Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neplodnosť

    , Autor: Beatrice 122

    Dobrý deň,pán doktor
    Ja mám 28 rokov,od 17mam nepravidelný cyklus,od februára tohto roku riešim problém s otehotnením,dnes som bola na folikulometrii a najväčší mám 9mm mám práve 13dc,povedal lekár,že môže sa stať ešte dominantným ale aj nemusí,v máji čo má odoslal na diabetologiu a endokrinologiu,sa potvrdila inzulínova rezistencia,ale asi bez PCO,a zvýšené protilátky na štítnu žľazu,beriem euthyrox a v júli idem na krv a na kontrolu,či sa to trochu už znížili tie protilátky,hormonálny profil mi bral v marci mám ho úplne v poriadku,len tie zvýšené protilátky na štítnu,a nízky progesterón som mala vo februári lebo vtedy som mala rozhadzany cyklus,teraz mávam posledné tri mesiace 39,33,36 cyklus,ale používam vitex jahňací,a chcem sa Vás spýtať ten dominantný folikul má mať 24mm?,či prebieha už u mňa ovulácia tak isto neviem,a chcem sa Vas spýtať ,kedy by ste nasadil hormonálnu liečbu?A aký máte názor na včeliu materskú kašičku,lebo tá môže prispieť na dozrievanie folikulov a zmierniť inzulínovú rezistenciu,ja od 14.5.bwriem glukophage 750,ja som dosť silná ale už som aj smutná,veľmi si prajem dieťa,ale viem že musím byť trpezlivá ale je to už ťažké,a s tými folikulmi to bolo také raz boli,potom zase neboli,teraz zase sú ale sú málo,ďakujem veľmi pekne za odpoveď,ako by ste to riešili vy. Prajem Vám pekný deň. S pozdravom Beáta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť bez poznania všetkých (ešte aj nerealizovaných) vyšetrení. 9 mm folikul nie je pravdepodobne dominantný. Čo sa týka hormónov, hormonálny profil u Vás môže byť v poriadku, nehovorí to ale nič o ne/prebiehajúcej ovulácii, čo môže byť príčinou neúspechu otehotnenia. Je potrebné zistiť, či vôbec ovulujete. Realizujte si všetky plánované vyšetrenia, až následne potom s negatívnymi výsledkami by som riešil možnosti hormonálnej liečby. Samozrejme, diabetes, ako aj hypotyreóza do značnej miery môžu skomplikovať tehotenstvo, či samotné otehotnenie.

Podobné otázky

  • Duphaston a posunuta ovulacia

    , Autor: Vik12345567

    Dobry den,
    kvoli nedostatocnej hladine progesteronu mi lekar predpisal uzivanie Duphastonu 2xdenne 16. az 25.DC.
    Ovulaciu mavam oneskorenu, a to avam 20. - 21.DC (menstruaciu mavam uz 29. - 30.DC).
    Liek uzivam prvy cyklus, snazim sa otehotniet uz dva roky (po dvoch potratoch).
    Podla ovulacnych testov a merania teploty mi vsak ovulacia neprebehla. Je mozne, ze mi ju duphaston zablokoval, kedze ho zacinam uzivat este pred ovulaciou? Nemala by som ho zacat uzivat az po 20.DC, ked pride ovulacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností, ak ste už prekonali dva potraty za sebou a ešte nemáte deti a otehotnieť sa snažíte, aj za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, už dva roky, bude vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické a genetické vyšetrenie. Vhodné je tiež uvažovať o konzultácii v centre asistovanej reprodukcie, kde Vám všetky spomínané vyšetrenia vedia realizovať. Žena, aj napriek nepravidelnému menštruačnému cyklu, či posunutej ovulácii (ak k nej vôbec dochádza a nejedná sa o anovulačné cykly) by mala byť schopná, počas dvoch rokov, za predpokladu spomínaného pravidelného nechráneného pohlavného styku, otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení (hormonálneho profilu, AMH, USG nález) ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Duphaston je dvojsečná zbraň a aj keď sa nasadzuje ako liek prvej voľby, nie som presvedčený, že u Vás vyrieši príčinu neplodnosti. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie aj okolnosti a ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, prípadne Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia alebo do už spomínaného centra asistovanej reprodukcie.

  • Stav po HSK maternice

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň,
    Absolvovala som HSK maternice kvôli polypu pred vkladom embrya v CAR. Chcem sa vás opýtať, čo znamená nasledovný údaj z operačnej správy: prítomná mierna depresia fundu uteri; …ústie túb napriek výkonu nevizualizujem. Nález bol cca 2-4 polypy na každej strane, nesusp. vzhľadu, voľné. Môžu byť tieto zistenia príčinou mojej doterajšej neplodnosti, ak sa žiadna iná diagnóza nezistila ani v CAR? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na 90% to nič neznamená. Depresia fundu je len malá tvarová odchýlka maternice. To, že neboli vizualizované ústia vajíčkovodov tiež ešte nič nemusí znamenať. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ani nálezy, č ďalšie okolnosti, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich, či ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie bližšie vyjadriť.

  • Progestanelle

    , Autor: JP47

    Dobrý deň,

    prosím Vás včera som Vám písala ohľadom tabletiek Progestanelle, ktoré mi lekár odporučil ako liečbu na "neplodnosť". Rada by som sa opýtala, nakoľko od včera 16.dňa cyklu okrem bolestí podbrucha, aj špiním - hnedé priam až čierne špinenie, sem tam aj malé krvavé zrazeninky. Dnes je 17.deň cyklu a ja by som sa rada opýtala na Váš osobný názor, či od zajtra 18.dňa cyklu mám opäť začať užívať tab. Progestanelle tak ako mi to nakázal dr. endokrinológ (18. - 24.deň cyklu), nepreruším terajšie špinenie, ktoré možno vedie k menštruácií a po dobratí tabl. opäť príde menštuácia? Alebo mám začať brať tabl. až na budúci mesiac už o 16.dňa cyklu? Vôbec neviem, čo by bolo pre moje telo najlepšie, a k lekárom ku ktorým chodím sa nedostanem len tak na počkanie.... a tým, že zajtra je 18. deň cyklu, neviem či tabletku vziať. Ďakujem veľmi pekne za cenné rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak, ako som Vám písal, môže sa u Vás jednať o ovulačné špinenie. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani bližšie informácie, preto sa Vám neviem takto objektívne vyjadriť. Užívajte lieky podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade nejasností alebo ťažkostí ich kontaktujte.

  • Neplodnosť

    , Autor: Emein

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať menštruáciu mám pravidelnú a ukážkovú , ale napriek tomu nemávam ovuláciu, potvrdil mi to aj môj doktor že folikul dorastie do 22 cm a tým to končí . Snažíme sa o dieťa 5 rokov. Povedal mi že mám naštivit už centrum asistovanej reprodukcie . Ja ale bohužiaľ na to nemám kvôli práci ani čas a hlavne v tejto dobe ani peniaze .
    Partner je v poriadku ja tak isto hormonalny profil mám v poriadku štítnu žľazu tak isto a nemám ani žiadne iné gynekologické problémy . Neviete mi prosím poradit kvôli čomu býva takýto stav keďže môj pán doktor sa vôbec k tomu nevyjadril.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin anovulačných cyklov môže byť viacero. Na stimuláciu ovulácie sa dá nasadiť hormonálna liečba, napríklad Clostilbegyt. Ak sa už neúspešne snažíte otehotnieť 5 rokov, najvhodnejšie je navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Ak máte medzi prioritami otehotnieť, čas si na to určite nájdete. Čo sa týka financovania, záleží od toho, čo bude potrebné realizovať a či vôbec bude treba a kde je príčina problému s otehotnením. Niektoré úkony sú hradené zo zdravotného poistenia. Úvodná konzultácia v centrách býva bezplatná. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Endokrinológia

    , Autor: Mimka128

    Dobrý deň. Rada by som sa spýtala. Mam.dcerku a keď mala rok, začala som trpieť na tetaniu. Znova som otehotnela, takže endokrinologicke vyšetrenie som nestihla. Odporučila mi ho neurologička. O babatko sme však prišli. MA v 17tt. Gynekolog ma ubezpečil, že problém nemusí byť tetania. Keďže sa už znova dlhšie snažíme,už toto vyšetrenie nechcem odkladať. Len teraz neviem.ci žiadať o výmenný lístok neurologicku ( z dôvodu tetanie) alebo gynekológa ( hormonálne hladiny, neplodnost) každý odber zrejme sleduje iné hladiny hormónov v krvi. Ďakujem vám vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je, aby bolo endokrinologické vyšetrenie realizované. Vzhľadom k anamnéze Vás môže na endokrinológiu odoslať aj gynekológ.