Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • enterococcus faecalis

    , Autor: Nikca538

    Dobrý deň, pan doktor chcela by som sa opýtať z kultivacie mi vyšiel enterococcus faecalis ojedinele. Moj dr. ma dovolenku až do 10.8.
    Som v 27tt potrebujem atb hneď alebo mám počkať na svojho lekára a nic sa nestane za dva tyzdne? Bojim sa aby sa nieco bábätku nestalo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o zavedenie infekcie. Skúste si realizovať vaginálne probiotiká Cloginom alebo Rosalginom, malo by to byť v poriadku. Užívať môžete aj vaginálne probiotiká.

Podobné otázky

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: MirkaP

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus je baktérie bežne sa vyskytujúca sa v čreve a do pošvy sa dostane najčastejšie zanesením pri styku, toalete alebo nesprávnej hygiene. Ak ste otvorená na 3 cm, o funnelingu, teda vnútornom otváraní sa nedá hovoriť, keďže ste už podľa opisu otvorená. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin predčasného otvárania sa v takomto pomerne nízkom týždni tehotenstva môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky všetkých vyšetrení, či okolnosti, preto sa Vám takto, iba na základe nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie bližšie vyjadriť.

  • Vysledky

    , Autor: Mon7991

    Prosím vás o názor a vysvetlenie. Som v 26.tt bola som na pohotovosti pre silnú bolesť ľavého boku vzadu. S bábätkom všetko v poriadku. Sono obličiek v poriadku , cievk. moč - Leu,pozit.mierne , bakterie hranicne(bližšie nič popísané) na to mi predpísali ATB cedrox 500mg. Zhodou okolností prisli výsledky vyteru kvôli vytoku kde je nález : aerobna kultivacia
    -enterococcus faecalis + popísaná jeho citlivosť na ATB
    - staphylococcus epidermidis
    -lactobacillus species
    Mykologia
    Saccharomyces cerevisiae ( masívne )
    Kultivacia gardnerella -nález negatívny
    Moja otázka znie či tieto výsledky súvisia s momentálnymi ťažkosťami mocovymi cestami, konkrétne enterococcus aj keď nie je pri ňom popísané nejaké množstvo. Či sú dane antibiotiká vhodné aj na jeho preliecenie ? gynekologicka mi určila brat ATB ktoré mi odporučil lekár na pohotovosti. Ako liečiť k tomu mykozu, prípadne ostatné nálezy ak nie sú bežné? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa bežne vyskytuje v črevách, v pošve, ani moči nemá čo robiť za normálnych okolností. Dostal sa tam najpravdepodobnejšie zanesením pri toalete intímnych partií. Moč mal byť odoslaný aj na kultivačné vyšetrenie, kde by sa zistila konkrétna baktéria, ako aj jej citlivosť na antibiotiká. Áno, spomínané ťažkosti s močovými cestami môžu byť spôsobené infekciou močových ciest. Záleží od citlivosti na enteroccocus faecalis, ktoré sú vo výsledkoch kultivácie. Keďže ich nepoznám, rovnako tak ani ďalšie informácie a výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vysledky vyteru

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den p.doktor,

    prosim ako by ste liecili vysledky z vyteru v 18tt.
    Moj dr mi predpisal macmiror complex 500 na gardnerella. Je to v poriadku?
    Na enterococcus a escherichia netreba nieco uzivat?

    Vysledky:
    Stredne masivne Gardnerella vaginalis
    Masivne enterococcus faecalis
    Masivne escherichia coli

    Prosim pozrite aj dalsie vysledky ci su v poriadku:

    Epitelie ojedinele…pozit++
    Leukocyty PMN neprit…pozit+
    Lactobacillus neprit
    G+koky dvojice pozit+
    Gram labilne palicky pozit +
    G+ koryneformne pal …pozit +
    Anaerobna kultiv: corynebacterium sp.
    Staphylococcus sp. - koagulaza neg.
    Kvasinky neg
    Laktobacily neg
    N. Gonorrhoeae neg
    Anaerobna kultiv negat

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je citlivosť Nitrofurantoinu (účinná látka Macmiroru) aj na E.Coli, na Enterococcus aj Gardnerellu by mal byť citlivý, mala by byť jedným preparátom preliečená celá skupina premnožených bakterií. Podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, keďže laktobacily u Vás nie sú v pošve prítomné. Všetky spomínané premnožené baktérie sa bežne vyskytujú v pošve. Pri poruche pošvovej mikroflóry sa však premnožia a robia ťažkosti. Odporúčam si po doužívaní Macmiroru realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Staphylococcus aureus a enterococcus faecalis

    , Autor: Adriana555

    Dobrý večer pán doktor, chcem sa opýtať- som v 38+0 tt a z aeróbnej kultivácie v 36 tt mi vyšiel pozitívny stafylokok a enterokok. Môj gynekológ mi na to nedal nič preto sa chcem opýtať, či je to v poriadku keďže pôrod sa blíži a nebude to preliečené. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo preliečenie vaginálnymi globulkami Macmiror, ak nie je rezistencia na účinnú látku. Informujte sa vrámci tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu, som v 35+3, kvôli skratenemu krcku v kľudovom režime, krcok palpacne má 1,5, tuhý , pre špic prsta. Momentlane som po liečbe baktérie enterococcus faecalis (5 tabliet macmiror), avšak čakám ešte na výsledok kontrolného vyteru. V 20 tom týždni mi bol vyberaný z krčka polyp - decidualny polyp nezhubny, avšak v piatok mi lekárka povedala že sa mi vytvoril na krcku nový polyp a riešiť sa to bude až po pôrode. Chcem vás poprosiť o názor/ radu či v mojom prípade je cvičenie od 36 týždňa s pomôckou aniball vhodne?? Plod cítim dosť nízko a po vysadení resp znížení magnerotu cítim častejšie tvrdnutie brucha.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po preliečení infekcie a dosiahnutí ukončeného 36. týždňa tehotenstva je možné cvičiť s aniballom. Keďže však nepoznám nález, ani okolnosti, či charakter polypu, nie je možné sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, či Vášho obvodného lekára, alebo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť a kde budete mať realizované predpôrodné tehotenské poradne.