Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Mozem sa spýtať koľko môže byt v tele mrtve embryo/plod ?
    Nieje 9 týždňov už riskantné?
    Bol mi diagnostikovaný missed abortion s tým ze sa mam objednať na kyretaz ktorú som mala plánovanú na dnes.
    Lenže v nedeľu v noci sa mi spustilo brutálne masívne krvacanie a zrazeniny , išla som na prijem , trochu sa zastavilo , prijali ma a ráno o 5 to znova zacalo spolu s kontrakciami , brutálnym krvácaním, mnoho mnohopocetnymi zrazeninami a dostala som zimnicu a okamžite sa išlo na čistenie (spravili by v noci lenže som nebola nalačno) .
    Mne bolo 28.8 povedané na prvej poradni (mala som byť v 10 týždni) ze sa babatko prestalo vyvíjať v 7-8 týždni a následne na kyretaz som bola objednaná 10.9. .
    A teraz keď som čítala soravu prepustacu, prestalo sa vyvíjať začiatkom 5 týždňa a včera som podľa správy mala ukončený 13 týždeň.
    Nieje toto riskantné takéto dlhé čakanie?
    Os

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých krajinách sa čaká až pokým organizmus sám nevypudí odumretý zárodok. Missed Abortion (zamlčaný potrat) znamená, že plod odumrel a prestal sa vyvíjať, ale organizmus matky o tom ešte nevie, takže tehotenstvo beží naoko neporušene. To môže trvať aj týždne. Časom však nastanú procesy a dôjde ku krvácaniu za účelom vypudenia plodu, ktoré však nie vždy je efektívne a je potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Ak ste boli vyčistená, malo by to byť už v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prosím vás mám napísané toto v papieroch , prosím mohli by ste mi to vysvetliť a zhodnotiť ci je to už stratené?
    Usg-Evs
    Uterus v miernej af. 100-90-55 , intrauterine choriovy vacok s GS nepravid. Tvaru do 25mm , YS 10mm , embryonalne štruktúry- len naznak

    A potom záver bol Graviditas avitalis hebd. , 7-8 - missed abortion

    Lenže podľa ms mi síce vychádza 10 týždeň lenže ja som otehotnela až tesne pred ms , viem presne kedy mi ukázal test zaciatok a viem kedy bol test ešte biely a ja som možno v 6 týždni pretože sme mali styk aj neskor a test tiež ukázal neskor pretože všetko posunuté.
    Doktor nepovedal ze tam nieje babatko ale ze je malé .
    A ďalšia vec mala som prvu kontrolu včera, žiadna krv sa mi nebrala nič, rovno som bola poslaná na objednanie sa na kyret a ten mám 10.9 .
    Prosím vás podľa toho čo je napísané je to úplne stratené?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o chcené tehotenstvo a sú pochybnosti o datácii tehotenstva, nie je problém skontrolovať USG o týždeň. Ak bude nález rovnaký, jedná sa o Missed Abortion a bude potrebné realizovať inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice.