Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rh faktor

    , Autor: lucka-152

    Dobry den,
    mam krv Rh-, manzel Rh+. Lekar mi vravel ze v 28 tyzdni dostanem injekciu aby som proti krvi babetka netvorila protilatky. Objednana som vsak na poradnu az v 28tt+4. To je vlastne 29tyzden. Nie je to neskoro? Ci ten tyzden 28tyzden je iba priblizne a moze sa to podat aj par dni po?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne stačí podať antiD protilátky až po pôrode, v prípade, že novorodenec bude mať krv s Rh+. Ak vy máte krvnú skupinu s Rh-, protilátky proti plodu v tomto tehotenstve tvoriť nebudete, nemusíte sa obávať. Ak novorodenec bude mať krvnú skupinu s Rh-, spomínaná injekcia potrebná nie je.

Podobné otázky

  • rozdielny RH faktor

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, som na konci 19. tyzdna tehotenstva. Som 0RH negativ, partner RH pozitiv. Chcem sa spytat, ci je potrebne dat injekciu Regha na protilatky uz pred porodom, myslim, ze niekde sa uvadza 22.-24. tyzden, alebo ju staci podat az po porode. Co odporucate, prosim?

    S pozdravom a vdakou. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti sa anti-D podávala u Rh negatívnych matiek v 20. týždni tehotenstva. V súčasnosti je to však už skôr zastaralé a nepoužívané, aj keď sa s tým ešte v niektorých ambulanciách obvodných gynekológov dá stretnúť. Ak sú protilátky, vyšetrované počas tehotenstva trikrát, negatívne, nie je potrebné podávanie anti-D protilátok počas tehotenstva. Po pôrode sa vyšetrí krvná skupina a Rh faktor novorodenca a v prípade potreby sa Vám do 72 hodín od pôrodu, ešte v pôrodnici, podá anti-D protilátka.

  • Rh faktor

    , Autor: Vanesa44

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, som v 28 týždni teh. a brali mi krv na Rh faktor keďže mám Rh faktor negatívny a priateľ pozitívny. Viem že sa pichá injekcia
    v tomto týždni tehotenstva ale dr. mi to nenavrhla keďže vyšli negatívne protilátky. Moja otázka teda je, či by sa preventívne nemala pichnúť predsa tá injekcia.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v minulosti bolo štandardom v 28. týždni tehotenstva aplikovať anti-D protilátku tehotnej s Rh negatívnym faktorom krvnej skupiny. Dnes už to nie je až tak preferované a automatické, ak máte protilátky negatívne. Po pôrode bude mať novorodenec vyšetrenú krvnú skupinu a v prípade pozitívneho Rh faktora Vám bude po do 72 hodín podaná anti-D protilátka.

  • Protilátky

    , Autor: Animus

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, čo znamená výsledok krvi "anti - D protilátky pozitívne, titer NAT 1:512. Som 39tt, ja som RH- manžel RH+ a toto je moje druhé tehotenstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvná skupina a Rh faktor sa vyšetruje počas prvého prenatálneho vyšetrenia aj u všetkých tehotných žien. Prítomnosť možných protilátok sa počas tehotenstva vyšetruje trikrát. Problém môže nastať, ak je žena Rh negatívna a muž Rh pozitívny. Hrozí tak nebezpečenstvo, že dieťa bude tiež Rh pozitívne. Ak Rh negatívna matka čaká Rh pozitívne dieťa, je riziko, že organizmus matky vytvára protilátky voči krvi vlastného dieťaťa, t. z. organizmus matky „sa nebude znášať“ s organizmom dieťaťa. Kedysi bol tento problém častou príčinou potratov a úmrtí novorodencov. Dnes už vieme k tejto komplikácii pristupovať úspešne. Problém Rh inkompatibility (neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. Pri pôrode však môžu krvinky Rh+ dieťaťa preniknúť do krvi Rh- matky. Ak tvorba protilátok anti-D dramaticky stúpa už počas tehotenstva, je niekedy potrebné pôrod vyvolať, aj skôr. Ak je priebeh tehotenstva bez komplikácií a všetky nálezy a výsledky ďalších vyšetrení sú v poriadku, nie je dôvod na obavy. Po pôrode sa vyšetrí Rh faktor u narodeného dieťaťa. Ak je Rh+, matka dostane do 72 hodín po pôrode dávku injekcie anti-D (napr. Rhophylac, Rhega). Ak je dieťa Rh-, anti-D sa nepodáva. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie konzultovať stav s vyšetrujúcimi lekármi zdravotníckeho zariadenia, kde máte realizované predpôrodné tehotenské poradne a kde plánujete rodiť.

  • Rh protilátky

    , Autor: danka4521

    Dobrý deň, som Rh negatívna matka manžel nevie aký má rh faktor ale pôjde si to dať zistiť. Zaujíma ma prvé tehotenstvo som nemala žiadne protilátky syn sa narodil tiež Rh- (takže mi po pôrode nič nepichli). Potom som bola tehotná druhý krát no v 8 týždni som spontánne potratila od začiatku nebolo vidno činnosť srdca, tiež mi nič nepichli vraj to nieje potrebné (ubezpečoval má sám primár). Teraz som tehotná tretíkrát momentálne 12. týždeň, chcem sa opýtať či by si moje telo mohla vytvárať protilátky ak by ten plod bol RH pozitívny. Zatiaľ mi nerobili žiadne testy vraj mi ich budú robiť v nejakom 16. týždni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak je plod Rh pozitívny a matka Rh negatívna, po pôrode, či potrate dôjde k uvoľneniu a tvorbe protilátok, ktoré sa potom vyskytujú v krvnom obehu matky. Ak nedôjde k podaniu anti-D protilátok a v ďalšom tehotenstve je plod Rh negatívny, môže dôjsť k potratu, či poškodeniu plodu vplyvom pôsobenia protilátok matky na plod. Čo sa týka Vášho prvého tehotenstva, kedy ste porodili dieťa s Rh negatívnym faktorom krvnej skupiny, v tomto prípade nebolo potrebné podanie anti-D protilátok. Počas tehotenstva sa štandardne vyšetrujú protilátky v krvi matky trikrát, prvé vyšetrenie protilátok Vás ešte len čaká. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Toxoplazma

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, môžem sa opýtať ak som mala negatívne výsledky krvné na infekčné ochorenia počas prvého trimestra, usg, morfologické vyšetrenie dieťaťa je v poriadku a ide tak ako má ísť tak či by malo byť nejaké riziko,že či náhodou som neprekonala toxoplazmu. V druhom trimestri, asi tak v 17 tt som jedla Burger kde zrejme nebol stred mäsa úplne spracované, mäso bolo hovädzie, samozrejmé som si to všimla až po konzumácii . Nemala som žiadne ťažkosti ako prejavy chrípky, tráviace ale teraz keď ma postrehlo prechladnutie pred minulý týždeň,už som zdravá,tak uvažujem nad tým.
    Teraz som v 31 ukončenie týždňa. Na poslednom morfologickom ( v 30tt) neboli žiadne abnormality a doteraz aj kontrola prebiehala, že je všetko v poriadku.
    Môžem sa opýtať ešte v 32 tt sa aké krvné testy vykonávajú? Len na rh Faktor, syfilis, chlamýdie, krvný obraz? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa v III. trimestri nerealizujú testy na pohlavne prenosné ochorenia. To sa realizuje na začiatku tehotenstva vrámci vstupných vyšetrení. Počas tehotenstva sa sleduje hladina IgG a IgM Rubeoly a Toxoplazmózy. Okrem toho sa sleduje krvný obraz a protilátky krvnej skupiny. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.