Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,951 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Triple test

    , Autor: Basa

    Dobrý den, vysiel mi pozitívny triple test. V podstate som zvýsené riziko DS vzhladom na vek ocakávala, no pomer 3v4 v termíne bol riadne studenov sprchou. Ak tomu správne rozumiem, 3 plody s rovnakým výsledokm majú Downov syndróm, zdravé je len jedno, teda je len 25% sanca, ze dieta je zdravé. Priznám sa, ze takéto vysoké riziko som nenasla ani nikde na internete (a tam sa uz naozaj dá nájst vselico), preto, som, pochopitelne, nie práve v pohode, i ked viem, ze tieto testy zvyknú byt neraz pozitívne falosné. Som objednaná na morfologické UZV a viac- menej odhodlaná absolvovat i amnio. Aj tak by ma vsak zaujímalo nasledové:
    1) test bol robený v 16 +4 tt podla termínu poslednej MS a 17+0 podla UZV - práve spomínaný odhadrizika bol robený podla UZV, kde v den odberu lekár nameral BPD 36 mm - je tento odhad veku plodu podla BPD správny a nemohol skreslit výsledok?
    2) mohol byt výsledok skreslený tým, ze som od zaciatku tehotenstva do 16 tt uzívala duphaston (2x denne);
    3) mohlo prípadne výsledok skreslit to, že vo výsledku je uvádzaná váha 59 kg (čo bola váha pri odbere v 10 tt) hoci reálne som v case odberu mala 62kg?
    4) poznámka vo výsledku: Riziko DS je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky - je poznámka, ktorá sa píse vzdy, alebo, ak by som mala menej (v case porodu budem mat 36 r.), vysledok by nebol taký katastrofálny?
    5) UZV v 1. trimestri vysiel negatívne: NT 0,90; nosová kosticka prítomná, prietok krvi v srdiecku bez patológie, po zapocítaný PAPP-A riziko DS: 1: 4000 - nie je to velký nepomer v porovnaní s triple testom, co má vacsiu výpovednú hodnotu?
    6) vo výsledkoch triple testu je len riziko na NTD a DS, nie sú tam ostatné chromozomálne poruchy, v predchádzajúcom tehotenstve som mala vypocítané riziko i na dalsie genetické anomálie - to sa dnes uz nerobí?
    7) co vsetko, aké dalsie poruchy, mozu byt prícinou abnormálnych hladín sledovaných krvných ukazovatelov? - v mojom prípade to bolo nasledovné:
    AFP: 1.00 MoM
    E3: 0,41 MoM
    hCG: 2.44 MoM
    PAPP-A (z 10 tt): 0,28 MoM.
    Prepácte za rozsiahlu otázku, ale je pre mna momentálne dolezité, poznat co najviac skutocnosti, i ked viem, ze definitívnu odpoved dá az amnio.

    Dakujem za úprimné odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    uvádzané možnosti skreslenia výsledku nie sú validné, termín je v norme, váha je s minimálnou odchýlkou a veková hranica sa tak uvádza vždy ak je vek nad 35 rokov-okamžite zhoršuje výsledok,Duphaston s nálezom nesúvisí
    zväčša bývajú výsledky súvisiace s tým čo dané laboratórium robí, alebo akú odchýlku našli, preto možno vo vašom prípade uvádzajú len NTS a DS
    sérové hladiny môže byť zvýšené i z iných dôvodov, chorobných i iných
    vaše rozhodnutie absolovať amniocentézu je správne, je to naozaj jediná možnosť ako sa dozviete o čo naozaj sa jedná,
    samozrejme test býva často s falošnou pozitivitou, hlavne z dôvodu neštandandardizovaných postupov a nie vždy dobrého merania NT v 13tt,
    nejpresnejšie preto bude vyčkať na amniocentézu,
    morfologikcý ultrazvuk je schopný vizualizovať len hrubé odchýlky, ale samozrejme dokáže lekára i vás nejakým smerom posunúť
    veľa šťastia a s pozdravom

Podobné otázky

  • Nuchal fold

    , Autor:



    Následne výsledky Triple testu boli tiež negatívne 1 v 17 000.




    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Kombinovaný test v I. trimestri

    , Autor:

    Dobrý deň pán MUDr. Kelij,

    chcela by som sa Vás ako odborníka opýtať na výsledok kombinovaného testu v I. trimestri. Vyšlo mi riziko na Trizomie 21 (DS) v pomere 1:64. Mám 32 rokov, v čase pôrodu budem mať tiež 32 rokov, je to moje prvé tehotenstvo, spontánne, v mojej, ani partnerovej rodine nie je výskyt genetických ochorení. V čase testu som podľa CRL bola 12 tt + 3.
    Výsledky krvi:
    voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM
    PAPP-A: 2,600 IU/l - ekv. 0,704 MoM
    Uterin. ateria - priem. PI: 2,250 - ekv. 1,364 MoM
    Stred. arter. tlak(MAP): 77,500 mmHg - ekv. 0,930 MoM
    Endocervikálna dĺžka: 28,0 mm

    Ultrazvuk:
    Normálne, vnútromaternicové tehotenstvo
    Akcia srdca zobrazená, srd. frek.: 165 úder./min.
    CRL: 60,0 mm
    NT: 3,30 mm
    Interkran. translucencia: nehodnotené
    Ductus Venosus PI: 1,10
    Placenta: vzadu nízko
    Plodová voda: primerané množstvo
    Pupočník: 3 cievy, úpon: paracentrálne
    NB: nehodnotené (pričom na sone sa MUDr. vyjadril, že je viditeľná)
    Trojcípa chlopňa-Doppler: normálna
    Anatómia plodu: normálna
    Poznámky: CHA disociácia

    V správe je však uvedený nesprávny dátum poslednej menštruácie: 2.09.2020, pričom správny údaj je 22.09.2020, teda termín pôrodu podľa PM: 9.6.2021, pričom správne má byť 29.6.2021, termín pôrodu podľa USG: 26.06.2021. Vznikol tam posun teda 20 dní.

    Nakoľko mi výsledky neboli interpretované a teda ani vysvetlené ošetrujúcim doktorom a po upozornení recepčnej, že v správe je nesprávny dátum poslednej menštruácie, mi bola poskytnutá odpoveď, že údaj o PM nemá vplyv na výsledok správy. Podľa slov recepčnej je zlá krv a na základe krvi vyšlo riziko na DS 1:64.
    Doktorka v genetickej amb. mi však poskytla info, že celkový výsledok rizika na DS je ovplyvnený aj údajom o PM a zhodnotila, že podľa nej je správa nedôveryhodná a o ďalšom postupe sa mám rozhodnúť na základe výsledkov Triple testov v 16 tt (tie absolvujem 11.1.2021)

    Preto sa Vás chcem opýtať ako odborníka v oblasti gynekológiie, nakoľko sa aj vo Vašom pracovisku vykonáva prvotrimestrálny skríning, či je údaj o poslednej menštruácie dôležitý pre výpočet rizika na jednotlivé syndrómy alebo je výpočet indikovaný len z krvi matky?
    A takisto, či jediná zvýšená hodnota, t. j. voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM až tak prekročená, že by riziko na DS mal byť 1:64.

    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď, pričom mi je ľúto, že s takouto otázkou sa musím obracať na Vás a nie na USG centrum, kde mi bol vykonaný test, nakoľko tam evidentne nie je vôľa na diskusiu s pacientkou.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pre výsledok testu nie je dôležitý údaj o poslednej menštruácii. Pri výpočte sa kombinujú známe riziká, ktoré sú dané vekom matky, hrúbkou šijového prejasnenia a hladinou látok pAPP a HCG v krvi matky. Výsledkom je číslo, ktoré udáva riziko narodenia plodu s Downovým syndrómom. Niektoré ženy si nepamätajú dátum poslednej menštruácie alebo majú nepravidelný cyklus, takže majú termín pôrodu iba podľa USG. Termín pôrodu podľa USG je u Vás vypočítaný na 26.6.2021, takže sedí s dátumom podľa poslednej menštruácie na 29.6.3021. Odchýlka tri dni je v poriadku. Pozitívny výsledok, vyšší ako 1:300, znamená síce vyššie riziko výskytu Downovho syndrómu plodu, ale neznamená to, že plod je skutočne Downovým syndróm postihnutý. Toto môžu preukázať až ďalšie vyšetrenia, ako je amniocentéza, či odber choriových klkov.

  • geneticky skrining

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, mam 33 rokov,som v 19+3 tt a som prvorodicka. Absolvovala som u svojej lekarky morfologicky ultrazvuk,ktory bol v poriadku. Triple testy mi v 16+3 tt vysli negativne. Aj napriek tomu,ze je na beznych kontrolach vsetko v poriadku mi lekarka odporucila absolvovat aj geneticky skrining na specializovanom pracovisku,kde uvidia srdiecko a pripadne vady podrobnejsie. Udajne to odporuca vsetkych pacientkam po 30.roku zivota. Minule mi ale hovorila,ze na geneticky skrining ma posle,len ak budu triple testy pozitivne. Som z toho zmatena. Ak by na genetickom skriningu objavili nejaku vadu, ovplyvni to dalsi priebeh tehotenstva,resp. dalo by sa uz pocas tehotenstva nejako medikamentozne ovplyvnit danu vadu? Dakujem za odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, morfologický (genetický) ultrazvuk je jedným z troch špecializovaných USG vyšetrení, ktorý sa realizuje pomerne štandardne. Ak sa na tomto USG vyšetrení zistí vrodená vývojová chyba, ak je zlučiteľná so životom, plánuje sa ďalšia starostlivosť, ako aj pôrod na špecializovanom prqcovisku, kde sa dá novorodenec aj hneď operovat. Pri zistenej nezlučiteľnej vrodenej vývojovej chyby sa indikuje ukončenie tehotenstva.

  • Vysledky druheho triple testu

    , Autor:

    Dobry den, dnes mi bol oznameny vysledok druheho Triple testu, ktory bol robeny v 17tt. Vysledok : zvysene riziko DS 1:60. V 11tt som bola na prvy 3D ultrazvuk kde bolo vsetko v poriadku, tiez mi vtedy robili prvy Triple test kde bolo vsetko v potiadku a lekar na zaklade vysledkov neodporucal AMC, vtedy riziko DS bolo 1:13 000. Prave som sa objednala na Trisomy test zajtra rano. Mam velky strach a vobec nerozumiem ako moze byt druhy test tak odlisny vo vysledkoch od prveho ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo bol u Vás realizovaný Tripple test dvakrát. Je potrebné povedať, že Tripple test dokáže iba určiť, či máte alebo nemáte zvýšené riziko, že dieťa bude mať Downov syndróm alebo poškodenie neurálnej trubice. Nedokáže povedať, či dieťa je alebo nie je skutočne poškodené. Je pomerne veľké percento falošne pozitívnych výsledkov. Je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste už objednaná na Trisomy test, absolvujte ho, budete kľudnejšia.

  • Pozitívny triple test

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtat na hodnody zistené odberom, nakolko ma zaskočil pozitívny výsledok, velmi som už nevenovala pozornost, čo dalej lekár hovorí. Aka je teda podla nameraých hodnot pravdepodobnost Downovho syndromu, prosím?
    v tehotenskej knižke mám:
    AFP 24,70 HcG:55,070 E3:1,23
    Vek:38
    predchádzajúce dve tehotenstvá boli bezproblémové, mám 16-ročné dvojičky a 10 ročnú dcéru.

    Genetické vyšetrenie odmietam, objednala som sa na morfol.USG

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri pozitívnom Tripple teste máte viacero možností. Tripple test nevyčísluje pravdepodobnosť, ale možné riziko, ktoré je ďalej potvrdiť. Ak s nimi však nie ste stotožnená, je to bezpredmetné a vhodné je potom absolvovať morfologický USG, na ktorý už ste objednaná.