Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta

    , Autor: evicka711

    Dobry den,

    co by ste odporucali, som 16+6tt a dnes som bola na sono a zistili mi nizko polozenu placentu, uplne zakryva branku a bola normalne v tvare skoro L. Dr povedala, ze po IVF je to skoro u kazdej zeny, ale ze neriesi to este v tychto tyzdnoch. Uvidi na morfologickom na II. skriningu. Povedala, ze nemozem cvicit a mat pohlavny styk, nic ine ale.
    Da sa s tym nieco robit? Donosim babatko, pan Doktor? Picham si aj fraxiparin 0,3. Ak to takto zostane, tak rodit mozem iba cisarskym rezom? Inak vsetko je v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sa jedná o vcestnú placentu, pôrod bude vedený cisárskym rezom. Maternica sa postupne bude zväčšovať, aj napriek tomu sa však, aj keď nepoznám nález, nezmení jej uloženie. Obávať sa nemusíte. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie. Dnes po mesiaci je krvacanie cely deň akonáhle sa postavím a idem na WC (vychádzajú dosť veľké zrazeniny, ale aj čerstvá krv) a nejako to nechce ustúpiť. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne aj napriek tomu, že mi kazali pohybovať sa normalne. Momentálne som 30+2 prosím vás čo by ste urobili inak alebo čo robiť inak, aby sa to zastavilo. Nemám problém odležať si do konca tehotenstva, ale to krvacanie má veľmi trápi. Beriem železo pre nízky hemoglobín

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, pri tejto diagnóze je špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Liečba proti krvácaniu a substitúcia železa je základnou štandardnou a prakticky mnohokrát jedinou liečbou. Samozrejme, ak nie sú pridružené aj iné ťažkosti, infekcia, prípadne sa nezaháji kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti plodu. Kľudový režim je určite vhodný, nie vždy však účinný. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • poloha

    , Autor: Dusty128

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález máte v norme, hodnoty a parametre sú primerané. Nemusíte sa obávať.

  • Vysledky glukozoveho testu

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem,
    chcela by som sa poradit ohladom vysledkov glukoz.testu, ktory mi bol robeny. Lekarka vraveka, ze je vporiadku, avsak sestricka, ze to mam zvysene.
    Mam tehotensku cukrovku? Je potreba diety a uplne vyradenie sladkeho jedla, resp. zaviest tehotensku dietu samozrejme vhodnu aj pre babatko.
    Vysledky su:
    10:12 U-ketolatky: negat
    B-glukoza nalacno: 5,00
    10:12 U-glukoza: negat
    02:00 B-glukoza po 2h: 6,68
    Gestacny diabetes /hodnotenie podla who/
    -glukoza nalacno: viac ako 5 6 mol/l
    -glukoza po 2h: viac ako 7,7 nmol/l
    02:00 U-glukoza - pozit.
    02:00 U-ketolatky - negat.

    Pripajam aj vysledky zo sona zo vcera 6.6.24, som.v 30tt.
    BPD:7,3cm - 29/2
    FL:5,41cm - 28/5
    AC:25,0 cm 29/2
    HC: 26,92CM 29/2
    Poloha plodu: pp KP
    Postavenie: II
    Vaha: 1326 g
    Plod.voda: normohydramion
    Placenta: zadna stena bpn
    RI:0,64, PI:0.97
    S/D: 2,75
    Feekvencia srdca: 146/min.

    Viete mi povedat ci s tou cukrovkou je to ok ci hranicne?
    Merania babatka, vaha a tak su vporiadku?

    Vopred dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemáte tehotenskú cukrovku a USG nález je primeraný týždňu tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa.

  • Zrelá placenta

    , Autor: Tímea.m

    Dobrý deň. Som v 29.týždni tehotenstva. Včera na 3D ultrazvuku som sa dozvedela, že mám zrelú placentu v 2. štádiu. Podľa pani doktorky mám placentu v stave "zasypanú vápnom" ako ženy majú v 8. mesiaci.
    Chcela by som sa opýtať čo to vlastne znamená? Prečo sa to udialo? Má to nejaké vysvetlenie, že z čoho sa to robí alebo prečo? Čo sa s tým dá urobiť? Mám sa báť, že každú chvíľu bude potrebné vyvolať pôrod?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je placenta v II. stupni zrelosti, nie je ešte prezretá. Podľa popisu by sa jednalo o III. stupeň zrelosti. Neurobíte s tým nič. Je to len subjektívne vyhodnotenie stavu placenty. Takto sa Vám však neviem bez videnia nálezu bližšie objektívne vyjadriť. Objektívne sa merajú prietoky krvi v pupočníku a pri podozrení na asymetrické zaostávanie v raste sa merajú prietoky v cieve v mozgu plodu a vypočítava sa pomer týchto dvoch hodnôt prietokov (cieva v pupočníku/cieva v mozgu). Ak je plod dobre vyživovaný, nie je prítomné zaostávanie v raste a všetky hodnoty sú v norme, nemusíte sa obávať. Vhodné je pravidelné USG sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tlak

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý večer,
    Chcela by som sa vás spýtať či je v tehotenstve v poriadku (nie silný skôr taký diskomfort ) tlak na konečník? Na vyšetrení som bola včera a krčok z 30mm doteraz bol včera nameraný na 40mm, plodová voda v norme, placenta vzadu. Mám užívať magnerot a utrogestan len k tomuto som sa zabudla spýtať. Môže sa to bežne stavať v tehotenstve alebo to znamená niečo zlé? (Koniec 22tt)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najpodstatnejší je nález na krčku. Ak je výsledok cervikometrie v poriadku, momentálne nemáte napriek nepríjemným pocitom zvýšené riziko potratu. Tlak v konečníku však nemusí vôbec súvisieť s nálezom na pôrodných cestách, môžu ho spôsobovať aj hemeroidy alebo zápcha. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v nasadenej liečbe a v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.