Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krátky cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    S priateľom sa snažíme o bábätko zatiaľ len 2 mesiace. Po 3,5 roku som vysadila antikoncepciu,v prvý mesiac som hneď začala ovulovať, taktiež aj druhý mesiac, v druhý mesiac som si nechala spraviť hormonálny profil a všetko vyzerá byť v poriadku, dokonca aj žlté teliesko sa udržalo.Je pravda, je bazálna teplota mi trošku skáče pretože mi jej meranie spôsobuje veľký stres aby všetko bolo v poriadku. Moja otázka znie, či je v poriadku, že oba cykly som mala iba 21-22 dňové, hoci pred braním antikoncepcie boli pravidelné 28 dňové. Môže narušený spánok a stres spôsobovať problémy s cyklom, resp.je potrebné to už takto skoro riešiť s lekárom?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kratší cyklus nemusí byť prekážkou. Samozrejme, nedostatok spánku, či narušený biorytmus, a najmä vplyv stresu môže a aj má vplyv na menštruačný cyklus. Ak nemáte iné ťažkosti, zatiaľ Vám gynekológ veľmi nepomôže, respektíve je to zatiaľ zbytočné riešiť. Pri plánovaní tehotenstva odporúčam praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie a uvidíte. Ak by sa Vám aj napriek tomu nepodarilo otehotnieť do roka, bude vhodné navštíviť obvodného gynekológa a stanoviť ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krátky pravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám 25 rokov, síce sa ešte nesnažíme otehotnieť, ale raz ten čas príde, preto by som sa chcela opýtať, či to bude pre nás problém, nakoľko celý môj život mám veľmi krátky cyklus (ešte keď som mala asi 15 rokov, som cca na 14. deň dostala menštruáciu, ktorá trvala asi 5 dní - teda celý cyklus mal 19 dní a bol vždy pravidelný) V posledných rokoch sa menštruácia dostaví na 18.-20. deň a trvá asi 6 dní - teda celý cyklus má asi 24-26 dní a je pravidelný a krvácanie je celkom silné. Je možné, že sa ovulácia dostaví príliš skoro a my tým pádom budeme mať problém? Je možné, že mám nízku hladinu progesterónu a dala by sa teda použiť suplementácia? Alebo proste tak moje telo funguje a nedá sa s tým nič urobiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, netrápil by som sa zbytočne a predčasne. Ak príde čas, že sa začnete snažiť a aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2-3x týždenne počas celého mesiaca, nie len v čase očakávanej ovulácie) sa Vám nepodarí otehotnieť do jedného roka, bude potrebné zistiť príčinu problému a vyhľadať obvodného gynekológa, ktorý aj na základe hormonálneho profilu určí ďalší postup.

  • Laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p. doktorka,
    Pred 4 r. som s manželom spontánne otehotnela po 3 m. snaženia, no v 7 tt sa plod prestal vyvíjať. Bola som na kyretaži. Tak po ďalšom roku snaženia sme začali pátrať kde je problém, že sa nám nedarí otehotnieť. Mala som krátky cyklus 21-24 dní, ale ovulaciu som mala, hormonalny profil OK, reproimunologicke testy v norme. Manzelov spermiogram bol horší, tvorili sa mu protilátky proti spermiam. Dostal lieky a protilátky už boli v norme. Doktorka na reproimunologii povedala, že už by sa malo zadarit....prešiel pol rok a stále nič....Zmenila som prácu, nerobím už nočné, tak aj cyklus sa mi upravil na 25 dní....Rozmýšľame nad umelým oplodnenim, Ešte ma napadlo, či by som predtým nemala podstúpiť laparoskopiu - prefuk vaječníkov, ak by niečo bránilo otehotneniu, aby aj to umelé oplodnenie nevyšlo nazmar.....
    Za odpoveď vopred ďakujem a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste vedeli v minulosti otehotnieť spontánne, nemal by byť problém s vajíčkovodmi. "Prefuk" vajíčkovodov teda u Vás asi potrebný nebude. Ak sa snažíte viac ako rok a nedarí sa, navštívte centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám povedia viac aj ohľadom prípadnej laparoskospickej chromopertubácie, teda prefuku vajíčkovodov.