Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím som v 10tt a vyfajcim za deň aj 8 cigarety potom má boli pri bokoch ako keby tlači je to normálne ?nechcem fajčiť ale neviem odstupovať ešte viac mi chuti alo dakedy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, fajčenie v tehotenstve nie je úplne ideálne. Je to rizikový faktor. Na tehotenstvo má viacero negatívnych účinkov. Spomínané bolesti v podbrušku sa po fajčení môžu vyskytovať, nakoľko fajčenie má vplyv na cievy.

Podobné otázky

  • Výsledky flowmetrie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+1, bábätko je menšie, 2200 g. Doteraz boli prietoky OK, dnes troška zhoršenie. Nález je takýto:
    Pphl, pohyby +, výrazná pohybová aktivita plodu, normohydramnion, placenta post, UmA PI 1,01 MCPA PI 1,3, t.c. CPR 4 pctl.

    O tri dni mám ďalšiu kontrolu, je to postačujúce ? Podľa vás sú aké tieto výsledky ? Je to moc zle ? Bojím sa, žeby sa mi to v priebehu týchto troch dní mohlo ešte viac zhoršiť.
    V prípade, že by to nebolo lepšie, chceli by vyvolať pôrod po 37+0.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu nepoznám úplne všetky výsledky prietokov v pupočníku, takže je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale predpokladám, keď Vám bola odporúčaná kontrola o 3 dni, že boli ako tak v poriadku. Plodovej vody je normálne množstvo a placenta je na zadnej stene maternice. Iba na základe opisu sa dá povedať, že je prítomná centralizácia obehu, to znamená, že živiny sú sústredené na výživu mozgu. Je určite potrebné to odsledovať a samozrejme, ak by došlo k zhoršeniu výsledkov, v závislosti od toho stanoviť ďalší postup, či už pôrod vyvolávať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Overenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ,
    Chcem sa spýtať som v 17+3 tt do teraz cca po 14tt mi odišli nevoľnosti zvracanie..môžu sa mi objaviť teraz v tomto týždni? Čakala som.ze to pominie nie ze sa vráti..včera nedalo jablko ,dnes zatiaľ nič i keď náznak bol ale nič, môže to byť ovplyvnené dakymi hormónmy zvýšenými, tlakom na organy,alebo aj stresom poslednú dobu mame rodinné hekticke obdobie ci aj to nejako s tým súvisí ze sa mi to vrátilo?
    A ešte sa chcem spýtať bruško mi rastie aj keď neviem ako konkrétne ma vyzerať na tento týždeň ale ale váha mi kolíše ze pribrala som dokopy za celé tehotenstvo asi ani 3kg nie ...jest som jedla normlane myslím žiadne obmedzovanie ani diéty ale ani som.to neprehanala ..až na tieto 2 dni mi nejak nejde veľmi jedlo dole krkom ale snažím sa zjesť aspoň to malo ..myslite si ze je to dáky problém s tou váhou?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s nevoľnosťami v tehotenstve je to veľmi individuálne u každej ženy, dokonca je to individuálne u tej istej ženy počas každého tehotenstva. Sú ženy, ktoré majú nevoľnosti iba počas prvého trimestra, niektoré počas celého tehotenstva a sú ženy, ktoré nemajú nevoľnosti vôbec. Nie je ničím výnimočným, že sa u Vás vyskytujú nevoľnosti aj počas II. trimestra. Samozrejme nevylučujem vplyv stresu na zhoršenie prejavov nevoľností, nemusí to však byť iba tým. Čo sa týka Vašej hmotnosti, nie je to až tak podstatné, dôležité je, či priberá a rastie plod a či je dobre vyživovaný. Za dva dni sa toho veľa nezmení, čo sa týka zníženého príjmu potravy. Samozrejme, ak by bol aj naďalej problém v príjme potrava a najmä tekutín, je potrebné kontaktovať, či navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí stav a určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • RTG na zaciatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa informovat, mozno trochu ukludnit, ak je to mozné, momentalne som v 7tt. tehotenstva, dva dni pred meškajucou menštruaciou som podstupila rontgen dutin (ziadna ochranna vesta, kedze som este nevedela o teh.), nakolko dr. mala podozrenie na zapal. Lieky som nakoniec nepotrebovala brat ziadne. Chcela by som sa opytať, ci taketo ziarenie mohlo mat vplyv na vyvijajuci sa plod a jeho nasledne poskodenie. Moja gynekologicka sa k tomu vyjadrila tak, ze mohlo to nieco sposobit ale aj nemuselo, v neskorsom tyzdni na lepsom ultrazvuku je mozne zistit pripadne postihnutie. Dost ma to znervoznilo a stale nady tym rozmyslam. Chcela by som aj nazor ineho lekara, dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol robený RTG snímok hrudníka alebo iba hlavy, aj v jednom aj v druhom prípade by nemalo žiarenie priamo pôsobiť na oblasť malej panvy, takže na tehotenstvo by to nemalo mať vplyv. Odporúčam však absolvovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva. V tomto týždni platí praktická zásada "všetko alebo nič". To znamená, že ak je zárodok silný, nebude to mať na neho vplyv a tehotenstvo bude neporušené a naopak, ak by mal byť poškodený, dôjde k zástave vývoja a odumretiu, teda k potratu. Odsledujte si to. Osobne si však myslím, že ak nebola ožiarená malá panva, na tehotenstvo to vplyv mať nebude.

  • Rast plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na rast bábätka v maternici. Prvé tehotenstvo mi bol vyvolávaný pôrod kvôli IUGR v 36+6tt a malý sa narodil a mal 2380g. Prietoky aj placenta po histológii boli v poriadku, len na CTG boli decelerácie oziev.
    Kvôli tomu ma teraz sledujú opätovne. Momentálne som 35+6tt. Do 33+1 tt to všetko vychádzalo podľa tabuliek a dnes som bola na premeraní a zas vychádza bábätko menšie.
    Takéto mám zapísané hodnoty v knižke:
    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g
    Zodpovedá 32+5tt.

    Ďalšiu kontrolu mám 20.9. Netreba skôr? Ja aj manžel nie sme vysokí, narodili sme sa obaja tak, že sme mali pod 3kg. Malý keď sa narodil bol úplne v poriadku. Ale strašne ma to stresuje a aj tak ma upokojovali, že tie odchýlky sú ešte ok a uvidíme neskôr a nemám sa stresovať. Mám aj tehotenský diabetes.držím diétu.

    Čo si o tom myslíte vy ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zaostávanie v raste znamená rozdiel 4 týždne a viac. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak Vy, ani manžel nie ste vysokí, ani dieťa nebude veľké. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody sú v poriadku. Nevidím dôvod sa znepokojovať. Ak je všetko v poriadku, kontrola o 7 až 10 dní je primeraná. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Mozne tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som dobrala poslednu tabletu HAK, s manželom sme sa rozhodli o baby ale až od budúceho mesiaca, kým sa telo da do normálu.. dnes som dľa kalendára mala dostať cyklus, (počas HAK, cyklus presný ako hodinky), zatiaľ však ani len náznak. Počas mesiaca sme najprv mali prerušovaný vstyk, hlavne počas plodných dní (viem kedy boli, keďže som mala počas ovulácie špinenie), po plodných dňoch sme išli plnou parou. Teraz však menštruácia neprichádza, môžem byť tehotná? Myslím si, že najskôr asi nie, keďže ovulácia bola presne na 14DC a pozor sme si nedávali už 16DC čo bolo po ovulácii. Môžu to byť len hormóny z vysadenej Hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia menštruácie môže byť viacero. Ak ste mali pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný menštruačný cyklus, po vysadení antikoncepcie sa mohol cyklus opäť znepravidelniť. Treba tiež povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.