Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysta Ch. Plexu

    , Autor: Iva93

    Dobrý deň pán doktor,

    Viem, že táto téma tu bola už niekoľko krát, ale nedá mi neopýtať sa na cystu chloriod.plexu v ľavo.

    V 20+3 týždni nám bola nájdená maličká cysta ch.plexu. ostatné nálezy boli v norme a pani doktorka neodporúčala ďalšiu intervenciu, iba kontrolu v 30 t.

    Internet je plný informácií ohľadne tohto nálezu, ale predsa by som sa opýtala prečo takáto cysta vzniká, respektíve ako sa postupuje v prípade, že nezmizne. Má to nejaký vplyv na vývoj bábätka?

    Čítala som, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou sama rozplynie. Pani doktorka povedala že tento nález sa niekedy ani nespomenie, aby mamička ostala pokojná, nakoľko v prípade jedinej chybičky nič neznamená.

    Ale predsa som prišla sem troška sa upokojiť. V rodine sme sa nikdy s ničím takým nestretli, takže informácia o takom náleze spôsobila rozrušenie a veľa otázok.

    Ďakujem za odpoveď a prajem ešte pekný zvyšok víkendu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to tak, ako Vám bolo vysvetlené. Ak sú cysty samotné, bez iného nálezu, tak nič neznamenajú, ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Na druhej strane genetické vyšetrenie, či konzultácia ešte neznamená automaticky amniocentézu, na základe nálezov možno iba doporučia sledovanie ultrazvukom. Ak je ostatný nález v poriadku, tak izolovaná cysta plexus chorioideus nemusí znamenať nič vážne a sama sa vstrebá.