Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Toxoplazma 2

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, reagujem na odpoveď Vašu.
    To znamená, že ak som jedla ten burger s kus surovým mäsom v cca 17tt tehotenstva a náhodou by sa vyskytla choroba tak už by dávno doktorka o Tom vedela keďže som v 31 tt. ? Medzi tým mi brali krv na glukozovy test a nespomínam si ,že by mi bolo nejak počas celého tehotenstva kontrolované hodnoty toxoplazmy alebo rubeoly len na začiatku tehotenstva kde boli výsledky negatívne. Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak narážate vyslovene na surové mäso, asi si mýlite listeriózu a toxoplazmózu. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Toxoplazmóza je tiež infekčná choroba, pri ktorej sa môžu ľudia nakaziť príjmaním nakazeného surového mäsa, ale najmä kontaktom s mačacími fekáliami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sleduje tehotenstvo a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.