácanie si odsledujte. Môže sa jednať o tvorenie cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Postupujte podľa odporúčaní lekára.

  • Ovulacia

    , Autor: SM

    Dobry deň pán doktor, chodím na folikulometriu a v 13DC mi p. gyn. nameral folikul 22mm. Povedal, ze pohlavný styk v ten deň a deň další. (Mala som aj plodný hlien). Robila som si aj ovulacne testy, no boli bud snehovobiele alebo len náznak čiarky. Dnes som 17 DC a čiarka mi zosilnela a je dosť výrazná (ešte trosku jej chyba aby bola rovnako výrazná ako kontrolná), tz. že podľa neho prebehne ovulacia zajtra/pozajtra 18/19 DC. A keďže folikul rastie 1-2 mm za deň, to by mal už cez 30 mm. Pán doktor, čo si o tom vy myslite? Je tento folikul schopný vypudit vajíčko, alebo to môže byt folikularna cysta?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých žien je ovulácia posunutá o niekoľko dní, hlavne dozadu, nie je ničím výnimočným, že by bola na 18 deň cyklu. 30 mm folikul je už pomerne dosť veľký, v medicíne je ale možné všetko. Určite odporúčam nechránený pohlavný styk. Ak by sa aj nezadarilo, pokračujte v snažení v nasledujúcom cykle. Niekedy sa ženám, u ktorých sú prítomné vhodné folikuly, zvykne podať Pregnyl, aby došlo k prasknutiu folikulu a uvoľneniu vajíčka.

  • Clostylbegyt

    , Autor: katica

    Dobry den,chcela by som sa Vás spýtať na radu,či považujete,za správne konanie mojho gynekologa.Ked sme sa snažili o prvé bábetko,lekar mi povedal že mam miernejšiu formu PCO,užívala som Clostylbegyt,Duphaston aj Pregnyl cca 6 mesiacov,potom som otehotnela.Ked sme sa snažili o druhé babetko moj cyklus bol niekdy nepravidelný,a niekedy pravidelný,niekedy to bolo 60dní,niekedy 30.Meranie bazálnej teploty nenasvečovalo že by prebehla ovulacia,ani pri kratšom cykle.Na preventívnej prehliadke som spomínala lekarovi,že sa snažíme o dieťa,a on mi vypísal na podporu vaječníkov Clostylbegyt na druhý mesiac som otehotnela,a čakáme dvojičky.Myslíte si,že jeho terapia bola správna?Dakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie je profesionálne správne vyjadrovať sa k práci kolegov,
    otehotnieť ste chcela, teraz ste tehotná, máte dôvod na radosť
    s pozdravom