Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Porod po cisarskom

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcem sa opytat ako sa riesi situacia ak je zena 2 roky po cisarskom. Ci ju hned poslu rodit normalne alebo si moze zvolit aj cisarsky . Ja som mala cisarsky pred 15 m. a planujeme druhe dieta , samozrejme sa bojim normalneho porodu ale nie kvoli bolesti ale kvoli rupture maternice. Neviem ako to chodi ci zenu sleduju ako sa sprava maternica pocas tehotenstva. Zeny v mojom okoli mi hovoria ze sa ide automaticky ak nie je problem prirodzene.
    Dakujem za vysvetlenie a za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ale za istých splnených podmienok sa dá rodiť po cisárskom reze aj prirodzene. Tiež záleží od dôvodu prvého cisárskeho rezu. Ak bol dôvod nepostupujúci pôrod, je predpoklad, že by to nemuselo ísť ani teraz. Tiež treba povedať, že u ženy po cisárskom reze sa nemôžu využiť prostriedky na vyvolanie pôrodu, takže sa pôrod musí rozbehnúť prirodzene a najlepšie do termínu. Najvhodnejšie je sa pýtať obvodného gynekológa a neskôr lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Pôrod

    , Autor: martinka1912

    Dobrý deň pán MUDr.Kelij .
    Chcela by som sa opýtať, prvá dcéra sa narodila sekciou plánovanou kvôli jej zdravotnému stavu, teraz som zistila , že som opäť tehotná, je možné rodiť aj prirodzene ak bude rozdiel medzi porodmi 2 roky a 1 mesiac alebo je nutná opäť sekcia ?
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ešte veľmi skoro a predbežne hovoriť o pôrode ale áno, za istých okolností a pri splnení istých podmienok sa dá realizovať aj tzv. TOLAC, teda pokus o vaginálny pôrod po cisárskom reze.

  • Pôrod po malej sekcii.

    , Autor: baccio

    Dobrý deň.Prosim vás chcela by som sa opýtať. Pred rokom som mala vykonanú minisekciu ako to volajú v 15 Tom týždni z dôvodu parcialnej moly kde rez bol robený vertikálne. Momentálne som v 20tom týždni tehotenstva a chcela by som vedel či môžem rodiť prirodzene.Porod má byť rok a pol po tej sekcii. Pred tým som mala len spontánne pôrody bez akýchkoľvek komplikácií.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môžete rodiť spontánne. Jedná sa o VBAC, teda vaginálny pôrod po cisárskom reze, aj keď vo Vašom prípade sa jednalo o malú sekciu, kde sa rez robí ešte na nerozvinutom dolnom segmente maternice. Na to však musia byť splnené podmienky.

  • Porod po cisarskom reze

    , Autor: mariannac

    Dobry den pani doktorka,
    mam takyto problem... Prvy porod som mala v july 2010, bol plne vyvolavany, aj pustena plodova voda, vsetko sa rozbehlo, ale pre nepostupujuci porod - otvorila som sa len na 4 cm , a ku koncu po 7 hodinach, aj alteracii plodu mi v uplnej anestezi urobili cisarsky rez. Teraz po 3 rokoch cakam druhe babatko, som v 36 tt a na poslednom UTZ mi dr. potvrdil, ze babatko ma uz teraz cez 3 kg, je otocene hlavickou a moja poporodna jazva ma iba 3mm !!!! Chcem sa spytat, velmi casto mi tvrdne brusko, moze sa pod tymto tlakom rana zuzovat, pripadne pretrhnut???... Inak som este uplne uzavreta. zacala ma v poslednom case ta rana aj dost tahat. Bojim sa aby to maternica vydrzala. V nemocnici ma objednali na 4. jula, dovtedy kazdy tyzden na monitoring.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po predchádzajúcom cisárskom reze je možný, no je nutný dôkladný monitoring a sledovanie hrúbky jazvy po nástupe kontrakčnej činnosti. V prípade bolestivosti jazvy je nutné pôrod ukončiť skôr, v prípade nepriaznivého vaginálneho nálezu aj cisárskym rezom.