Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    co by ste odporucali, som 16+6tt a dnes som bola na sono a zistili mi nizko polozenu placentu, uplne zakryva branku a bola normalne v tvare skoro L. Dr povedala, ze po IVF je to skoro u kazdej zeny, ale ze neriesi to este v tychto tyzdnoch. Uvidi na morfologickom na II. skriningu. Povedala, ze nemozem cvicit a mat pohlavny styk, nic ine ale.
    Da sa s tym nieco robit? Donosim babatko, pan Doktor? Picham si aj fraxiparin 0,3. Ak to takto zostane, tak rodit mozem iba cisarskym rezom? Inak vsetko je v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sa jedná o vcestnú placentu, pôrod bude vedený cisárskym rezom. Maternica sa postupne bude zväčšovať, aj napriek tomu sa však, aj keď nepoznám nález, nezmení jej uloženie. Obávať sa nemusíte. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 16 tt a dnes som začala krvácať (tmavá krv, cca na jednu úplne celú vložku, len zrazu tiekla, nešlo o nejaké slabé špinenie,bez zrazenin), šla som na urgent, všetko je vraj v poriadku, dr mi povedal, že ako sa vydvihuje placenta, tak zrejme praskla nejaká cievka, vraj šlo o starú krv, ktorá bola niekde nahromadená a že mohlo kopnúť aj malé ako sa hýbe a skrátka praskla cievka. Na urgente som už postupne prestávala krvácať, dali mi injekciu dicynone a aj mi pán doktor predpísal Dicynone 500, 2x1 tbl ráno večer vraj pár dní nech ho aspoň beriem (ďalšiu poradňu u svojho gyn. mám vo štvrtok). Mám tento dicynone brať minimálne do štvrtku alebo koľko dní? Ak sa viac krvácanie neobjaví, tak ho môžem len tak vysadiť? Vo štvrtok mám zároveň aj odber na tripple testy, nemôže užívanie Dicynone nejako ovplyvniť výsledky? Je užívanie lieku bezpečné? A ešte otázka, na čo presne tento Dicynone je? Prepáčte za tak veľa otázok... Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie, či krvácanie, najčastejšie tmavou starou krvou časté. Súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Dicynone užívajte až do najbližšej plánovanej poradne u Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe nálezu zhodnotí, či je ešte potrebné Dicynone ďalej užívať alebo nie. Nemusíte sa obávať, Dicynone neovplyvní výsledok Tripple testu, ani neovplyvňuje zrážacie faktory krvi. Účinnou látkou Dicynone je Etamsylát, čo je syntetická látka, ktorá chráni a podporuje pevnosť ciev a zlepšením priľnavosti krvných doštičiek a obnovením odporu stien kapilár je schopný znížiť čas krvácania a krvné straty.

  • Skratky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Môžte mi prosím vysvetliť co znamená toto placenta PS mimo DS,BPD-33/16+2, AC 103/16+2 FL-21/163.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o popis USG vyšetrenia. Placenta je na prednej stene, nezasahuje do dolného segmentu, a následne sú popisované biometrické parametre plodu, priemer hlavičky (BPD), obvod bruška (AC) a dĺžka stehnovej kosti (FL). Všetko je primerané a v poriadku.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Grav.intruaterina ,1 živý plot
    As+,FHR:140/min
    PP+
    CRL:72MM 14+0
    NT 1,2 MM
    NB+
    BRÁNICA +,MM+,CNS bpn. Placenta zadná stena,poloha plodu labilná.
    Chrbtica bpn
    HK 2X+
    DK2X+
    DV BPN
    ODSTUP PUPOCNIKA SPRÁVNY
    ZAVER : GRAV. HEBD, XIV

    Môžete mi to prosím Vás preložiť? ..či je v poriadku
    A veľkosť bábätká ci je tiež v poriadku? :)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, USG nález máte v poriadku, plod je dlhý 72 mm, pozorované orgány prítomné, v poriadku, placenta je na zadnej stene, chrbtica v poriadku, prítomné dve ruky a dve nohy, odstup veľkých ciev zo srdca v poriadku, odstup pupočníka v poriadku. Záver: 14. týždeň.

  • Prudký pohyb pri upratovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A ešte sa chcem spýtať nemohla sa začať placenta odlucovat že som sa teraz pri upratovaní trošku ponamahala? Lebo som sa aj rýchlo otočila do boku a aj robím veci v predklone že som umývala záchod a sprchu. A začalo ma pichať v Tom pravom boku. Je dôvod sa báť odlučovania alebo môžem byť v kľude a ísť spať... Ďakujem za tieto odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ženský organizmus je nastavený tak, že aj počas tehotenstva, hoci v obmedzenom režime, môže fungovať prakticky normálne. Upratovaním nedôjde k predčasnému odlučovaniu placenty. Nemusíte sa obávať. Môžete byť pokojná.

  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa ešte spýtať teraz som sa otáčala v posteli na ľavý bok a otočila som vrch tela a spodok ostal na druhej strane strašne to zapichalo zabolelo pretože som sa aj prudko pohla som 30+3 dnes na morfologickom ultrazvuku 32 je väčšia no lenže sa bojím či som nemohla začať odlucovat placentu keďže som urobila takýto nešťastny prudký pohyb len pri otáčaní v posteli ktorý velmi bolel. Placentu mám na zadnej stene no na pravo presne tam kde to pichá môže to byť len bolesť svalov ktoré sa natiahli ale neviem či zase bežať na pohotovost dnes som tam bola 4 krát.....preto sa radšej spýtam je dôvod na paniku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, týmto spôsobom k odlučovaniu placenty nedôjde, nemusíte sa obávať. Skôr sa natiahli väzy závesného aparátu maternice, či svaly prednej steny brušnej. Do budúcna sa podobným pohybom vyhnite, budete tak určite kľudnejšia. Odsledujte si to.