Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrusku

    , Autor: 7lucia77

    Dobry deň, včera som bola u svojej gynekologicky z dôvodu prechladnutia a miernych bolesti v podbrusku, spravila mi ultrazvuk a všetko bolo v poriadku. Lenže dnes od rána mám akoby skoro stále pichanie a miernu bolest, je to v poriadku? Ze to trca aj polku dňa ? Na poradňu idem 9.1 . Som v 9tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa neviem objektívne vyjadriť. Ak však od včera došlo k zhoršeniu zdravotného stavu, respektíve v prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať či sú normálne také menštruáčne bolesti v 10 tt. Či to môžem brať ako rozťahovanie maternice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: Nata2905

    Dobrý večer chcem sa opýtať som v 8 týždňa tehotenstva a mám od včera večera bolesti v podbrušku je to v Tom týždni normálne ale mám ísť radšej k lekárovi krvácanie nemám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne. V začiatkoch tehotenstva sa pobolievanie podbruška vyskytuje u viacerych žien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kvapka

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer. Stala sa mi takáto vec, mala som styk chránený prezervatívom. Priateľ vyvrcholil do mňa ale do kondómu. Druhý krát v ten deň o asi pol hodinku na to sa situácia opakovala, no tentokrát som mala pocit že niečo vytieklo aj do mňa cez spodok prezervatívu. O hodinu na to som užila tabletku po Apreg. Bola som tri dni po menštruácii. Je tabletka dostatočná ak by sa aj nejaká tá kvapka dostala dnu? Začínam byť v strese, lebo som na internete čítala rôzne možné scenáre. Mám aj menšie bolesti v podbrušku a nafuknutie, môže to byť tabletkou? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotenstvo nepredpokladám, navyše ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas. Príčin pobolievania v podbrušku, ako aj nafúknutia môže byť viacero. Môže to byť aj prejav vedľajšieho účinku núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrušku a tlak v pošve v 1 trimestri

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň, som 9tt a pociťujem taky tlak v pošve neviem či je to normálne. Okrem toho mam bolesti v podbrušku skôr tak na ľavej a pravej strane niekedy trošku aj v strede podbruška a cítim to až v krížoch niekedy až do zadku ta bolesť ide, nie je to silná bolesť dá sa to prežiť ale je to zvláštne je to normálne ? Čo sa to deje v mojom tele keď to cítim tak ? Vkladám si aj Progestanelle ráno a večer a cítim taky tlak stále a ešte aj ako keby som bola taka uvoľnená že ta tabletka tam ide úplne ľahko inokedy to tam išlo trochu ťažšie. Je to normálne že taky tlak mam a také ako keby uvoľnenie dole ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste tehotná, vo Vašom organizme dochádza k mnohým zmenám, na ktoré nie ste zvyknutá. Maternica sa každým dňom zväčšuje, teda dochádza k naťahovaniu a napínaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako tlakové, či pichavé bolesti v pošve, ako aj po stranách podbruška. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň,
    Som aktuálne 13+5tt po Ivf. Pred týždňom som začala vysádzať amelgen 400mg, omylom o týždeň neskôr, ako som mala. Pri prechode z užívania 2x denne, na 1x večer mi začalo špinenie, ale vnímala som to ako reakciu na zníženie progesterónu. Vo štvrtok 28.12. sa špinenie zintenzívnilo, tak som šla k zastupujúcej gynekologičke. Všetko bolo v poriadku, špinenie spojila so zníženou dávkou amelgenu.
    Poobede sa mi však spustilo silné červené krvácanie. Na pohotovosti skontrolovali plod, ten bol v poriadku. Krvácanie vraj spôsobila nízko položená placenta, ktorá by sa vraj ešte mala vytiahnuť vyššie, doktorka mala navyše pocit, že vidí aj drobný hematóm. Dali mi injekcie na zastavenie krvácania (dicynone a kanavit), odporučili užívať naďalej amelgen 1x večer a ascorutin 3x1 denne a pokoj na lôžku. Okrem toho užívam magnosolv na tetaniu. Krvácanie neprešlo úplne, hoci zďaleka nedosahuje pôvodnú intenzitu. Niekedy je to len krvavá stopa pri utretí na wc, niekedy je krvi viac, aj s nahromadenými zrazeninami.
    Chcem sa spýtať, či stačí čakať, či to postupne neprejde a neriešiť to, pokiaľ sa to opäť nezhorší na úroveň veľmi silného krvácania, alebo by bolo vhodné sa ho snažiť zastaviť? Som z toho dosť nervózna a neviem, či nemám ísť opäť na pohotovosť, kvôli ďalším injekciám na krvácanie. Bojím sa, aby som niečo nepodcenila.
    Ďalšia otázka - koľko môže také krvácanie pretrvávať?
    Bolesti v podbrušku nie sú podľa mňa výraznejšie, než doteraz, počas predchádzajúcich fáz tehotenstva. Niekedy som bez bolestí, občas cítim pichanie, alebo tlak, pobolievanie v rôznych častiach podbruška, predovšetkým na bokoch.
    Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie tmavšou krvou, sa do 16. týždňa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme o tzv. implantačnom špinení. Bolesti, najčastejšie pichavé, po stranách podbruška, ako aj v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Podľa opisu máte nasadené všetky dostupné a potrebné lieky. Je lepšie, keď sa krv z maternice dostane von z pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.