Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • co robit?

    , Autor: zuziku

    Dobry vecer,
    som v 12.tt a bola som chora. Prve dva dni som mala teplotu okolo 38 - vzdy mi klesla bez paralenu, bolelo ma hrdlo a mala som zastavenu nadchu. Dost som lezala, liecila sa prirodne. Z vyteru hrdla mi ale zistili haemophilis spp. Obvodna lekarka mi chcela dat antibiotika - augmentin, ktory som ale odmietla. Momentalne sa citim uz celkom dobre, hrdlo ma neboli, nadcha presla (davam si este bioparox - ostavaju mi nejake dva dni este..) Co ma trapi je, ze obcas mi skace telota, jeden den ju nemam a dalsi mam 37, alebo 37,1...Chcem sa spytat, ci podla vas je nevyhnutna ta antibioticka liecba,alebo ta obcasna teplota nic neznamena ked mi uz nic ine nie je? Ak aj treba antibiotika, poradili by ste mi nejake ine, vhodnejsie v tehotenstve? Dakujem vam naozaj velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Augmentin sú antibiotiká, ktoré sú vhodné pre tehotné ženy, hoci ich užívanie (ako aj užívanie všetkých liekov vo včasnom tehotenstve) je potrebné zvážiť. Pani doktorka vám však veľmi správne doporučila preliečenie antibiotikami, pretože by ste si mohli dieťatko nakaziť po pôrode. Na čo ste asi bohužial nemysleli. Teraz nejde o teplotu, skôr o možnú nákazu vášho novorodenca, na druhej strane taktiež sa vám váš staav môže zhoršiť pretože ste sa neliečili vôbec adekvátne. Aj keď chápem vašu snahu ochrániť plod pred nežiadúcimi účinkami antibiotík, niekedy je lepšie posluchať lekára.

Podobné otázky

  • Slabinová hernia

    , Autor: Andrejkaa

    Dobrý deň,
    som v 28tt a asi 2 týždne dozadu sa mi spravil pruh v pravej slabine. Je to vidieť, keď stojím a po zatlačení sa mi vráti. Urobili sa mi v tom mieste tam aj menšie varixy a aj na stehne pravej nohy.
    Môžem rodiť prirodzene s tým pruhom? A dá sa stým teraz počas tehotenstva niečo robiť? Môj gynekológ sa nevedel k tomu vôbec vyjadriť.
    Ďalšia otázka je, že môžem preventívne užívať Mobivenal na tie novo vzniknuté varixy? Detralex je asi na predpis.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam chirurgické vyšetrenie, kde chirurg zhodnotí nález a určí ďalší postup. Detralex užívať môžete, áno, je však na predpis.

  • Prietoky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    Pan Doktor prosim Vas, pi au mam 0,88 a pi mca 1,12. Doktorka hovorila, ze su hranicne. Dost som vystrasena, nevedla odmerat ani babatko, bola dr nova, mlada...... Som v 39tt. Prosim Vas, co robit? Mam cakat jeden tyzden na dalsiu poradnu??????

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky máte v norme, nemusíte sa obávať. Absolvujte ďalšiu poradňu dľa odporúčania.

  • Placenta

    , Autor: evicka711

    Dobry den,

    co by ste odporucali, som 16+6tt a dnes som bola na sono a zistili mi nizko polozenu placentu, uplne zakryva branku a bola normalne v tvare skoro L. Dr povedala, ze po IVF je to skoro u kazdej zeny, ale ze neriesi to este v tychto tyzdnoch. Uvidi na morfologickom na II. skriningu. Povedala, ze nemozem cvicit a mat pohlavny styk, nic ine ale.
    Da sa s tym nieco robit? Donosim babatko, pan Doktor? Picham si aj fraxiparin 0,3. Ak to takto zostane, tak rodit mozem iba cisarskym rezom? Inak vsetko je v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak sa jedná o vcestnú placentu, pôrod bude vedený cisárskym rezom. Maternica sa postupne bude zväčšovať, aj napriek tomu sa však, aj keď nepoznám nález, nezmení jej uloženie. Obávať sa nemusíte. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

  • Špinenie

    , Autor: Lilockka777

    Dobrý deň som v 13tt a stále špinim. V 10tt som bola hospitalizovaná koli krvácaniu. To mi liekmi zastavili no od vtedy stále špinim taky hnedý vytok. Niektorý deň je to viac inokedy menej. Už mi z toho šibe. Beriem ascorutin a duphaston. Da sa voči tomu niečo robiť? Existujú ešte nejaké možnosti ako zistiť z čoho to je? Ultrazvuk naposledy pred týždňom bol o.k. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, do 16 tg je špinenie spôsobené nahlodávaním ciev maternice medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Máte nasadenú maximálnu a aj doporučenú liečbu. Na vysvetlenie, ak sa nejedná o silné krvácanie, špinenie je dá sa povedať lepším prípadom. Pri tvorbe cievnych prepojení medzi cievami maternice a choriónom, teda placentou, dochádza k nahlodávaniu ciev steny maternice, čo spôsobuje špinenie. Je lepšie, keď krv odteká z maternice vonku, ako by sa mal tvoriť hematóm medzi stenou maternice a choriónom, čo by mohlo viesť k odlúčeniu choriónu od steny maternice a k následnému potratu. Ak bolo na ultrazvuku všetko v poriadku a liečbu máte nasadenú, viac sa urobiť nedá. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo zmene zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antb v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den, som v 7tyz.tehotenstva, na zaklade silnej bolesti v krku som navstivila vseob.lekara urobili mi vyter tonzily nalez normalna flora hornych dychacich ciest, haemophilius influenzae masivne. Dostala som atb suprax 200mg, v pribalovom letaku sa pise as tento liek sa nema uzivat v tehotenstve najma pocas prvych troch mesiacov pokial to nie je zjavne nevyhnutne. Pytala som sa na to mojej Dr ta mi povedala ze mam urobit co uznam za vhodne. Viete mi prosim poradit co robit? Moze sa plod nakazit danou bakteriou a su tie antb v prvom trimestri skodlive? Dakujem moc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie Supraxu počas tehotenstva, zvlášť v 1. trimestri, vyžaduje starostlivé zhodnotenie pomeru prínos/ riziko. Ak je užívanie nutné a doba užívania nepresiahne 5 -10 dní, plod by ohrozený byť nemal.