Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta

    , Autor: evicka711

    Dobry den,

    co by ste odporucali, som 16+6tt a dnes som bola na sono a zistili mi nizko polozenu placentu, uplne zakryva branku a bola normalne v tvare skoro L. Dr povedala, ze po IVF je to skoro u kazdej zeny, ale ze neriesi to este v tychto tyzdnoch. Uvidi na morfologickom na II. skriningu. Povedala, ze nemozem cvicit a mat pohlavny styk, nic ine ale.
    Da sa s tym nieco robit? Donosim babatko, pan Doktor? Picham si aj fraxiparin 0,3. Ak to takto zostane, tak rodit mozem iba cisarskym rezom? Inak vsetko je v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sa jedná o vcestnú placentu, pôrod bude vedený cisárskym rezom. Maternica sa postupne bude zväčšovať, aj napriek tomu sa však, aj keď nepoznám nález, nezmení jej uloženie. Obávať sa nemusíte. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Nízko nasadajuca placenta

    , Autor: Hanka222

    Dobrý deň, v 14tt mi pani doktorka povedala že mám nízko nasadajucu placentu, teraz som v 16tt a placenta sa vraj ešte neposunula, nič viac k tomu nepovedala, nepovedala ani ako veľmi je nízko a ani do správy to neudala, len že nemám zdvíhať ťažké a žiadny pohlavný styk lebo by som mohla krvácať . Avšak niekde som sa dočítala, že pri nízko nasadajucej placente nie je mierny pohlavný styk zakázaný, no niekde zas že je úplne zakázaný a vraj škodí aj orgazmus lebo sa môže odlupovať placenta . Pýtam sa teda preto pretože sa mi už stalo že som sa zobudila zo sna s orgazmom a teda nevedela som či sa báť alebo nie. Preto sa obraciam na Váš názor aj keď viem, že odporúčania pani doktorky sú hlavné ale teda doposiaľ som ešte nikdy nekrvácala ani nešpinila, bolesti som taktiež nemala. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prípadný orgazmus Vám nepoškodí. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa nedá takto bližšie objektívne vyjadriť. V 16. týždni je však ešte veľmi predčasné hovoriť o nízkonasadajúcej placente. Ak máte placentu na prednej stene, vplyvom zväčšovania sa maternice sa ešte môže vytiahnuť a nemusí sa jednať vôbec o nízkonasadajúcu, či vcestnú placentu. Ak Vám bola odporúčaná pohlavná abstinencia, asi by som ju dodržiaval. Ako som už spomínal, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvacanie v tehotenstve

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, 13tt + 6 som začala krvácať tmavo-červenou krvou. Išla som na pohotovosť, kde príčinu nezistili, plod je v poriadku, placenta aj krcok tiež. Na moju žiadosť na pustili domov s tým, že pokiaľ by krvácanie neprestalo alebo sa zhoršilo, tak mam prísť rovno na hospitalizáciu. Dostala som injekciu dyclonene. Ubehli 2 dní a ja stále spinim, je to skôr také tmavo hnedé už, občas tmavo -červené. Je toho o dosť menej. Avšak, prosím Vás dokedy môžem takto špiniť po podani injekcie a kedy je už lepšie ísť do nemocnice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie do hneda, ružový, či bordový výtok, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí to najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol USG, aj vaginálny nález v poriadku, odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri silnejšom krvácaní, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, či gynekologickú pohotovosť.

  • Placenta praevia

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Placenta

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň včera som bola na pohotovosti kvôli bolestiam. Včera som mala veľmi bolestivý ultrazvuk cez brucho. Doktor silno veľmi silno tlačil na brucho aby dačo vôbec videl na pohotovosti mi povedali že je zbytočne že mi robil aj vaginálne aj brušné sono a že vôbec nebolo tak potrebné tlačiť keď zle videl plod stačilo vaginálne vyšetrenie. Ja mám od toho vyšetrenia bolesti. Chcela som vedieť či nemohol poškodiť tým tlakom placentu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 12. týždni tehotenstva sa nejedná o placentu, ale o chorión. Maternica je ešte v malej panve, takže tlakom na brucho sa maternica netlačí. Na tehotenstvo to teda nemalo vplyv.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.