Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysty

    , Autor: s_szakoova

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať či je možné vykonať interupciu aj vzhľadom na cysty.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je mi jasné, o aké cysty sa jedná, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hyfosy- nepriechodne vajickovody

    , Autor: Prezyvka123

    Dobry den, na Hyfosy mi boli diagnostikovane nepriechodne oba vajickovody, pena ostala podla uzv v maternici. Je toto vysetrenie doveryhodne alebo to mohlo byt sposobene krcom? Dr. mi predpisal Endovelle na preliecenie pripadnej endometriozy na 3-6 mesiacov a az nasledne laparoskopiu s hysteroskopiou. Menstruaciu a ovulaciu mam pravidelnu, bezbolestnu, ziadne zapaly v minulosti ani diagnostikovane cysty. Pokusame sa otehotniet 1.5 roka, spermiogram a AMH v poriadku. Nemoze mi Endovelle uskodit a nie je lepsie ist hned na laparo? Resp po jeho vysadeni nie je riziko, ze ovulacia sa nevrati/ nebude pravidelna? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možnosti máte prakticky dve a obe ste už spomenuli. Záleží aj od Vášho veku. Ak máte okolo 35 rokov, nečakal by som pol roka, ale riešil diagnostickú laparoskopiu s chromopertubáciou, prípadne aj diagnostickú hysteroskopiu a pri potvrdení nepriechodnosti vajíčkovodov ich odstránil a následne navštívil centrum asistovanej reprodukcie.

  • PCO a HA

    , Autor: Farkasova

    Dobrý deň, dnes som bol na PP, pri ktorej mi doktor zistil polycysticke vaječníky, (susp. PCOS), ktoré na predošlých PP neboli. V septembri som vysadila po 3,5 roku HA (Maitalon), následne prekonala silnú chrípku (vysoké CRP, antibiotiká, následná mykoza atd). Menstruacia nabehla po vysadení až o 3 mesiace v kratšom - 21dnovom cykle. So snažením o babatko sme este len zacali, takze dnešné vyšetrenie má dosť prekvapilo. Dohodli sme sa na sledovaní cyklu, meranie bazálnej teploty a ak sa to nepodarí, budeme to riešiť.
    Pri naštudovaní som sa docitala že cysty môžu vzniknúť po vysadení HA. Je správne ešte počkať? alebo to čo najskôr riešiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nestanovuje USG vyšetrením. Ak ste dlhodobejšie užívali hormonálnu antikoncepciu, počas ktorej boli vaječníky tlmené a ovulácia blokovaná, po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa vaječníky “nabudili”, folikuly začali rásť a na USG to môže vyzerať podobne, či imitovať PCO. Pokojne sa snažte otehotnieť. Praktizujte nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Ak sa Vám do roka nepodarí otehotnieť, bude to potom potrebné riešiť.

  • Neuspesne IVF

    , Autor: Majka1333

    Dobry den prajem pán Doktor.
    Absolvovala som 2 neuspesne IVF. Pri prvej stimulacii som mala 2 folekuly, 2 vajicka odobrate, ktoré sa oplodnili. Pre zuzeny krcok maternice nebol mozny transfer az na druhy cyklus. Krckom som podstupila dilataciu cervixu uspesne. 2 embya sa vsak nevyvinuli do blastocysty. Nebolo co zamrazit.
    Druha stimulacia sa vydarila, 8 folykuly, 7 oocytov, z coho 4 boli zrele a 3 dozrievali. Oplodnili sa vsetky. Iba jedno embryo bolo vhodne na transfer A kvality 8 bunkove. K zamrazeniu embya opat nedoslo, kvoly blastocysta.
    6.marca som mala transfer no zial po odbere na 9.den vysiel Hcg negativny.
    JA mám 35 rokov a partner 40, partner ma diagnozu asthenoteratozoospermia.
    Nás neuspech moze spocivat v mojich vajickach alebo v partnerovych spermiach? Zatial sme nepodstupili geneticke vysetrenie, cakame na termín. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Určite je potrebné doplniť genetické vyšetrenie, prípadne aj imunologické a ak ste ešte nemali realizované hematologické a endokrinologické vyšetrenia, tak aj tie. Ak ste v riešení centra asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností tamojších lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti a majú o Vás najviac informácii.

  • Špinenie po KET

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň p. doktor, som 7 dní od KETu blastocysty. Tehotenske testy sú pozitívne. No dnes som začala slabo ružovo špinit a bola aj bolest podbruška. Môže to znamenať niečo zlé?
    Menštruáciu mam dostať až o cca 4 dní.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o tzv. implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať špinenie, ružový výtok, ako aj slabé krvácanie. Najčastejším dôvodom je tvorba cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • KET

    , Autor: Kokoska

    Dobrý deň bola som na KET a v papieroch z centra mám embryo v štádiu reexpandujucej blastocysty viete mi povedať čo to znamená?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štádium expandovanej blastocysty je štádium, keď sa embryo dodelí. Deje sa to na 5. - 6. deň po oplodnení. V tomto období je nutné embryo alebo preniesť do maternice, alebo zamraziť. Od tohto štádia už potrebuje na ďalší vývoj prostredie maternice. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.