Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dojčenie

    , Autor: odbornik6

    Ďakujem Vám za odpoveď
    Viem že Adipex je stiahnutý z predaja no neskutočne veľa žien si ho objednáva na čierno z CZ nakoľko tam je na lekársky predpis.Viem o nežiadúcich účinkoch tohto lieku, preto som sa chcela najskôr odporne poradiť.No asi dva týždne dozadu som mala na skúšku dve tabletky tohto lieku.Na mojom synovi som nevidela žiadnu zmenu spal krásne,je čulí,smeje sa stále dojčil sa stále v rov.intervale.V týchto dvoch dňoch som nespozorovala nežiadúce účinky ani na sebe jedine že som strašne veľa pila vody obed som jedla normálne a večera lahká.Cítila som sa veľmi dobre,asi na každého adipex funguje inak.Preto som mala na skúšku len dve pozorovala som seba a hlavne syna a žiadna zmena.Viem že ako lekár tento liek zavrhujete a nepoviete mi že ho môžem užívať, adipex je dosť chulostiva tema pre lekarov no o nežiaducich učinkoch som informovana naštudovala som si každy jeden ohlas žien ktore ho aj uživali, jedna nežiaduce učinky ako nespavost ,bušenie srdca mala a ďalšia ho zvladala bez akychkolvek zmien.Mne o seba nejde lebo viem že akakolvek zmena na mojom tele by bol signal že dost a riadne som sa za tie dva dni sledovala.A nič.len sucho.Nechcem ho uživat dlhodobo ani nemam nadvahu 30 kil moja vyška je 160 cm a vaha 57 kg no tych 7 kg sa nedokažem zbavit,necitim sa takto dobre,moja vaha bola vždy 50 kg a to som bola ja.Mne by stačilo uživat možno len 10 dni max 2 tyždne nie dlhodobo v žiadnom pripade.Je možne že adipex ide do mlieka len ozaj v malom množstve a nema vpliv na mlieko a na dieta?-kedže sme fungovali normalne bez zmien
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zopakujem len to čo som Vám už vravela. Je to nebezpečné, pre Vás a ešte viac pre Vaše dieťatko. Adipex je liek ktorý prechádza aj do mlieka, a pre detský organizmus môže byť obzvlášť nebezpečný a môže mať vážne zdravotné následky!!! Nie len že nedoporučujem, ale varujem Vás pred týmto "liekom" pri dojčení,ako matka by ste si nikdy neodpustila ak by sa vášmu dieťatku niečo stalo.

Podobné otázky

  • Ukoncenie dojcenia

    , Autor: KarinS

    Dobry den, mala by som otazku ohladom ukoncenia dojcenia. Som 3 mesiace od porodu a uz som mala 2x zapal prsnika, z tohto dovodu som sa rozhodla ukoncit dojcenie. Gynekolog mi nasadil ATB na prebiehajuci zapal a odporucil stiahnutie prs, neodsavat a pit malo tekutin. Prsia sa samozrejme naliali aj cez obvaz, su tvrde a bolestive. Chcela by som sa opytat kolko trva nez sa aktualne mlieko "vstrebe" v prsnikoch a trochu pride k ulave a k zmaknutiu? Kolko treba prsia obvazovat a obmedzovat tekutiny? Chcela by som sa vyhnut uzivaniu bromokriptinu, kvoli NÚ. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez nasadenia lieku na zastavenie laktácie sa väčšinou tvorbu mlieka nedarí zastaviť. Môžete skúsiť znížiť prívod tekutín, prsia utiahnuť elastickým obväzom, prípadne dávať studené obklady. Ak však budú prsníky aj naďalej naliate, môže dôjsť k vzniku abscesu. Existuje aj preparát s účinnou látkou kabergolín - Cabest, ktorý aktuálne využívame aj na klinike. Má oveľa menej vedľajších, či nežiadúcich účinkov.

  • Doplnenie

    , Autor: Lucik...

    Dopĺňam podotázku k odpovedi na moju predchádzajúcu otázku https://mamaaja.sk/poradne/poradna-gynekologa/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69966

    Bruško mi celé tvrdne počas dňa bežne už niekoľko týždňov, preto som bola aj v nemocnici na liečbu MgSO4 v 30tt. Keď cely deň len ležím tak mi tvrdne len raz za čas aj v leže, keď častejšie chodím alebo niečo robím tak je to aj počas chôdze alebo sedenia. Myslite si, že teda môžem chodiť na návštevy a prechádzky aj napriek tomu? Alebo radšej ostať ležať do začiatku toho 37tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak budete kľudnejšia doma, dodržujte odporúčania obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak však nemáte časté tvrdnutie brucha, nemusíte iba ležať.

  • Kolonoskopia a dojčenie

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor. Musím absolvovať kolonoskopické vyšetrenie. Večer pred vyšetrením mam užiť lavážny roztok FORTRANS. Môžem po jeho požití dojčiť? Nedostane sa do mlieka - tzn. nepreženie aj môjho synčeka? Ďakujem pekne za odpoveď, K.S.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínaný preparát sa môže užiť aj počas kojenia/dojčenia a nemá to na kojenie/dojčenie vplyv.

  • Dojčenie a herpes

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, je bezpečne dojčiť (aktuálne 4 týždňové bábätko) ak vypukne u matky gen.herpes? Jedna sa o opakujúce epizódy, nie o prvo infekciu. Prechádza vírus do materského mlieka? Prechádzajú protilátky do materského mlieka?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v dojčení. Herpesové vírusy ostávajú v organizme natrvalo, prejavujú sa pri poklese imunity. Ak ste už v minulosti prekonali genitálny herpes, protilátky máte vytvorené. Nemusíte sa obávať.

  • Dojčenie a kolagén

    , Autor: Michaelita

    Popôrodné padanie vlasov
    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či je možné užívať kolagén počas dojčenia v tomto zložení. Mám veľký problém s padanim vlasov od pôrodu a neviem ako by som to zastavila, pričom tento produkt mi odporučil kaderník a mal veľmi dobré hodnotenie.

    Tiež mi bolo odporučené užívať metioninove kapsule avšak v upozornení je napísané, že tehotné a dojčiace ženy užívať nemôžu. Teraz nerozumiem či teda môžu alebo nie.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Zloženie kolagénu:
    Množstvo účinných látok 1 vrecúško 3,34 g *NRV
    Akáciová vláknina 2000 mg –
    L-Glutamín 200 mg –
    Hydrolyzovaný keratín 98% 200 mg –
    Aloe Vera extrakt 100 mg –
    Extrakt z plodov citrónovníka pravého s bioflavonoidmi 50 mg –
    z toho Bioflavonoidy 25 mg –
    N- acetyl Cysteín 50 mg –
    Vitamín C z Aceroly 50 mg 62%
    Extrakt z prasličky roľnej 50 mg –
    Kyselina hyalurónová 30 mg –
    Vitamín B5 12 mg 200%
    Zinok 10 mg 100%
    Vitamín B1 5 mg 454%
    Vitamín B2 5 mg 357%
    Vitamín B6 5 mg 357%
    Železo 2400 mcg 17%
    Kyselina listová 300 mcg 150%
    Selén 55 mcg 100%
    Biotín 50 mcg 100%
    *NRV – Denná referenčná hodnota príjmu dospelého

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kolagén v tomto zložení môžete užívať aj počas obdobia kojenia.