Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,701 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízky progesterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa spýtať či závisí správna hodnota progesterónu od ovulácie?
    Ovuláciu mám potvrdenú, ale jedna hodnota progesterónu v 2.fáze mi vyšla nízka.
    25.deň cyklu 2,06 nmol/l, avšak ten deň som aj dostala menzes, takže neviem v ktorej fáze som bola. Ráta sa to už skôr do folikulárnej, alebo ešte do luteálnej?
    Doktor mi k tomu nepovedal nič.
    Ak ho mám nízky môže to robiť problém s otehotnením?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v deň odberu dostali menštruáciu, je to už súčasť folikulárnej fázy. Nepoznám však bližšie výsledky hormonálneho profilu, ani ďalšie okolnosti a informácie, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

Podobné otázky

  • Nízky progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den
    Obraciam sa na vás s otázkou čo sa týka hormónu progesteronu.
    Už asi rok a pól beriem antikoncepciu Mistra, minuly cyklus mi prišlo krvácanie o týždeň skôr tak som navštívila moju gynekologicku a ona mi zobrala hormonálny profil na zistenie toho, ci daná antikoncepcia nie je slabá.
    Dnes som volala o výsledky tak potvrdila mi, že su tabletky slabé ale tým že mám len 19rokov tak mi mechce dávať silnejšie. Taktiež spomenula že mám nižšiu hladinu progestrenu co brala na ľahkú váhu keď som sa pytala ci je to niečo vážne odpovedala he vobec sa nemám stresovať.
    Chcem sa opýtať ci by som to mala nejako riešiť alebo aké su rizika a podobne. Hormonálny profil mi bol odobratý na 3 deň menštruácie.( čize 3 deň cyklu)Nemohla byt hladina progesteronu kvôli tomu nízka? Myslite že antikoncepcia je vhodná na liečbu nízkeho progesteronu?
    Na internete všade čítam že potom je problém s otehotnením, tak preto má znepokojil doktorkin ľahostajný prístup.
    Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ak užívate hormonálnu antikoncepciu, tehotenstvo v dohľadnej dobe neplánujete. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže krvácanie, či špinenie vyskytovať prakticky aj počas celého cyklu. Ak Vám daný preparát nevyhovuje a objavujú sa u Vás vedľajšie účinky, ktoré Vám nevyhovujú, je možné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná. Ak nemáte v pláne teraz otehotnieť, nemá zmysel realizovať hormonálny profil, navyše, ak máte cyklus riadený hormónmi obsiahnutými v tabletkách antikoncepcie. Nevidim teraz dôvod, prečo by ste mali v budúcnosti problém s otehotnením. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. V prípade nejasností sa ho nebojte pýtať a skonzultovať další postup.

  • Neplodnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pán doktor
    Ja mám 28 rokov,od 17mam nepravidelný cyklus,od februára tohto roku riešim problém s otehotnením,dnes som bola na folikulometrii a najväčší mám 9mm mám práve 13dc,povedal lekár,že môže sa stať ešte dominantným ale aj nemusí,v máji čo má odoslal na diabetologiu a endokrinologiu,sa potvrdila inzulínova rezistencia,ale asi bez PCO,a zvýšené protilátky na štítnu žľazu,beriem euthyrox a v júli idem na krv a na kontrolu,či sa to trochu už znížili tie protilátky,hormonálny profil mi bral v marci mám ho úplne v poriadku,len tie zvýšené protilátky na štítnu,a nízky progesterón som mala vo februári lebo vtedy som mala rozhadzany cyklus,teraz mávam posledné tri mesiace 39,33,36 cyklus,ale používam vitex jahňací,a chcem sa Vás spýtať ten dominantný folikul má mať 24mm?,či prebieha už u mňa ovulácia tak isto neviem,a chcem sa Vas spýtať ,kedy by ste nasadil hormonálnu liečbu?A aký máte názor na včeliu materskú kašičku,lebo tá môže prispieť na dozrievanie folikulov a zmierniť inzulínovú rezistenciu,ja od 14.5.bwriem glukophage 750,ja som dosť silná ale už som aj smutná,veľmi si prajem dieťa,ale viem že musím byť trpezlivá ale je to už ťažké,a s tými folikulmi to bolo také raz boli,potom zase neboli,teraz zase sú ale sú málo,ďakujem veľmi pekne za odpoveď,ako by ste to riešili vy. Prajem Vám pekný deň. S pozdravom Beáta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť bez poznania všetkých (ešte aj nerealizovaných) vyšetrení. 9 mm folikul nie je pravdepodobne dominantný. Čo sa týka hormónov, hormonálny profil u Vás môže byť v poriadku, nehovorí to ale nič o ne/prebiehajúcej ovulácii, čo môže byť príčinou neúspechu otehotnenia. Je potrebné zistiť, či vôbec ovulujete. Realizujte si všetky plánované vyšetrenia, až následne potom s negatívnymi výsledkami by som riešil možnosti hormonálnej liečby. Samozrejme, diabetes, ako aj hypotyreóza do značnej miery môžu skomplikovať tehotenstvo, či samotné otehotnenie.

  • Nizky progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Budem mat 38 rokov a s manzelom sa snazime o babo. Ja uz deti mam z predchadzajuceho manzelstva. V Marci sa nam podarilo otehotniet po pol roku snazenia, ale zial som potratila. Teraz sa snazime dalsich 7 mesiacov a zatial sa nedari. V 20 DC (cykly mam 27 dnove a menzes mi trva 9 dni) mi robil gynekolog hormonalny profil. Progesteron som mala 5.35 nmol/l a S TSH 6.58 mlU/l. Gynekolog mi po telefone povedal, ze progesteron je trochu nizsi, ale je v poriadku. A ze mam si dat vysetrit stitnu zlazu. Moja otazka znie, ci je podla Vas ten progesteron v poriadku a ci mi ten nizky progesteron nebrani otehotniet. Na internete som vycitala, ze progesteron v lutealnej faze by mal byt ovela vyssi. Ake lieky by som si mohla kupot na zvysenie progesteronu? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotu progesterónu máte v poriadku. Každé laboratórium má iné referenčné hodnoty. V priebehu cyklu sa hodnoty progesterónu menia. V luteálnej fáze, teda po ovulácii, kedy bol braný odber aj Vám, sú hodnoty orientačne od 0,76 – 8,79 nmol/l. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.