Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otazka

    , Autor: odbornik6

    dobry den chela by som sa opytat ako je to s bodovanim cervix score v 4mesiaci,mala by tam bit nula co som si pozerala tehotensku knižku a tam je na pravom boku pisane take bodovanie a pri multi ta začina od 18t.t a su tam 2body napr.keby sa mi krati krčok a dostanem 2body je to ok

Podobné otázky

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Alkohol

    , Autor: nisa

    Dobry deň, možno hlúpa otázka, ale môžu škodiť v tehotenstve výpary z alkoholu? Napríklad oslava kde sa vypije a potom som v miestnosti s ľuďmi čo majú čo to vypité a je to cítiť aj z dychu, resp. Spať v jednej miestnosti s takýmto človekom? Resp. Výpary z piva atd?

    Ja sa alkoholu vyhýbam, tak by som nerada ak by to malo vplyv na dieťatko v brusku.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, na plod vydýchaný vzduch nemá žiaden vplyv. Vám sa môže akurát ťažšie dýchať. Vetranie postačí.

  • Palpačne vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    A ešte podotazka môže ma po Tom palpačnom vyšetreni bolieť spodok z vnútra? Je dôvod na obavy alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak štandardne je palpačné vaginálne vyšetrenie nebolestivé, rovnako tak by žena nemala pociťovať žiadne bolesti po vyšetrení. Nemyslím si, že je dôvod na obavy, na základe opisu Vám však neviem viac povedať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • More

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň,

    Možno hlúpa otázka, ale chcela by som sa opýtať. Sme na dovolenke. Keď som vstupovala do mora, kde bola ešte nízka hladina mora (tak max po kolená), tak tam bol kameň a ja som padla do tej vody. Na pravé stehno, dopadla som tam na piesok v mori. Takýto ,,pád,, do plytkého mora v 26tt nie je nebezpečný ?
    Voda nadnáša, necítim bolesť, aj pohyby som potom cítila a nebolo to na betón alebo podobne ale proste do malej vody. Len som začala teraz o tom rozmýšľať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nespadli priamo na brucho, ale na bok na stehno a navyše to nebol dramatický pád a nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa obávať.