Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

Podobné otázky

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Dakujem za odpoved a prosim vas Dlzka plodu kolko ma babetko cm sa do tehotenskej knižky neznači stale sa obavam.ze to CRL 29,6 znamena si.mislim ze tolko cm ta babetko lebo to je asi dost malo.podla mna ci sa milim a to crl.znamena nieco ine asi obavam sa velmi dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka plodu v maternici sa zmerať nedá. To Vám povedia až po narodení dieťatka, kedy sa dá dĺžka novorodenca objektívne zmerať. CRL je vzdialenosť od temena po kostrč, meria sa v I. trimestri do 16. týždňa tehotenstva. V ďalších týždňoch sa realizuje biometria plodu na základe merania parametrov, ako je priemer hlavičky, obvod hlavičky, obvod bruška a dĺžka stehnovej kosti, ktoré máte aj uvedené v opisovaných parametroch. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov.

  • Biometria plodu

    , Autor: kiki.fr

    Dobrý deň,dnes mi boli robené prietoky a biometria plodu na základe toho že sa pani doktorke zdal na minulotýždňovej poradni plod menší. Dnes mi by som mala byť podľa 1.screeningu 26+6 no na dnešnom meraní prietoky v norme ale biometria ma znepokojuje aj keď pani doktorka vravela že je to ok.
    Placenta fundus až PS BPD 62(25+3) HC 244(26+4) A.C. 199(24+4) FL 49(26+4) EFW 819g .
    Chcem sa opýtať je to v norme na na 26+6 týždeň ,keď tie týždne podľa meraní tak skáču ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty plodu sú v norme. Až odchýlka viac ako 4 týždne by sa považuje za patologickú a vtedy treba vylúčiť vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste a placentárnu nedostatočnosť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • UZS II

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať na výsledky UZS II. PM 25.02.2018, TP 02.12.2018 Grav. hebd. 19+2. Namerané hodnoty: BPD 41,53,. (18w4d)
    HC 168,65. (19w3d)
    AC 146,92 (19w6d)
    FL 27.60 (18w3d)
    Sú tieto hodnoty v poriadku? Nie je tam velky nepomer niektorých hodnôt? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa napísaných výsledkov je USG biometria plodu v poriadku. Stačí, aby robili USG vyšetrenie viacerí lekári a výsledky by boli o ničo odlišné. Dôležité pri druhotrimestrálnom USG je, či sa nezistili vrodené vývojové chyby plodu, či je dostatok plodovej vody, či sa nezistili iné patológie. Dôležitý je aj výsledok EFW, teda odhadovanej hmotnosti plodu, kde sa zobrazuje aj priemer týchto nameraných parametrov plodu a zobrazí sa odhadovaný týždeň tehotenstva. Stačí posun o 1-2 mm a hodnota parametra zodpovedajúca týždňu tehotenstva by sa o pár dní líšila. Odporúčam kontrolu USG v 30. týždni tehotenstva.