Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biometria

    , Autor: Dietatko

    Dobry den, chcem sa opytat na tieto vysledky z biometrie: som v 32TT
    HC=29,29 BPD=85,6 AC=28.69 FL=63.1, hmotnost 2116g, je to v norme? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľkosť plodu je primeraná na týžden tehotenstva, v ktorom ste. Najvhodnejšie je sa pýtať a informovať o výsledkoch priamo po vyšetrení vyšetrujúceho lekára.

Podobné otázky

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

  • Poloha plodu

    , Autor: Linda942001

    Dobrý deň,
    Na poslednej poradni v 16+4 tt bolo bábätko na ultrazvuku otočené chrbtom a pani doktorka mi povedala, že v takomto prípade nevie presne zmerať crl plodu. Povedala však, že je všetko v poriadku, že bábätko rastie a tep malo 153 úderov/min. Je v poriadku, že sa bábätko takto otočilo?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 17. týždni tehotenstva sa už CRL plodu nemeria. Realizuje sa biometria plodu, teda meria sa priemer hlavičky (BPD), obvod hlavičky (HC), obvod bruška (AC) a dĺžka stehnovej kosti (FL) a na základe týchto parametrov softvér prepočíta kompozitný vek (týždeň tehotenstva) a odhadovaná hmotnosť plodu (EFW). Samozrejme, to, že bol plod otočený chrbátikom je v poriadku. Plod má v II. trimestri v maternici najviac priestoru a najviac aj vyvíja pohybovú aktivitu.

  • CTG zaznam

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo sa Vám v 31. týždni realizovalo CTG vyšetrenie. Ak nebol CTG záznam patologický, či suspektný, malo by to byť v poriadku. Dôležité je USG vyšetrenie prietokov, ako v pupočníku, tak aj v cievach mozgu., množstvo plodovej vody, biometria plodu, ako aj stav placenty. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Biometria

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať ohľadom výsledkov poslednej biometrie plodu nakoľko som si doma pozrela hodnoty v tehotenskej knižke a som trošku z nich zmätená či sú v poriadku. Vopred ďakujem
    Momentálne som 22+3 tt.
    FL: 37 (22+0)
    BPD/FOD: 53 (22+1)
    TAD/APD: 164 (21+3)
    Váhu mi povedal lekár 440g

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané výsledky USG biometrie sú primerané danému týždňu tehotenstva. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.