Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Embryo

    , Autor: Jasm

    Dobrý deň chcem sa spýtať som 5 deň po embryotransfere ze mala by som už pocitovat nejaké zmeny keby sa uhniezdilo ci ani nemusím.Ešte že som si dávala aj to lepidlo co sa dava ma to lepšiu šancu sa uchytiť ci ani nie.chcela by som vedieť ze ma pobolieva podbruchom obcas ako keby mam dostať menštruáciu a aj vajecniky a prsia môže to byť ze sa to podarilo.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte pociťovať žiadne ťažkosti, ani zmeny. Spomínané pobolievanie v podbrušku, či napätie v prsníkoch môžete pociťovať. Nehovorí to o prípadnom úspechu, ani neúspechu. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná a liečená.

Podobné otázky

  • Operácia po biochemickom potrate

    , Autor: Kvetka404

    Dobrý deň, pán doktor, prosím o radu. Po IVF KET som spontánne potratila v 6tt. V maternici nebol prítomný gestačný vak.
    Ďalší KET po prvom neúspešnom môžem podľa lekára absolvovať hneď po prvej menštruácii.
    V centre asistovanej reprodukcie mi pred KET odporučili odstránenie obidvoch vajcovodov z dôvodu, že sú upchaté. Ako dlho teraz musím čakať, kým budem môcť ísť na odstránenie vajcovodov? Musím čakať na prvú menštruáciu? Ak áno, prečo je to tak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, odstránenie vajíčkovodov sa dá realizovať prakticky kedykoľvek. Nemusí tam byť limit. Treba si však určiť poradie a priority. Či najprv realizovať odstránenie vajíčkovodov a potom embryotransfer alebo najprv vyskúšať embryotransfer. Vhodné je to prekonzultovať s lekármi centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná a riešená, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Embryotransfer

    , Autor: Jasm

    A ako zistím ze sa mi embryo uhniezdilo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, musíte počkať na plánovanú kontrolu, kedy sa po 14. dňoch realizuje odber krvi na betaHCG. Inak to netistite. Ako som Vám už písal, postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde bol vklad realizovaný.

  • Embryotransfer

    , Autor: Jasm

    Dobrý deň chcem sa spýtať bola som pondelok na embryotransfere kolko trva kým sa embryo uhniezdy a ako zistím ze sa uhniezdilo.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka uhniezdenia, je to individuálne u každej ženy, väčšinou však trvá 1 až 2 dni. Predpokladám, že Vás v centre asistovanej reprodukcie poučili o ďalšom postupe, o odbere betaHCG o 14 dní od dátumu vkladu, ako aj o ďalších okolnostiach. Ak bude betaHCG pozitívne, s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k úspešnému vkladu. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde bol vklad realizovaný.

  • Ovulacne testy

    , Autor: Nikuli

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom použitia ovulacnych testov pri snahe o otehotnenie?
    Odporúčate ich? Mám 37 rokov, prvé dieťa bolo počaté pred 6 rokmi bez problémov, teraz som v auguste bola tehotná srdcováakcia bola na prvej prehliadke prítomná, na ďalšej kontrole bol bohužiaľ diagnostikovaný missed abortion v 8 týždni.Dôvod nepoznám, nebola robená patológia.
    Na kontrole po kyretáži u gynekológa bolo všetko v poriadku. Je potrebné pátrať po príčine, alebo len trochu dopomôcť otehotneniu napr. aj pomocou ovulacnych testov?
    Ďakujem za Váš názor.
    Nikol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nemá veľký zmysel realizovať ovulačné testy. K otehotneniu Vám určite nepomôžu. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého menstruačného cyklu, okrem obdobia menštruácie. Každá piata žena potratí aspoň raz v živote. Ak potraty nie sú opakované, nie je potrebné za týchto okolností realizovať odborné vysetrenia. Z patologického vyšetrenia v 8. týždni tehotenstva sa príčina potratu nezistí, patológ iba potvrdí, že v odoslanom materiály súprítomné očakávané embryonálne štruktúry. Je pravda, že ak máte nad 35 rokov, je u Vás prítomný rizikový faktor - vek. Neznamená to však, že by ste mali mať problém otehotnieť. Ak by bol u Vás problém s otehotnením alebo by u Vás došlo opäť k zamlčanému potratu, bude potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama. V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom. Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že všetko je v poriadku, že nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela, nemám bolesti a ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali za sebou dva zamlčané potraty v 6. týždni tehotenstva, pravdepodobne nie je niečo v poriadku. Príčin však môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie, ako aj vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické, či imunologické vyšetrenie, ktoré môžu odhaliť príčinu opakovaných potratov v skorom týždni tehotenstva. Vo výsledkoch histológie nemuseli byť zachytené plodové súčasti, teda embryonálne tkanivá, to však automaticky neznamená mimomaternicové tehotenstvo. To sa dá jednoducho vylúčiť realizáciou odberu krvi na beta HCG, ktoré v prípade negatívneho výsledku jednoznačne vylúči akékoľvek tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.