Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Folikuly

    , Autor: Sonicka1306

    Dobrý večer, s manželom sa pokúšame o dieťatko pomaly 3r. Mala som problémy s prolaktinom, ktorý je momentálne aj po kontrolnom MR a odberom krvi v poriadku. Lieky uz neuzivam. Posledné 2 cykli mi dr predpisala clostylbegyt ( aj ked ovu mam no mala som veľmi dlhé cykli) 5 za cyklus a po ovulacia utrogestan. Chcem sa spýtať, nejak si to neviem vysvetliť. Chodím stale na folikulometriu, vlastne by som chodila, moja dr nevidí folikuly. Ovulaciu mam, je potvrdená testami a hroznymi krcmi ... tekutinu po ovulacii vidí, vždy si napíšeme sms a prídem aj po na kontrolu. Aká je príčina, že nevidí folikuly? Pred rokom s tým problém nebol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak sa však neúspešne pokúšate otehotnieť 3 roky, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Pri snažení sa otehotnieť je dôležitý pravidelný nechránený pohlavný styk aspoň 2-3x týždenne, nie len počas očakávanej ovulácie.

Podobné otázky

  • PCO a HA

    , Autor: Farkasova

    Dobrý deň, dnes som bol na PP, pri ktorej mi doktor zistil polycysticke vaječníky, (susp. PCOS), ktoré na predošlých PP neboli. V septembri som vysadila po 3,5 roku HA (Maitalon), následne prekonala silnú chrípku (vysoké CRP, antibiotiká, následná mykoza atd). Menstruacia nabehla po vysadení až o 3 mesiace v kratšom - 21dnovom cykle. So snažením o babatko sme este len zacali, takze dnešné vyšetrenie má dosť prekvapilo. Dohodli sme sa na sledovaní cyklu, meranie bazálnej teploty a ak sa to nepodarí, budeme to riešiť.
    Pri naštudovaní som sa docitala že cysty môžu vzniknúť po vysadení HA. Je správne ešte počkať? alebo to čo najskôr riešiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nestanovuje USG vyšetrením. Ak ste dlhodobejšie užívali hormonálnu antikoncepciu, počas ktorej boli vaječníky tlmené a ovulácia blokovaná, po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa vaječníky “nabudili”, folikuly začali rásť a na USG to môže vyzerať podobne, či imitovať PCO. Pokojne sa snažte otehotnieť. Praktizujte nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Ak sa Vám do roka nepodarí otehotnieť, bude to potom potrebné riešiť.

  • Folikumetria

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň, mám 31 rokov uterus bicornis a žiadne deti. Mam za sebou 1 krát biochemicke a 1 krát potrat v 12TT. Od potratu sa nám rok nedarí. S ovulaciou som nemala problém,vzdy bola ale doktorka mi aj tak nasadila letrozol na stimuláciu. Vždy som ale mala veľké tie folikuly 28mm a viac ale vždy samé praskli. Ale neni to už vajko nekvalitné? Nikdy mi nič nedala aby mi skorej prasklo. Vždy sme čakali ci praskne samé. Žijem v zahraničí a tu je iný postup.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľkosť folikulu nehovorí o kvalite vajíčka. Príčin potratu v 12. týždni tehotenstva môže byť viacero. Ak sa na nič neliečite, väčšinou sa čaká na ďalšie otehotnenie a ak by opäť došlo k potratu, odosiela sa pacientka na hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie. Pri snahe otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Letrozol

    , Autor: Sasulienka

    Dobrý deň,moja otázka užívala som tento cyklus letrozol na 8 deň som bol na folikumetrii a doktorka my povedala že tento cyklus tam sú len drobné folikuly a uzavrela to že to bude bez ovulácie ,je možné že k ovulácii ešte tento cyklus dôjde ?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vylúčené to nie je, ale ak nebol prítomný ani na jednom z vaječníkov dominantný folikul, s najväčšou pravdepodobnosťou k ovulácii nedôjde. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysetrenia

    , Autor: Mima98

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať aké všetky vysetrenia sa robia pri nepravidelne menštruáciu a nezvolení ovulácie. Chcela by som vedieť či môj lekár postupuje spravne. Na nepravidelnú menštruáciu ki pichal vyvolávačku teraz už cca 5mesiac beriem duphaston a menstruacia pri tabletkách je pravidelná. Na ovulaciu mi len 2krat zmeral folikuly ktoré nenarastaju a nepreskakuj a dal mi clostylbegyt a povedal že ak po 2baleniach neotehotniem pošle ma na kliniku o babatko sa snažíme približne 8mesiacov dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, potrebné je realizovať okrem vaginálneho a USG vyšetrenia aj hormonálny profil na 3. a 18.deň, vhodné je aj vyšetrenie AMH. Spomínané preparáty, ktoré aj užívate sa používajú pomerne často ako liek prvej voľby. Samozrejme príčin problémov s otehotnením môže byť viacero. Ak sa vylúči mechanická príčina, ako aj hormonálny profil je úplne v norme, vhodné je vyšetrenie spermiogramu a ak je v norme aj ten, rozumné je uvažovať aj nad genetickým a imunologickým vyšetrení. V súčasnosti významnú úlohu v riešení sterility zohrávajú centrá asistovanej reprodukcie. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ovitrele krvacanie

    , Autor: Mimka128

    Dobrý deň.. prosím vás, tento cyklus som užívala clostil 2x denne 3 dní za sebou. Na 17dc som mala 4 folikuly od 19 po 24mm. Pichli mi ovitrele. Teraz, 7 dní po injekcií som mala.rano krátke špinenie čerstvej bledej krvi. Teraz zatiaľ nič. Sestrička mi po telefonáte povedala, že je to normálne po ovitrele. Ze môže to byť jeho dôsledok ale aj začínajúci skorý menzes..progesteron neuzivam. Neviem.ci si ho mam nasadiť, alebo co to krvacanie vlastne je?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohlo sa jednať o ovulačné špinenie, ktoré sa môže vyskytovať v období ovulácie, či samovoľne, alebo aj po podaní Ovitrelle. Odsledujte si to.