Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Katkacer92

    Zdravim, pan Doktor,
    Sice som uz Vam ohladom toho pisala, ale som zvedava aj na Vas nazor, v aprili som bola na kontrole na hematologii, ale nebola som este tehotna. Tam mi vysiel hranicne pozititivny antifosfatidyl etanolamin 14,15 IU/ml (max je do 15). Teraz ako tehotna (8tt) som bola koncom Augusta. Vysli mi: opat antifosfadily etanolamin IgM 14,50 IU/ml, ale uz aj anti Anexin IgM V 7,2 IU/ml (max je do 8). Ako je to mozne pan Doktor, ked som cely zivot zdrava, stravujem sa zdravo, moja cela rodina je zdrava.
    A na hematologii som dostala termin na kontrolu az na konoec Novembra. Nie je to dlha doba? Netreba to sledovat? Alebo IgM faktor nie je skoldilve?
    Picham si fraxi 0,3.

    STRASNE SA BOJIM!

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič nové, ako som Vám písal vtedy, Vám nenapíšem. Hodnoty máte v norme. Čo sa týka kontroly, ako aj ďalšieho postupu, je to otázka na hematológa.

Podobné otázky

  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Mely1111

    Dobry den prajem.

    Pan Doktor, mam obavy. A velke. Zijeme v Belgicku, uz som Vam raz aj pisala. Inak, ano, waffle su fajn, pozvem Vas, ked sem pridete. :) Moje obavy spocivaju v tom, ze....
    Pred 4 rokmi som mala IVF, mala som pri nich cytokiny a hranicne niektore antifosfolipidove protilatky. Nie z troch hlavnych, no aj tak som si musela pichat fraxiparine.
    Som teraz spontanne tehotna, povedala som o tychto veciach mojmu gynekologovi tu v BE, zobrali mi krv, ale iba na tie 3 hlavne protilatky. Na vedlajsie nie (kvoli ktorym som si musela pichat v predchadzajucom fraxi). Aj ked som sa ho pytala na vedlajsie, tak povedal, ze tu sa meria iba tie 3: lupus,antikardiolipín, beta 2 glykoprotein. Ja tieto 3 som mala v poriadku aj pri synovi. Nemala som antifosfolipidovy syndrom. Iba vedlajsie protilatky hranicne.

    Mozu sposobovat potraty aj vedlajsie antifosfolipidove protilatky? Anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín, AK hlavne protilatky su v poriadku?

    Ja neviem vobec na koho sa obratit. Domov momentalne nejdeme. Pytala som sa ho viackrat, ci by ten fraxik nedal, predsalen mi vysli v predchadzajucom. A nie a nie. Nevidi na to dovod.

    Co mam robit? Ukludnit sa? Ist na Slovensko kvoli testom? Fakt neviem. Som v 8tt podla menzesu, podla usg na zaciatku 7tt.mala som asi neskor ovulaciu. Uzivam iba progesteron, aj to som si musela skoro vyplakat, lebo som spinila a spinila a nechcel dat.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na Slovensku je trošku iný pohľad celkovo na zdravotnú starostlivosť. Tu sú tehotné zvyknuté na užívanie rôznych preparátov, či už voľnopredajných alebo na predpis. V iných krajinách to však tak nefunguje a liečba sa predpisuje naozaj iba v krajných a opodstatnených prípadoch. Čo sa týka spomínaných protilátok, protilátky proti ACLA IgA, anti-β2-GP-I IgA, anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín sú nediagnostické. Na diagnostiku sa preto používa meranie spomínaných troch protilátok. Čo sa týka prípadného nasadenia nizkomolekulárneho heparínu, je to skôr otázka na imunológa. Ak Vám bol nasadený nízkomolekulárny heparín v predchádzajúcom tehotenstve a bolo to opodstatnené, je na zvážení jeho nasadenie aj teraz. Neviem sa Vám však k tomu viac vyjadriť.

  • Tehotenstvo a Evansov syndróm

    , Autor: Maja9511

    Dobrý, chcela by som sa spýtať ako je to s tehotenstvom, ak je u pacientky diagnostikovaný Evansov syndróm a antifosfolipidový syndróm s non trombotickými prejavmi. Je možné otehotnieť a splodiť zdravé dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, široké spektrum antifosfolipidových protilátok sa spája s rôznymi klinickými prejavmi zapríčinenými arteriálnymi alebo venóznymi tromboembolickými situáciami. Antifosfolipidové protilátky môžu zodpovedať za rekurentné potraty, retardáciu vývinu plodu, popôrodné pľúcne, kardiálne a obličkové poruchy, včasný nástup ťažkej preeklampsie, či pôrodné a popôrodné komplikácie. Osobne som sa ešte s pacientkou a Evansovým syndrómom ani s antifosfolipidovým syndrómom nestretol, ale myslím si, že ak je pacientka pod dohľadom odborníkov a adekvátne zdiagnostikovaná a liečená, môže porodiť aj zdravé dieťa.

  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, bola som na krvi na imunologii v aprili, kde mi okrem cytokinov zistili, antifosfolipidove protilatky typu : ANTI FOSTATIDYLSERIN, ale iba zvysenie 22 (hodnota je do 30), tyzden nato, som bola na hematologii v Alpha medicale, tiez mi zobrali krv, kde tento SERIN uz bol v norme, ale vyskocil mi ANTI FOSFATIDYLETANOLAMIN IgM. Tiez zvysenie 14 ( hodnota je do 15).

    Nestretli ste sa s tym nahodou? Alebo ako je mozne, ze vysledky su ine? Ako som si vsimla, referencne hodnoty u oboch su rovnake. Na hematologii su tie rozbory podrobnejsie, ze?

    Som 9tt a pichal si fraxiparin a uzival medrol kvoli cytokinov.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte všetky hodnoty v norme. Parametre sa menia, ak by Vám aj zobrali krv každý deň, čísla by neboli identické, navyše ak boli odbery robené v dvoch rozdielnych laboratóriách.