Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mohlo ísť o potrat alebo biochemické tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom sa už cca 3 roky snažíme o dieťa. Ja som mala pred tým (7r dozadu) 3 operácie kvôli slepému črevu a nasledovnému zápalu, preto som sa obávala zrastov. Bola som však začiatkom tohto roka na vyšetrení priechodnosti vajcovodov, kde to vyzerá, že ľavý je v poriadku a pravý možno čiastočne. Manželov spermiogram nie je ideálny, problémom je najmä množstvo. Po vyšetrení priechodnosti sme obaja začali užívať inofolic(ja) a folandrol(on). Mesiac na to som mala pozitívne testy, ale dosť slabé. Najsilnejší bol 5+6tt, ale neboli to rovnaké čiarky a potom boli testy slabšie. Neskôr som sa netestovala, ale 7+0tt som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a na ultrazvuku nebolo nič a tak isto hodnota hcg bola 4. Gynekologička mi od 5+2tt predpísala progesteron, aj keď som u nej nebola, keďže bola PN. Deň pred krvácaním som progesterón po dohovore s ňou vysadila, keďže mi nerobil dobre. Mohol len on odialiť menštruáciu? Nie sú pozitívne testy v 6tt už neskoro na biochemické tehotenstvo? Neviem čo sa vlastne udialo a či je to pre nás dobrá správa, že sa prvý krát podarilo aspoň oplodnenie. Prípadne, či by sme už mali ísť do CAR, alebo to ešte skúsiť s užívaním doplnkov, mám 29 rokov.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že je u Vás vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Ak sa neúspešne snažíte otehotnieť 3 roky, aj napriek čiastočnej priechodnosti vajíčkovodov, či poruche spermiogramu partnera, sa u Vás môžu vyskytovať aj poruchy na úrovni hematologickej, endokrinologickej, imunologickej, či genetickej. V centre asistovanej reprodukcie Vám všetky tieto parametre vyšetria a na základe výsledkov a všetkých nálezov a okolností sa stanoví ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.