Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rh protilátky

    , Autor: danka4521

    Dobrý deň, som Rh negatívna matka manžel nevie aký má rh faktor ale pôjde si to dať zistiť. Zaujíma ma prvé tehotenstvo som nemala žiadne protilátky syn sa narodil tiež Rh- (takže mi po pôrode nič nepichli). Potom som bola tehotná druhý krát no v 8 týždni som spontánne potratila od začiatku nebolo vidno činnosť srdca, tiež mi nič nepichli vraj to nieje potrebné (ubezpečoval má sám primár). Teraz som tehotná tretíkrát momentálne 12. týždeň, chcem sa opýtať či by si moje telo mohla vytvárať protilátky ak by ten plod bol RH pozitívny. Zatiaľ mi nerobili žiadne testy vraj mi ich budú robiť v nejakom 16. týždni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak je plod Rh pozitívny a matka Rh negatívna, po pôrode, či potrate dôjde k uvoľneniu a tvorbe protilátok, ktoré sa potom vyskytujú v krvnom obehu matky. Ak nedôjde k podaniu anti-D protilátok a v ďalšom tehotenstve je plod Rh negatívny, môže dôjsť k potratu, či poškodeniu plodu vplyvom pôsobenia protilátok matky na plod. Čo sa týka Vášho prvého tehotenstva, kedy ste porodili dieťa s Rh negatívnym faktorom krvnej skupiny, v tomto prípade nebolo potrebné podanie anti-D protilátok. Počas tehotenstva sa štandardne vyšetrujú protilátky v krvi matky trikrát, prvé vyšetrenie protilátok Vás ešte len čaká. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.