Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biometria plodu

    , Autor: kiki.fr

    Dobrý deň,dnes mi boli robené prietoky a biometria plodu na základe toho že sa pani doktorke zdal na minulotýždňovej poradni plod menší. Dnes mi by som mala byť podľa 1.screeningu 26+6 no na dnešnom meraní prietoky v norme ale biometria ma znepokojuje aj keď pani doktorka vravela že je to ok.
    Placenta fundus až PS BPD 62(25+3) HC 244(26+4) A.C. 199(24+4) FL 49(26+4) EFW 819g .
    Chcem sa opýtať je to v norme na na 26+6 týždeň ,keď tie týždne podľa meraní tak skáču ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty plodu sú v norme. Až odchýlka viac ako 4 týždne by sa považuje za patologickú a vtedy treba vylúčiť vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste a placentárnu nedostatočnosť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

  • Poloha plodu

    , Autor: Linda942001

    Dobrý deň,
    Na poslednej poradni v 16+4 tt bolo bábätko na ultrazvuku otočené chrbtom a pani doktorka mi povedala, že v takomto prípade nevie presne zmerať crl plodu. Povedala však, že je všetko v poriadku, že bábätko rastie a tep malo 153 úderov/min. Je v poriadku, že sa bábätko takto otočilo?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 17. týždni tehotenstva sa už CRL plodu nemeria. Realizuje sa biometria plodu, teda meria sa priemer hlavičky (BPD), obvod hlavičky (HC), obvod bruška (AC) a dĺžka stehnovej kosti (FL) a na základe týchto parametrov softvér prepočíta kompozitný vek (týždeň tehotenstva) a odhadovaná hmotnosť plodu (EFW). Samozrejme, to, že bol plod otočený chrbátikom je v poriadku. Plod má v II. trimestri v maternici najviac priestoru a najviac aj vyvíja pohybovú aktivitu.

  • CTG zaznam

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo sa Vám v 31. týždni realizovalo CTG vyšetrenie. Ak nebol CTG záznam patologický, či suspektný, malo by to byť v poriadku. Dôležité je USG vyšetrenie prietokov, ako v pupočníku, tak aj v cievach mozgu., množstvo plodovej vody, biometria plodu, ako aj stav placenty. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Biometria plodu.

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.ja by som sa chcela opýtať na otázku.v
    sobotu som bola na pohotovosti lebo mam zapal prinosovych dutim a poslali ma najprv na gynekologické keďže som v 28.tyzdni a báli sa mi dat antibiotika.tam mi robili vyšetrenia.
    USG/TAS/TVS:IU grav.PP-KP,post.II,As+,PP+,AFI euhydramnion (AFI 14-15),Ri 0,65, S/D 2,87,placenta na PS,
    Biometria plodu:BPD 6,49-27/0, HC 23,14-25/1 ,AC 22,8-27/1, FL 5,12-27,3, OH:1019g je všetko vporiadku z týmito vysetreniami aj co sa tyka placenty.viem ze mala je otočená koncom panvovym lebo aj pohyby cítim stále len dole na mocovym mechurom.prvy porod som mala cisarsky.podla týchto vyšetrení mi nehrozí cisarsky?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uvedené výsledky USG sú v norme a primerané danému týždňu tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Ak plod ostane otočený v postavení koncom panvovým, zadočkom, a navyše ste už po jednej sekcii, bude pôrod vedený plánovaným cisárskym rezom 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak je potrebné užívanie antibiotík, užívajte antibiotiká podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Biometria plodu

    , Autor: PauliBari

    Dobrý deň pán doktor,

    Prosím Vas rada by som sa spýtala na hodnoty z poslednej biometrie, pretože mi to tam skáče a neviem sa v tom vyznať. Ďakujem vopred za odpoveď
    Tyzden podla PM 29+2
    Zodpovedá g.t 29+5
    BDP x FOCD 75,8 30+2
    TAD x APD 244,8 28+5
    FL 56,7 29+5
    Poloha KP

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty zodpovedajú týždňu tehotenstva, v ktorom ste. Je to v poriadku. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.