Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otazka

    , Autor: lucia1984

    Dobry den, prosim Vas o radu, menstruaciu mam od 13 rokov, ale nakolko bola iba 2 az 3 x do roka, lekar to vtedy riesil antikoncepciou vraj to je najlepsia varianta pre mna, nakolko mam hydrocefalus a ine lieky by mi vraj mohli sposobovat problemy, tak som ju uzivala od 16 rokov do 28 rokov, menstruacia bola pravidelna. po vysadeni chodila zasa viac nijako ako pravidelne, druhy dr. mi urobil HP ten je vraj v poriadku a nasadil mi Duphaston 16. den cyklu, ten beriem teraz 5 cyklus a kedze chceme babatko meriam aj BT aby som videla ci je ovulacia, teraz v tomto cykle vyzera ze bola, ak teda mi BT nezvysli duphaston, lebo v predchadajucich cykloch nebola zvysena ale kolisava, myslite ze mi tato liecba pomoze k babatku?? Dr. ma chce poslat aj do centra ale moj manzel zatial nechce ist na spermiogram vraj naco, ze maju liecit mna, ale tam ma asi nevezmu ak ho nebude mat urobeny?? Dufam ze som Vas nezavalila vela otazkami dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné u vás vyšetrenie 10-12 deň menštruačného cyklu, či dochádza alebo nedochádza k ovulácii. Toto je zásadná otázka, ktorú je potrebné mať zodpovedanú. Liečba Duphastonom je vhodná len vo veľmi špecifických prípadoch a častokrát je len symptomatická a nerieši základnú príčinu, ide len o navodenie menštruácie ale chýba dozrievajúce vajíčko. Preto by som v prvom rade doporučila ultrazvukové vyšetrenie a potvrdenie ovulácie, vylúčenie nálezu polycystických vaječníkov. Meranie bazálnej teploty je nepresné. Ak sa pokúšate o bábätko viac ako rok je návšteva centra plne indikovaná , ak partner odmieta vyšetrenie spermiogramu, zaregistrujte sa v centre, dajte si všetko povyšetrovať a hádam partnera časom "donútite" :) držím palce!

Podobné otázky

  • Duphaston/metformin viatris/PCOS

    , Autor: Srnka_ka

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, pán doktor mi po vyšetrení sonom predpísal duphaston na 10 dní a na každé ráno a večer metformin viatris, ktorý sa používa na liecbu cukrovky. Cukrovku po vyšetrení na endokrinológií nemám,.hodnoty boli v poriadku. Pan doktor mi po danom sone povedal, že mám PCOS a že sa mi netvorí ovulacia. Žiadne iné vyšetrenie ako napr. odber krvi alebo iné neurobil, len na základe sona určil diagnózu. Preto sa chcem opýtať, či daný postup je v poriadku? Nakoľko som bola na vyšetrení na 14 deň od začiatku menštruácie, nemoze byt, ze ovulacia sa mi tvorí neskoršie ako na ten 14 deň? Pretože, keď som bola na preventivnej prehliadke v novembri, mi pani doktorka, ktora ho zastupovala povedala pri sone, ze mi prave prebieha ovulacia, preto som prekvapená, ze pan doktor mi povedal po 3 mesiacoch povedal danu diagnózu.
    Menštruácia mi meškavala ale asi cca rok, čo užívam prirodne kvapky Gynex, už mám pravidelnu každý mesiac, nie je to vždy ten istý deň ale daný mesiac dostanem menstruaciu. Otehotnieť chceme niekedy až po októbri.
    Preto moja ďalšia otázka znie, či mám dane tabletky, ktore mi pan doktor predpísal užívať, či si tým užívam nejak neovplyvnim moj cukor v tele a nejak uškodim. A taktiež ako mam chápať výklad diagnózy doktora o netvoreni ovulácie, kde druha doktorka tvrdila, pred 3 mesiacmi, ze ovulacia mi prave prebieha.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO syndrómu sa určite nestanovuje iba na základe USG vyšetrenia a určite s nelieči Metforminom. Samozrejme, ovuláciu môžete mať posunutú. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. K postupom kolegu mi však neprináleží vyjadrovať sa, ani to komentovať. Osobne však danému postupu nerozumiem. Nie je to však postup lege artis.

  • Otázka

    , Autor: Verča1212

    Dobrý deň nemala som už dva mesiace menštruáciu snažíme sa o bábätko tak som myslela, že môžem byť tehotná ale test je stále negatívny. V tomto týždni si všimol priateľ, že mám zmeny nálad mám zvláštne chute na jedlo čo som nikdy nemala. Môžem byť tehotná? Alebo čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitex

    , Autor: Kingi

    Dobrý večer. Prosim vas vedeli by ste mi pomôct? Chcem zacat pit čaje Alchemilku a Rebrícek + vitex jahnaci kapsule na podporu otehotnenia. Všede písu nieco ine ako sa maju uzivat. Mám nepravidelnu menszruaciu,teda neviem vôbec ci mam ovulaciu a ak ano tak kedy. Čítala som ze alchemilka sa pije od ovulacie do zaciatkom ms. A rebricek od ms do ovu. Mam v tom uplne nejasno,prosim pomozte mi. A vitex ako mam a kedy mam zacat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o alternatívnu formu a o výživové doplnky, nie je to veľmi otázka pre mňa, keďže sa tomu nevenujem. Príčin nepravidelného menštruačného cyklu, ako aj možných anovulačných cyklov, môže byť viacero. To, či u Vás dochádza k ovulácii alebo nie sa dá zistiť. Je však potrebné navštíviť obvodného gynekológa, ktorý Vám vyšetrí hormonálny profil a určí ďalší postup.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Anetka3

    Dobrý deň pán doktor. Bola som dva krát na interucpii od poslednej interupcie prešlo 6 mesiacov snažíme sa s manželom o bábätko ale vôbec sa nám nedarí . Je možné že niečo sa poškodilo a bábätko už nebudem mať?
    A ďalšia otázka je že po interucpii som pri pohlavnom styku stále suchá odporučili by ste mi niečo NATO?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý operačný výkon, či zákrok so sebou nesie možné riziká a komplikácie. Tak je tomu aj v prípade interupcie. To, že sa Vám nedarí otehotnieť 6 mesiacov však ešte nič neznamená. Za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne by ste mali otehotnieť do jedného roka. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na suchosť pošvy existuje viacero preparátov, skúsiť môžete voľnopredajné vaginálne probiotiká a pri pohlavnom styku lubrikačný gél. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Protilátky proti spermiám a otehotnenie

    , Autor: vebi567

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je bezpečné mať nechránený styk a snažiť sa o počatie v období keď partner užíva krátkodobo Medrol na liečbu protilátok proti spermiám? Nevyplývajú z toho nejaké riziká, či už pre mňa alebo v prípade počatia pre plod? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre reprodukčného imunológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj všetky okolnosti. Pokiaľ viem, väčšinou sa odporúča mať chránený pohlavný styk, teda nesnažiť sa otehotnieť, pokiaľ Vám nepovedia inak. Neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. V prípade nejasností sa pýtajte ošetrujúcich lekárov.