Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progesterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ak som bola na hormonálny profil na 25.deň cyklu a mala som progesterón 2,06 nmol/l je to nízka hodnota? Hneď v ten deň som potom dostala aj menštruáciu. (Lebo viem, že v 2. polovici cyklu by mal byť 10,62 až 89,14 nmol / l) Lenže neviem v ktorej fáze sa to ráta, že som bola pri odbere ja, keď som v ten deň navečer dostala menštruáciu.
    Prípadne, kedy treba brať krv, aby som zistila či prebehla ovulácia?
    Vopred ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v deň odberu krvi dostali menštruáciu, čo spadá už do folikulárnej fázy, hodnota progesterónu by bola primeraná. Je vhodné realizovať hormonálny profil na 3. a 18. deň cyklu, kedy sa dá naojobjektívnejšie povedať, či k ovulácii došlo alebo nie. Na základe jednej hodnoty, navyše na 25. deň cyklu, kedy ste zároveň dostali menštruáciu sa nedá objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Mohlo ísť o potrat alebo biochemické tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom sa už cca 3 roky snažíme o dieťa. Ja som mala pred tým (7r dozadu) 3 operácie kvôli slepému črevu a nasledovnému zápalu, preto som sa obávala zrastov. Bola som však začiatkom tohto roka na vyšetrení priechodnosti vajcovodov, kde to vyzerá, že ľavý je v poriadku a pravý možno čiastočne. Manželov spermiogram nie je ideálny, problémom je najmä množstvo. Po vyšetrení priechodnosti sme obaja začali užívať inofolic(ja) a folandrol(on). Mesiac na to som mala pozitívne testy, ale dosť slabé. Najsilnejší bol 5+6tt, ale neboli to rovnaké čiarky a potom boli testy slabšie. Neskôr som sa netestovala, ale 7+0tt som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a na ultrazvuku nebolo nič a tak isto hodnota hcg bola 4. Gynekologička mi od 5+2tt predpísala progesteron, aj keď som u nej nebola, keďže bola PN. Deň pred krvácaním som progesterón po dohovore s ňou vysadila, keďže mi nerobil dobre. Mohol len on odialiť menštruáciu? Nie sú pozitívne testy v 6tt už neskoro na biochemické tehotenstvo? Neviem čo sa vlastne udialo a či je to pre nás dobrá správa, že sa prvý krát podarilo aspoň oplodnenie. Prípadne, či by sme už mali ísť do CAR, alebo to ešte skúsiť s užívaním doplnkov, mám 29 rokov.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že je u Vás vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Ak sa neúspešne snažíte otehotnieť 3 roky, aj napriek čiastočnej priechodnosti vajíčkovodov, či poruche spermiogramu partnera, sa u Vás môžu vyskytovať aj poruchy na úrovni hematologickej, endokrinologickej, imunologickej, či genetickej. V centre asistovanej reprodukcie Vám všetky tieto parametre vyšetria a na základe výsledkov a všetkých nálezov a okolností sa stanoví ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Clostilbegyt a progesteron pri žiadnej MS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    bola som u svojho gyn kvôli meškajúcej menštruácii (posledná 17.2) .. s manželom sa snažíme o bábätko , doktor mi povedal , že mám pcos, vysoké AMH, malo progesteronu , že telo by aj chcelo pracovať , ale vaječníky sú zaspate.. gyn mi dal liečbu clostilom v schéme 2x1tbl od 3dc - 7dc .. problém je ten , že MS nemám , nedal mi vyvolávačku , sliznica nízko , výstelka žiadna .. mám sa tváriť že piatok som bola 1DC a v pondelok nasadiť clostil, čo je podľa mna blbost aj skrz to dávkovanie aj , že si mám len tak bez naozajstnej ms nasadiť lieky ? Ešte k tomu mi ani nenavrhol folikulometriu popri liečbe , dal mi ju na 3mes s tým , že mám prísť až keď po tých 3m alebo keď budú ťažkosti alebo pozit. TT.. Progesteron mám užívať od 16dc do 25dc a následne by mala prísť menstruacia .. Je toto v mojom prípade správny postup ? Ja s ním nie som stotožnena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť, aké máte výsledky hormonálneho profilu a či vôbec Vám bol na základe toho diagnostikovaný PCO syndróm, ani nepoznám ďalšie výsledky vyšetrení a informácie, či bol vyšetrený aj spermiogram partnera, ... Podľa opisu sa však u Vás jedná pravdepodobne o kombinovaný problém. Neviem, či je daný postup pre Vás ideálny, ale vyskúšať ho na mesiac nemusí byť problém. Či to však bude mať u Vás efekt, ťažko povedať. Ako som už spomínal, bez poznania výsledkov vyšetrení, aj partnera, je tažké sa takto bližšie vyjadriť. Nevylučujem však, že pre Vás bude ideálnejšie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

  • Snaha o počatie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Utrogestan a meskajuca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Hodnotu AmH som mala 0,6 a Progesteron 0,58. Zial neviem vam sem poslat print screen viem spravit Len prepis vysledok ale ostatne slozky hormonalneho profilu ako tsh, fsh a atd. boli v poriadku m. Este raz vam Dakujem za vasu ovhotu mi odpovedat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri spomínanej hodnote AMH je pravdepodobnosť spontánneho otehotnenia pomerne malá, hoci určite nie nulová. Rovnako tak hodnota progesterónu je znížená. Dôležité sú však aj ďalšie údaje, ako vek, počet pôrodov, či doterajších tehotenstiev, ... Budem sa už opakovať, ale viac sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je však pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia realizovať všetky vyšetrenia, rovnako tak aj vyšetrenie spermiogramu a následne sa podľa toho určí ďalší postup.

  • Progesteron a estradiol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcem sa opytat chcem sa ist dat ako samoplatca otestovat na progesteron a estradiol. Ktory den cyklu je na to najvhodnejsi?
    Alebo na tom az tak nezalezi?
    Nie som tehotna.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa odber krvi na vyšetrenie hormonálneho profilu realizuje na 3. a 18. deň cyklu. Váš obvodný gynekológ by Vás mal správne inštruovať.