Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sauna

    , Autor: jeny1983

    Dobrý deň.
    Chcem Vás poprosiť o Váš názor na saunovanie počas tehotenstva. Som v 16 týždni tehotenstva. Včera som bola na kontrole a všetko je v poriadku, nemám žiadne problémy. Pred tehotenstvom som do sauny chodila pravidelne ešte v prvý týždeň tehotenstva sme boli s manželom na pobyte, kde som v saune strávila 2 dni. Moja lekárka je zásadne proti pričom argumentuje prehrievaním organizmu. Na základe odborných článkov ktoré som prečítala tak v saune dochádza k zvýšeniu teploty len o 1 stupeň aj to krátkodobo pričom pre dieťa je nebezpečná teplota nad 40 stupňov. Nemám ani cukrovku ani problémy s krvným tlakom, pri ktorých sa sauna neodporúča. Mám sedavé zamestnanie a mierne problémy s krčnou chrbticou pri ktorých mi sauna robila dobre. Veľmi mi to chýba.
    V žiadnom prípade nechcem ohroziť dieťatko ale čo som sa dočítala tak v tehotenstve je sauna dobrá na zadržiavanie vody aj na celkovú očistu organizmu.
    Môžete mi povedať Váš názor na saunovanie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    názory na saunovanie sa veľmi líšia a naozaj sa stretnete s absolútne protichodnými názormi. Neexistuje relevantná klinická štúdia ohľadne saunovania počas gravidity, preto sa väčšina lekárov prikláňa k názoru, čo nie je overené tak sa tomu radšej treba vyhnúť. Osobne si myslím, ak ste na saunu zvyknutá a dlhodobo ste sa saunovaniu venovali, nemali ste v saune žiadne problémy, ani kolapsové stavy a teda teplo dobre tolerujete nepredpokladám, že by sauna dieťatku ublížila. Avšak neodporúčam ženám, ktoré saunu pred tehotenstvom netolerovali, taktiež neodporúčam v prvom trimestri.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a bazén sauny

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň prosím vás mám trošku obavy aj keď viem že čas nevrátim.. Včera sme boli s priateľom na wellness (v bazéne a vírivke som mama tampón do vody) a v saune.. Dnes som si spravila test (som 2dni pred MS tak test clear blue) a vyšiel mi pozitívny čo som nečakala lebo sa snažíme len prvy mesiac. Myslite že bude mať nejaký negativny dopad ten včerajšok? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne môže dôjsť v tomto štádiu aj k mikropotratu, čo by si žena za normálnych okolností ani nevšimla, kebyže si neurobí tehotenský test. Wellness ani sauna nemusela mať vplyv na tehotenstvo. Vo včasnom štádiu tehotenstva platí zásada "všetko alebo nič". To znamená, že ak sa má zárodok ujať, ujme sa, ak nie, tak nie, bez ohľadu na vonkajšie faktory a vplyvy. Odsledujte si to.

  • váha dieťatka, prehriatie

    , Autor: iny

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať 2 otázky ak môžem.

    Som v 35 tt, a za posledných 18 dní mi bruško nenarástlo ani o centimeter. Je to bežné, alebo mám mať dôvod na obavy? pozorovala som u seba zápal diasen, či to nemôže mať súvislosť?

    a ešte 2. otázka, keďže som sa teraz dočítala, že sauna, prehrievanie v tehotenstve je pre plod nebezpečné, chcem sa spýtať, či prehriatie počas spánku v noci môže byť tak isto pre dieťatko zle?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v poslednom mesiaci tehotenstva Vám už brucho nerastie, dieťa iba priberá na váhe. Saunovanie naozaj neodporúčam, vedie k dehydratácii organizmu. V spánku za normálnych okolností nedochádza k prehriatiu, naopak teplota klesá. Nemusíte sa znepokojovať.

  • Kojenie v tehotenstve

    , Autor: bashaka

    Dobry den,
    som 9+2 TT, zistila som to nedavno a mam 5 mesacnu dcerku. Moj gynekolog mi odporucil postupne obmedzit dojcenie az k odstaveniu. Je to pravda, ze kojenie odobera plodu v brusku ziviny a on sa potom dalej nemoze vyvijat? Existuje na to nejaka studia?
    A este sa chcem opytat jednu vec - s dcerkou chodime na plavanie, po ktorom nasleduje 50 stupnova sauna - je pre mna ako pre tehotnu vhodna?
    Dakujem za odpoved
    LydS

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kojenie neodoberá plodu živiny a nespôsobuje zastavenie rastu plodu, ide o to, že pri kojení sa vyplavujú hormóny, ktoré spôsobujú sťahy maternice a niektorí odborníci preto dojčenie neodporučujú. V podstate však zastávam názor, že ak ide o fyziologické tehotenstvo - teda ak je všetko v poriadku nie je nutné s dojčením radikálne prestať.
    Saunu určite neodporučujem!