Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysledky

    , Autor: Mon7991

    Prosím vás o názor a vysvetlenie. Som v 26.tt bola som na pohotovosti pre silnú bolesť ľavého boku vzadu. S bábätkom všetko v poriadku. Sono obličiek v poriadku , cievk. moč - Leu,pozit.mierne , bakterie hranicne(bližšie nič popísané) na to mi predpísali ATB cedrox 500mg. Zhodou okolností prisli výsledky vyteru kvôli vytoku kde je nález : aerobna kultivacia
    -enterococcus faecalis + popísaná jeho citlivosť na ATB
    - staphylococcus epidermidis
    -lactobacillus species
    Mykologia
    Saccharomyces cerevisiae ( masívne )
    Kultivacia gardnerella -nález negatívny
    Moja otázka znie či tieto výsledky súvisia s momentálnymi ťažkosťami mocovymi cestami, konkrétne enterococcus aj keď nie je pri ňom popísané nejaké množstvo. Či sú dane antibiotiká vhodné aj na jeho preliecenie ? gynekologicka mi určila brat ATB ktoré mi odporučil lekár na pohotovosti. Ako liečiť k tomu mykozu, prípadne ostatné nálezy ak nie sú bežné? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa bežne vyskytuje v črevách, v pošve, ani moči nemá čo robiť za normálnych okolností. Dostal sa tam najpravdepodobnejšie zanesením pri toalete intímnych partií. Moč mal byť odoslaný aj na kultivačné vyšetrenie, kde by sa zistila konkrétna baktéria, ako aj jej citlivosť na antibiotiká. Áno, spomínané ťažkosti s močovými cestami môžu byť spôsobené infekciou močových ciest. Záleží od citlivosti na enteroccocus faecalis, ktoré sú vo výsledkoch kultivácie. Keďže ich nepoznám, rovnako tak ani ďalšie informácie a výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • Nutridrinky v tehotenstve?

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či je môžem v 3.trimestri piť Nutridrink compact (bez príchute) , vzhľadom k tomu, že som na prísnej žlčníkovej diéte, užívam aj Femibion vitamíny (nebude to už veľa?). Nad Nutridrinkom som premýšľala, preto aby dieťa malo nejakú výživu.
    Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nutridrinky v tehotenstve je možné konzumovať. Najvhodnejšie je sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, či celkovo s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nález y a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Vyberanie znamienka počas dojčenia

    , Autor: Tani4

    Dobry deň,

    je vhodné dat vyberat znamienko počas dojčénia? Bolo mi odporucene dať ho vybrať co najskôr. Avšak zbamienko sa nachadza na prsniku asi 3 cm od dvorca. Mam obavu či bude mozne dojčit aj po tom.

    Este by ma zaujimalo ci je vhodne absolvovat na odporucenie lekara sono prsnikov pre opakujúci sa zapal v prsnikoch pocas dojčenia a pritomnost zlateho stafylokoka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli po vybratí znamienka kojiť. Môžete preventívne v daný deň z daného prsníka mlieko iba odstriekavať. Čo sa týka USG prsníkov počas tehotenstva, neviem za akým účelom má byť realizované. Preventívne vyšetrenie USG prsníkov sa počas tehotenstva, ako aj počas obdobia kojenia nerealizuje pre falošne pozitívny nález. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy ani ďalšie okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.