Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • co robit?

    , Autor: zuziku

    Dobry vecer,
    som v 12.tt a bola som chora. Prve dva dni som mala teplotu okolo 38 - vzdy mi klesla bez paralenu, bolelo ma hrdlo a mala som zastavenu nadchu. Dost som lezala, liecila sa prirodne. Z vyteru hrdla mi ale zistili haemophilis spp. Obvodna lekarka mi chcela dat antibiotika - augmentin, ktory som ale odmietla. Momentalne sa citim uz celkom dobre, hrdlo ma neboli, nadcha presla (davam si este bioparox - ostavaju mi nejake dva dni este..) Co ma trapi je, ze obcas mi skace telota, jeden den ju nemam a dalsi mam 37, alebo 37,1...Chcem sa spytat, ci podla vas je nevyhnutna ta antibioticka liecba,alebo ta obcasna teplota nic neznamena ked mi uz nic ine nie je? Ak aj treba antibiotika, poradili by ste mi nejake ine, vhodnejsie v tehotenstve? Dakujem vam naozaj velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Augmentin sú antibiotiká, ktoré sú vhodné pre tehotné ženy, hoci ich užívanie (ako aj užívanie všetkých liekov vo včasnom tehotenstve) je potrebné zvážiť. Pani doktorka vám však veľmi správne doporučila preliečenie antibiotikami, pretože by ste si mohli dieťatko nakaziť po pôrode. Na čo ste asi bohužial nemysleli. Teraz nejde o teplotu, skôr o možnú nákazu vášho novorodenca, na druhej strane taktiež sa vám váš staav môže zhoršiť pretože ste sa neliečili vôbec adekvátne. Aj keď chápem vašu snahu ochrániť plod pred nežiadúcimi účinkami antibiotík, niekedy je lepšie posluchať lekára.

Podobné otázky

  • Podráždené vnútorné ucho - zápal v uchu, opuch

    , Autor: Valery33456

    Dobrý deň,
    Som v 40tt a bolí ma ucho, akokeby bolo zapálené alebo podrázdené z nadmerneho cistenia ucha. Bola som aj u doktora, predpisal mi Otobacid, ale ten obsahuje kortikoidy a tie nie su velmi prospesne v tehotenstve. Kupila som si dolorgit med usne kvapky, ale tiez neviem ci ich mozem uzivat. Moze to nejak uskodit babatku?
    Co robit?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už spomínal, aj napriek tomu, že ste tehotná, je to otázka pre otorirnolaryngológa. Predpísané ušné kvapky užiť môžete, ak prínos preváži riziko. Nemyslím si však, že je vhodné kombinovať preparáty.

  • Plodova voda

    , Autor: Valery33456

    Chcem sa este opytat, tie hodnoty znizenia mnozstva plodovej vody, je to velmi velka odchylka z hodnoty mnozstva plodovej vody aka ma byt alebo nie? Je to nebezpecne pre babatko?
    A da sa nieco robit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, množstvo plodovej vody sa počas tehotenstva mení, aj s rastúcim plodom a tým padom aj zmenšením priestoru pre plod v maternici. To je normálne. Dolná hranica normy množstva plodovej vody je AFI 7, takže to nie je u Vás katastrofálne. Treba to však odsledovať. Na množstvo plodovej vody vplýva viacero faktorov. Jediné, čo viete ovplyvniť, je dodržiavanie dostatočného pitného režimu. Inak to ovplyvniť neviete. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Slabinová hernia

    , Autor: Andrejkaa

    Dobrý deň,
    som v 28tt a asi 2 týždne dozadu sa mi spravil pruh v pravej slabine. Je to vidieť, keď stojím a po zatlačení sa mi vráti. Urobili sa mi v tom mieste tam aj menšie varixy a aj na stehne pravej nohy.
    Môžem rodiť prirodzene s tým pruhom? A dá sa stým teraz počas tehotenstva niečo robiť? Môj gynekológ sa nevedel k tomu vôbec vyjadriť.
    Ďalšia otázka je, že môžem preventívne užívať Mobivenal na tie novo vzniknuté varixy? Detralex je asi na predpis.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam chirurgické vyšetrenie, kde chirurg zhodnotí nález a určí ďalší postup. Detralex užívať môžete, áno, je však na predpis.

  • Prietoky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    Pan Doktor prosim Vas, pi au mam 0,88 a pi mca 1,12. Doktorka hovorila, ze su hranicne. Dost som vystrasena, nevedla odmerat ani babatko, bola dr nova, mlada...... Som v 39tt. Prosim Vas, co robit? Mam cakat jeden tyzden na dalsiu poradnu??????

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky máte v norme, nemusíte sa obávať. Absolvujte ďalšiu poradňu dľa odporúčania.

  • Placenta

    , Autor: evicka711

    Dobry den,

    co by ste odporucali, som 16+6tt a dnes som bola na sono a zistili mi nizko polozenu placentu, uplne zakryva branku a bola normalne v tvare skoro L. Dr povedala, ze po IVF je to skoro u kazdej zeny, ale ze neriesi to este v tychto tyzdnoch. Uvidi na morfologickom na II. skriningu. Povedala, ze nemozem cvicit a mat pohlavny styk, nic ine ale.
    Da sa s tym nieco robit? Donosim babatko, pan Doktor? Picham si aj fraxiparin 0,3. Ak to takto zostane, tak rodit mozem iba cisarskym rezom? Inak vsetko je v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sa jedná o vcestnú placentu, pôrod bude vedený cisárskym rezom. Maternica sa postupne bude zväčšovať, aj napriek tomu sa však, aj keď nepoznám nález, nezmení jej uloženie. Obávať sa nemusíte. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.