Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prosím vás mám napísané toto v papieroch , prosím mohli by ste mi to vysvetliť a zhodnotiť ci je to už stratené?
    Usg-Evs
    Uterus v miernej af. 100-90-55 , intrauterine choriovy vacok s GS nepravid. Tvaru do 25mm , YS 10mm , embryonalne štruktúry- len naznak

    A potom záver bol Graviditas avitalis hebd. , 7-8 - missed abortion

    Lenže podľa ms mi síce vychádza 10 týždeň lenže ja som otehotnela až tesne pred ms , viem presne kedy mi ukázal test zaciatok a viem kedy bol test ešte biely a ja som možno v 6 týždni pretože sme mali styk aj neskor a test tiež ukázal neskor pretože všetko posunuté.
    Doktor nepovedal ze tam nieje babatko ale ze je malé .
    A ďalšia vec mala som prvu kontrolu včera, žiadna krv sa mi nebrala nič, rovno som bola poslaná na objednanie sa na kyret a ten mám 10.9 .
    Prosím vás podľa toho čo je napísané je to úplne stratené?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o chcené tehotenstvo a sú pochybnosti o datácii tehotenstva, nie je problém skontrolovať USG o týždeň. Ak bude nález rovnaký, jedná sa o Missed Abortion a bude potrebné realizovať inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice.

Podobné otázky

  • Missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Mozem sa spýtať koľko môže byt v tele mrtve embryo/plod ?
    Nieje 9 týždňov už riskantné?
    Bol mi diagnostikovaný missed abortion s tým ze sa mam objednať na kyretaz ktorú som mala plánovanú na dnes.
    Lenže v nedeľu v noci sa mi spustilo brutálne masívne krvacanie a zrazeniny , išla som na prijem , trochu sa zastavilo , prijali ma a ráno o 5 to znova zacalo spolu s kontrakciami , brutálnym krvácaním, mnoho mnohopocetnymi zrazeninami a dostala som zimnicu a okamžite sa išlo na čistenie (spravili by v noci lenže som nebola nalačno) .
    Mne bolo 28.8 povedané na prvej poradni (mala som byť v 10 týždni) ze sa babatko prestalo vyvíjať v 7-8 týždni a následne na kyretaz som bola objednaná 10.9. .
    A teraz keď som čítala soravu prepustacu, prestalo sa vyvíjať začiatkom 5 týždňa a včera som podľa správy mala ukončený 13 týždeň.
    Nieje toto riskantné takéto dlhé čakanie?
    Os

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých krajinách sa čaká až pokým organizmus sám nevypudí odumretý zárodok. Missed Abortion (zamlčaný potrat) znamená, že plod odumrel a prestal sa vyvíjať, ale organizmus matky o tom ešte nevie, takže tehotenstvo beží naoko neporušene. To môže trvať aj týždne. Časom však nastanú procesy a dôjde ku krvácaniu za účelom vypudenia plodu, ktoré však nie vždy je efektívne a je potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Ak ste boli vyčistená, malo by to byť už v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Snaženie sa o tehotenstvo a gastroskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, v januári som prekonala zamlčaný potrat. Posledné 2 mesiace už tomu nechávame voľný priebeh. Nakoľko mám žalúdočné problémy, v pondelok by som mala ísť na gastroskopiu s analgosedáciou, nakoľko bez to nezvládam. Ovuláciu som mala v utorok tento týždeň. Ak je možnosť, že sa nám to tento cyklus podarilo, môže byť analgosedácia nebezpečná pre plod? Neviem čo mám robiť aktuálne. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by ste aj boli tehotná necelý týždeň, nemalo by to mať žiadny vplyv. O plod sa v tom čase ešte nejedná, vytvorený je iba zhluk buniek.

  • Missed ab.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pred rokom v decembri 2021 som bola po prvý krát darovat vajíčka, všetko prebehlo v poriadku bez komplikácií a tak som šla ešte jeden krát v maji 2022. Chcela som pomôcť ženám, ktoré nemôžu mať deti a v podstate má na tom zaujalo to, že mi spravia aj genetické testy (niekto si mysli, že každá žena to robí len pre peniaze ale mne nešlo o peniaze). V novembri 2022 som ostala tehotná, hneď na prvý krát sa nám zadarilo, takže som sa tešila. Pri kontrole v 10tt nám však doktorka oznámila, že babatku nebije srdiečko od 9tt+1 ale v papieroch uvádza 9tt+3 /26mm/, žiadne problémy som nepociťovala, len pár dni mi už nebývalo až ták veľmi zle ráno ako pred tým ale ostatne príznaky som mala. Na zákrok som šla až 3.1.2023.
    Chcem dá teda opýtať, či si myslite, že sa to mohlo stať koli tomu, že som bola pred tým darovať vajíčka ?
    Doktorka sa ma opýtala len to, či som nebola chorá. Dva dni na začiatku tehotenstva som mala teplotu okolo 38, ležala som doma a dala som si 1 paralen. Pred tehotenstvom som však užívala lieky (detralex, mabron retard na chrbticu, milgamu m, daosin mini food) a bola som na injekciách do krcovych žil na nohe (3.11.) Posledná MS bola 19.10.a ovulacia 31.10. Mala som ist znovu na injekcie ale spravila som si tehotenský test 4 dni pred MS a už tam bola slabá ciarka, o 24 hod silná, takze na tie injekcie som nešla. Ja si skôr myslím, že tie lieky a injekcie tesne pred otehotnením mohli mat na to vplyv. Moja gynekologička mi povedala, že sa porozprávame potom ale pre mna je to strašne, sedieť a čakať a nevedieť, čo to mohlo spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zamlčaný potrat nemá súvis s darovaním vajíčok. Príčin, prečo k potratu do 10. týždňa tehotenstva došlo, môže byť viacero. Od prekonaného ochorenia, užívania niektorých liekov, ... Nikto Vám jednoznačne príčinu nepovie. Ak sa jednalo o prvý potrat, pravdepodobnosť, že sa to zopakuje je malá. Ak ste mali genetické testy negatívne, môže sa ešte realizovať hematologické a endokrinologické vyšetrenie. Väčšinou býva nasledujúce tehotenstvo po potrate úspešné a spomínané vyšetrenia sa realizujú až keď dôjde k potratu opakovane. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Teraz je vhodné počkať aspoň dva, tri menštruačné cykly a až tak sa začať snažiť otehotnieť. Môžete začať užívať kyselinu listovú v dávke 400ug, najlepšie dva mesiace pred plánovaním otehotnenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dnes som navstivila gynekologa, s tehotenstvom, urcil 6 tyzden a 1 den tehotrnstva, no zatial nevidel srdiecko. Je dovod na obavu? Posledna menstruacia bola 30.10. a ovulacia 20.11. Dakujem vopred velmi pekne za Vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, aj kvality USG prístroja. V tomto týždni tehotenstva by už malo byť vidieť akciu srdca. Ak sa jedná o chcené a žiadané tehotenstvo, odporúčam USG kontrolu o týžden. Ak nebude vidieť progres tehotenstva, ani akciu srdca, bude sa jednať s najväčšou pravdepodobnosťou o zamlčaný potrat (Missed Ab). Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Potrat v 13tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor ,chcela by som sa spytat v 12/2021 som mala zamlcany potrat v 13tt s naslednou kyretazou . Chcem sa spytat, ci uz teraz treba pochodit po nejakych vysetreniach ci nahodou mi nieco nieje a preto sa to mohlo stat,aby sa to nezopakovalo.Ci bola chyba na strane babetka ,ze asi bolo chore?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o prvý potrat, nie je nevyhnutné realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia. Väčšinou sa tieto vyšetrenia odporúča realizovať, ak dôjde k dvom potratom za sebou. Samozrejme, môžete si spomínané vyšetrenia realizovať aj teraz. Ďalšie tehotenstvo odporúčam plánovať najskôr za 2 - 3 mesiace. Dva mesiace pred plánovaním tehotenstva odporúčam užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne.