Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,826 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Malý plod

    , Autor: odbornik6

    Pani doktorka, dnes som bola na ultrazvuku som v 7tt + 6 dní a plod meral 3,7 mm, žltkový vak 5,1 mm, akcia srdiečka bola,. Nie je to málo 3,7 mm, myslím si ze ovuláciu som mala neskôr. Je to v poriadku, mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľkosť je trošku menšia ako by v daný týždeň mala byť, no nemusíte sa dopredu strachovať, je možné, že je to spôsobené tým, že k otehotneniu došlo naozaj neskôr, potom sa termín pôrodu upraví. Dôležité je ako za týždeň babätko narastie.

Podobné otázky

  • Oplodnenie a maly plod

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň.
    Čakám druhé dieťa, už 5mesiacov nedojčím, poslednú menštruáciu som mala 26.9. K nechranenému styku došlo iba raz a to 16.10. Ovulacia vychádzala podľa mojej kalkulačky na 19.10. Pred týždňom keď som prišla ku gyn pre potvrdenie tehotenstva a ten mi podľa veľkosti plodu nameral 6t a 1den , dnes to bude teda 7t a 1den. Mne to vôbec nevychádza. Myslite žeby mohol byt nejaký problém s plodom? Podľa mojich výpočtov by som mala byt 10t1den. V inom dni nedošlo k styku.
    Za odpoved vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k oplodneniu 16.10.2023, dnes by ste mali byť 8+2 týždeň tehotenstva. V tomto týždni tehotenstva je to všetko alebo nič. Ak je na USG všetko v poriadku, akcia srdca je prítomná, nemusíte sa obávať. Spomínaná odchýlka mi nie je celkom jasná. V tomto týždni sa však nemôže jednať o zaostávanie rastu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm a malý plod

    , Autor: Rurutia

    Dobrý deň,

    som po ivf a momentálne som 8+0.Včera som bola na kontrolnom sone a veľkosť plodu bola 11,5mm. Minulý týždeň v utorok bolo CRL len 2,9mm (vtedy nebola potvrdená akcia srdca). Zdá sa mi, že nejako pomaly rastie, lebo na minulej kontrole túto nedeľu to bolo 9mm a odvtedy podrástlo ani nie o 3mm. Avšak včera srdiečko krásne bilo, dokonca som si ho aj vypočula, takže ma to trochu upokojilo. Od minulého týždňa špiním a našli mi aj hematóm pod plodom, ktorý sa časom aj zväčšil. Užívam amelgen, estrofem, dicynone a ascorutine a dodržiavať kľudový režim. Úprimne sa bojím, že potratím, bábätko je menšie ako tabuľková norma a ešte k tomu ten hematóm. Môj gynekológ sa mi k tomu moc nevyjadril, iba povedal, že mám prísť ďalší týždeň na kontrolu. Aká veľká komplikácia je hematóm v tehotenstve? Je veľkosť plodu dostačujúca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, meranie veľkosti embrya takejto veľkosti, v závislosti aj od typu USG prístroja, či daného lekára nemusí byť úplne presná. Keďže ste po IVF, kedy je datácia tehotenstva úplne presná a známa, dá sa porovnávať s aktuálnym meraním dĺžky plodu. Čo sa týka špinenia, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Špinením sa nahromadená krv dostáva von z maternice. Neodtečená krv sa v maternici hromadí a vytvára hematóm. Je menej rizikové, ak je hematóm pod embryom, napríklad nad vnútornou bránkou, a nie medzi embryom a stenou maternice. Ak boli výsledky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Užívajte spomínané lieky podľa odporúčania. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Prietoky

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. doktor! Chcem sa Vas opytat na hranicne hodnoty prietokov, na to, za akych podmienok este dieta mozu drzat do porodu, aby mu nehrozili nejake velke nasledky. Vraj sa tie prietoky pocas tehotenstva menia. Som v 38+2, zistili mi v 36+5, ze babatko je mensie o cca 3 tyzdne, a vraj ma zhorseny prietok do mozgu. A to po poslednom usg v 32.tt kedy mi ich merala obvodna a vraj boli v poriadku. Co to vsetko zle moze po narodeni obnasat? Som hospitalizovana, CTG vysledky mam vraj ukazkove, robia mi ich 3x denne. Je mozne, ze babatko by trpelo nejakym nedostatocnym okyslicovanim, ktore ho dozivotne poznaci? A dokazalo by aj napriek tomu vykazovat take dobre vysledky z CTG? Uz chcem pocut realne moznosti. Alebo moze ist aj napriek tomu o konstitucne maly plod? Partnerova mama je takeho drobnejsieho vzrastu, my sme inak obaja vyssi, partner je dost stihly, ja hmotnostne akurat. Pocas 28 az 32.tt som ani ja sama nepribrala. Az po 32.tt to islo nahor o 3 kg. Dakujem pekne za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by boli prietoky až natoľko patologické, že by ohrozovali plod, už dávno by ste boli po cisárskom reze. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.