Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Toxoplazma

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, môžem sa opýtať ak som mala negatívne výsledky krvné na infekčné ochorenia počas prvého trimestra, usg, morfologické vyšetrenie dieťaťa je v poriadku a ide tak ako má ísť tak či by malo byť nejaké riziko,že či náhodou som neprekonala toxoplazmu. V druhom trimestri, asi tak v 17 tt som jedla Burger kde zrejme nebol stred mäsa úplne spracované, mäso bolo hovädzie, samozrejmé som si to všimla až po konzumácii . Nemala som žiadne ťažkosti ako prejavy chrípky, tráviace ale teraz keď ma postrehlo prechladnutie pred minulý týždeň,už som zdravá,tak uvažujem nad tým.
    Teraz som v 31 ukončenie týždňa. Na poslednom morfologickom ( v 30tt) neboli žiadne abnormality a doteraz aj kontrola prebiehala, že je všetko v poriadku.
    Môžem sa opýtať ešte v 32 tt sa aké krvné testy vykonávajú? Len na rh Faktor, syfilis, chlamýdie, krvný obraz? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa v III. trimestri nerealizujú testy na pohlavne prenosné ochorenia. To sa realizuje na začiatku tehotenstva vrámci vstupných vyšetrení. Počas tehotenstva sa sleduje hladina IgG a IgM Rubeoly a Toxoplazmózy. Okrem toho sa sleduje krvný obraz a protilátky krvnej skupiny. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Ovocie

    , Autor: Florencia 5

    Nadviažem na tú predchadzajucu otázku...Môže prejst listerioza alebo toxoplazma na zabalené potraviny? Tu cibuľu som samozrejme vyhodila len by som chcela vedieť či je to možné a či ovocie ktoré bolo spolu s cibuľou v priehradke ešte raz mám vyhodiť alebo stačí dobre umyť dakujem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, uvedeným spôsobom, na zabalené potraviny, možný prenos nie je. Stačí spomínané ovocie štandardne umyť pod tečúcou vodou.

  • Toxoplazma

    , Autor: Jak11

    Zdravím, mala som bolesť hrdla a kus jemne sa mi zväčšila jedna uzlina na ľavej strane, bolesť svalov. To prešlo po prvom dní ale uzlina je stále kus zväčšená. Môže sa jednať o toxoplazma? Som v 38 prebiehajúcom týždňov, môže to poškodiť plod? Alebo infekčná mononukleóza môže poškodiť? Pijem čaje,kloktanie slanou vodou a neviem čo robiť. Doktor sa vyjadril ,že to je nejaká infekcia horných ciest a uzlina na to reaguje. Žiadne testy nič nerobili .. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o infekciu horných dýchacích ciest. Počas tehotenstva sa štandardne realizujú vyšetrenia aj na toxoplazmózu, posledné v III. trimestri, predpokladám, že boli realizované aj u Vás a s negatívnym výsledkom, inak by ste o tom vedeli. Ak by mal Váš obvodný gynekológ podozrenie na infekčnú mononukleózu alebo iné infekčné ochorenie, odoslal by Vás na infektologické vyšetrenie. Nepoznám žiadne výsledky ani základných vyšetrení, ako je krvný obraz a CRP, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Toxoplazma 2

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, reagujem na odpoveď Vašu.
    To znamená, že ak som jedla ten burger s kus surovým mäsom v cca 17tt tehotenstva a náhodou by sa vyskytla choroba tak už by dávno doktorka o Tom vedela keďže som v 31 tt. ? Medzi tým mi brali krv na glukozovy test a nespomínam si ,že by mi bolo nejak počas celého tehotenstva kontrolované hodnoty toxoplazmy alebo rubeoly len na začiatku tehotenstva kde boli výsledky negatívne. Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak narážate vyslovene na surové mäso, asi si mýlite listeriózu a toxoplazmózu. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Toxoplazmóza je tiež infekčná choroba, pri ktorej sa môžu ľudia nakaziť príjmaním nakazeného surového mäsa, ale najmä kontaktom s mačacími fekáliami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sleduje tehotenstvo a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.

  • Toxoplazma

    , Autor: Sandra219

    Dobry den ! Chcela by som sa informovat od 28.1 uzivam rovamycin rano a vecer 1 tabletku koli tomu ze mi vysla toxoplazma pri odbere v prvom trimestri aj ked doba nakazi nebolo urcena Igg mam stale hranicnu hodnotu .... po 2 odberou na infekcnom mi vysla latentna toxoplazma zo spravou ze mozno pre istotu by stalo aj zvazenie podat liek rovamycin. Lekar na infekcnom je teraz dlhodobo Pn a mne dochadzaju lieky a moj gynekolog povedal ze aby som to uz neuzivala ze to sa vzdy na preliecenie uziva 21 dni a potom zase az pred porodom ... Tak mam otazku ci sa nic nestane ked prestanem lieky uzivat alebo si mam zavolat obvodnemu lekarovi nech mi ich predpise lebo gynekolog mi ich nepredpisal ... Zatial vsetky vysledky krv aj sona su v poriadku ... Dakujem za informaciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mali by ste postupovať podľa odporúčaní lekárov na infekčnom oddelení. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Toxoplazma v tehotenstve

    , Autor: Sandra219

    Dobry den chcela by som sa informovat ohladom toxoplazmy od 17 tyzdna uzivam lieky rovamycin 2 krat za den ... Vysledky s krvy na infekcnom mi vysli 16 februar : Iga elisa 1:122 igg avidita elisa 16,7 igm elisa 1:177 kfr 1:16 igg eclia 366. 9 marec: Iga elisa 1:142 igg avidita 29,3 igm elisa 1:136 kfr:1:32 igm ecilia 1,12 igg ecla 355 ... vedeli by ste mi podla vysledku zhodnotit ? V zavere v sprave som mala ze vysledky svedcia skor o latentnom štádiu momentalne som v 21 tyzdni tehotenstva ... zatial vsetky sona aj morfologicke v 20tyzdni co som absolvovala aj geneticke vysetrenia vsetko je v poriadku ... je tam stale volake to riziko ? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, výsledky svedčia o odznievajúcej až latentnej infekcii. Predpokladám, že ťažkosti nemáte žiadne. Ak boli výsledky všetkých spomínaných vyšetrení negatívne, ste pravidelne sledovaná a máte nasadenú potrebnú liečbu, je veľká šanca, že dieťa bude úplne zdravé.