Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrušku

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať...
    V 4-5tt som začala krvácať a našli mi hematóm, poležala som si v nemocnici, hematóm sa pomaly zmenšoval, kontrolu som mala o týždeň a na uzv bolo, že už tam žiaden nie je. V 6tt (podľa poslednej menštruácie to bol 7tt) bolo vidieť aj akciu srdiečka. Kontrolu mi dala o 4 týždne, čo má byť budúci pondelok. Dnes som začala malo špiniť (hnedý výtok) a asi pred hodinou som začala mať bolesti v podbrušku, ktoré vystreľujú do krížov a stehien + bolesti zo spodu.. chcem sa spýtať či mám čakať alebo ísť na pohovory, kde som ako na klavíri lebo stále sú nejaké problémy ako som už spomínala. Minuly rok som potratila v 7tt.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v prvom trimestri je pomerne časté. Ak sa však objavili bolesti, ktoré doteraz neboli a ak sa Vám niečo nezdá, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Placenta praevia

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať či sú normálne také menštruáčne bolesti v 10 tt. Či to môžem brať ako rozťahovanie maternice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnede spinenie

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil 7 tt.Už 4tý deň sa mi objavuje tmavý hnedý vytok, nie je ho síce veľa ale je tam. Nemám žiadne silné bolesti iba mierne bolesti v podbrušku. Podľa USG vyšetrenia je v dutine prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Užívam Duphaston 2x1 tbl. Kontrolu mam az o 14 dní. Mám mať obavy či to môže byť začínajúci potrat alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie ružovým výtokom alebo tmavou krvou je do 16. týždňa tehotenstva pomerne bežné. Súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Užívať tiež môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrusku

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    som v 14+2tt a dnes od obeda mam bolesti v podbrusku. Bolesti som mala uz skor, ale skor take obcasne, ktore stale presli po niekolkych minutach, max po hodinke, no teraz to je od jednej raz intenzivnejsie raz menej, nepomaha klud. Bolesti su v podbrusku v strede, skor pichlave, krce nemam, citim taky diskomfort pri zmenach polohy, pri chodzi, sadani na toaletu a vstavani…poradnu mam o 3 dni. Ine tazkosti nemam. Moze to byt napriklad plnymi crevami? zacalo mi to bezprostrednej po obede. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o pocity z naťahovania a napínania väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. Skúsiť môžete užívať magnézium, zo začiatku v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktuje Vášho obvodného gynekológa aj skôr.