Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Dakujem za odpoved a prosim vas Dlzka plodu kolko ma babetko cm sa do tehotenskej knižky neznači stale sa obavam.ze to CRL 29,6 znamena si.mislim ze tolko cm ta babetko lebo to je asi dost malo.podla mna ci sa milim a to crl.znamena nieco ine asi obavam sa velmi dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka plodu v maternici sa zmerať nedá. To Vám povedia až po narodení dieťatka, kedy sa dá dĺžka novorodenca objektívne zmerať. CRL je vzdialenosť od temena po kostrč, meria sa v I. trimestri do 16. týždňa tehotenstva. V ďalších týždňoch sa realizuje biometria plodu na základe merania parametrov, ako je priemer hlavičky, obvod hlavičky, obvod bruška a dĺžka stehnovej kosti, ktoré máte aj uvedené v opisovaných parametroch. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Kyselina listová pred tehotenstvom

    , Autor: laura207

    Dobry den,

    vsade sa hovorí ako je dôlezite uzívat kyselinu listovu v tehotenstve a este lepsie pred pocatim.
    Ja som ju uzívala dokonca 4 mesiace pred tym ako sa mi podarilo otehotniet. Konkrétne Femibion 1 a teraz v tehotenstve pokracujem (som len na zaciatku).

    Znepokojuje ma ale informacia ze prebytok kyseliny listovej tiez organizmu skodí - ked som este nebola tehotna a ze po uzivani tohto vitamínu je väčšia sanca na dvojičky, alebo ze sa rodia velké deti.

    Aky máte na to nazor?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kyselina listová sa užíva ako prevencia pred defektmi neurálnej trubice Odporúčaná minimálna dávka 400ug denne. V indikovaných prípadoch sa odporúča užívať dokonca dvojnásobné množstvo kyseliny listovej, teda 800ug denne. Preparát Femibion 1 obsahuje 400ug kyseliny listovej, čo je štandardná dávka. Ak ste užívali Femibion 1 podľa odporúčaní, určite ste sa kyselinou listovou nepredávkovali.

  • Cysta Ch. Plexu

    , Autor: Iva93

    Dobrý deň pán doktor,

    Viem, že táto téma tu bola už niekoľko krát, ale nedá mi neopýtať sa na cystu chloriod.plexu v ľavo.

    V 20+3 týždni nám bola nájdená maličká cysta ch.plexu. ostatné nálezy boli v norme a pani doktorka neodporúčala ďalšiu intervenciu, iba kontrolu v 30 t.

    Internet je plný informácií ohľadne tohto nálezu, ale predsa by som sa opýtala prečo takáto cysta vzniká, respektíve ako sa postupuje v prípade, že nezmizne. Má to nejaký vplyv na vývoj bábätka?

    Čítala som, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou sama rozplynie. Pani doktorka povedala že tento nález sa niekedy ani nespomenie, aby mamička ostala pokojná, nakoľko v prípade jedinej chybičky nič neznamená.

    Ale predsa som prišla sem troška sa upokojiť. V rodine sme sa nikdy s ničím takým nestretli, takže informácia o takom náleze spôsobila rozrušenie a veľa otázok.

    Ďakujem za odpoveď a prajem ešte pekný zvyšok víkendu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to tak, ako Vám bolo vysvetlené. Ak sú cysty samotné, bez iného nálezu, tak nič neznamenajú, ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Na druhej strane genetické vyšetrenie, či konzultácia ešte neznamená automaticky amniocentézu, na základe nálezov možno iba doporučia sledovanie ultrazvukom. Ak je ostatný nález v poriadku, tak izolovaná cysta plexus chorioideus nemusí znamenať nič vážne a sama sa vstrebá.

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Dobry den proaim vas pekne som tehotna 32+4. Chcem sa spitat dnes mi.lekar robil ultrazvuk a chcem sa informovat ci tueto hodnoty su v poriadku alebo sa mam obavat som zufala a rozmislam..Tyzden podla PM32+3 CRL29,6-32+5. BPD×FOCD8,14-32+5. TAD×APD 28,1-32+1. FL6,36-32+6 hmotnost plodu 1982g dakujem za odpoved..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, opisované parametre sú v norme. Ak by niečo nebolo v poriadku, lekár by Vás o tom určite informoval a ďalej to riešil. Do budúcna sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Dobry den proaim vas chcela by som sa spitat co toto znamena v teh.knizke co je kolonka vysledok prentalnej dg 13.9 Negat.a pod tym mam toto napisane AFP:28,90 HCG:23,638 E3:1,40 momentalne som v 19tt+6d dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o hodnoty hormónov vyšetrovaných vrámci Triple testu, ktorý sa realizuje v 16. - 17. týždni tehotenstva.

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Donry den chcem sa spitat dnes zacinam 17tyžden a Som druhorodička kedy bi som mala začat citit pohyby Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne u každej ženy. Väčšinou je to v obdobi medzi 16.-20. týždňom tehotenstva.