Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kortikoidy

    , Autor: Moravcikmima

    Dobrý deň,
    Rada by som sa informovala nakoľko mám atopický ekzém a niekoľko rokov som bola liečená mastičkami s kortikoidmi či ich dlhodobé užívanie má vplyv na plodnosť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na reprodukčného imunológa, ale pomerne často sa v liečbe neplodnosti používajú aj kortikoidy, takže ak máte na mysli, či dlhodobé užívanie kortikoidov znižuje plodnosť, myslím si, že je to skôr opačne. Atopický ekzém je však istou fomou poruchy imunitného systému, čo v konečnom dôsledku môže mať istý vplyv na otehotnenie.

Podobné otázky

  • Pozitivne protilatky proti ovariam

    , Autor: Simi8888

    Dobry den, otehotniet sa mi podarilo doslova na 1x, avsak nasledoval zamlcany potrat. Vysetrenia preukazali pozitivne protilatky proti ovariam. Je potrebne to prosim riesit? Mozem skusat prirodzene otehotniet znova, alebo je potrebna nejaka liecba? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existujú autoimunitné ochorenia endokrinných žliaz, kedy je porušená ich funkcia, vrámci toho býva aj porucha ovulácie. Ochorení je viac, a liečia sa rôzne, závisí od jednotlivého typu. Všeobecne sa na autoimunitné ochorenia používajú kortikoidy, prípadne indukcia ovulácie a k tomu aj kortikoidy. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, či ste už absolvovali vyšetrenie na reprodukčnej imunológii, ako ani ďalšie okolnosti, vhodné je však pouvažovať aj o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde sa tomu venujú a kde Vám budú vedieť povedať oveľa viac a k veci.